BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Τα προβλήματα που έφερε η κακοκαιρία

Η εικόνα που δημιούργησαν τα καιρικά φαινόμενα στις διάφορες περιοχές της χώρας, όπως αποτυπώνονταν το Σάββατο 5 Ιανουαρίου.

xionijpg

3
0



Κομοτηνή, ert.gr 


καθίζηση στον υπό κατασκευή δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά, ert.gr 


ορεινή Ζάκυνθος, ert.gr 


Σέρρες, ert.gr

Η Πολιτική Προστασία συνιστά προσοχή στις μετακινήσεις. Προσπάθειες καταβάλλονται για να ανοίξουν οι δρόμοι σε αποκλεισμένα ορεινά χωριά σε Θεσσαλία και Στερεά. Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε χωριά της Β. Εύβοιας όπου είχε διακοπεί, ενώ η Πυροσβεστική απεγκλώβισε άτομα που είχαν αποκλειστεί με τα αυτοκίνητά τους σε πολλές περιοχές, όπως μεταδίδει η ert.gr.



Με τη συνδρομή ερπυστριοφόρου οχήματος από τη 2η ΕΜΑΚ ολοκληρώθηκε η μεταφορά σε ασφαλές σημείο 8 ατόμων, όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν ακινητοποιήθηκαν κοντά στο καταφύγιο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα.


Ραψάνη, Δ. Τεμπών, ert.gr

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε δεκάδες περιοχές κυρίως του ορεινού επαρχιακού δικτύου σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλά σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ από το πρωί του Σαββάτου (05/01) έχει αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.


Ήπειρος, ert.gr 



Όπως ανακοινώθηκε, επανήλθε πλήρως και χωρίς τη χρήση αλυσίδων η κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους Αθηνών-Λαμίας, της Ιονίας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα και στον Ε65 από Δομοκό έως Τρίκαλα, όπου υπήρχαν προβλήματα.



Καραμπόλα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Καλάβρυτα. Σύμφωνα με το kalavrytanews.gr πάνω από 20 αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στον δρόμο μετά τη διασταύρωση με χιονοδρομικό προς Καλάβρυτα, κοντά στο 'Κάστρο'. Δεν υπήρξε τραυματισμός αλλά μόνο υλικές ζημιές.



Tο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ενημέρωσε ότι από τις 3 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε από συνεργεία της Πυροσβεστικής μεταφορά 28 ασθενών (κυρίως νεφροπαθών για προγραμματισμένη αιμοκάθαρση) προς νοσηλευτικά ιδρύματα, στις περιοχές Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Καβάλας, Χαλκιδικής και Σερρών. Επίσης, παρασχέθηκαν φάρμακα σε ασθενείς στις περιοχές Πουγκάκια Φθιώτιδας, Σπερχειάδα Φθιώτιδας, Σφακιώτες Λευκάδας, ενώ δόθηκε θερμαντική συσκευή σε υπερήλικα καρδιοπαθή στην περιοχή Τσούκα Φθιώτιδας.
Ακόμη, απεγκλωβίστηκαν από τα αυτοκίνητά τους που είχαν ακινητοποιηθεί λόγω χιονιού και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 45 άτομα, στην Πεντέλη, την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας, στην Πιερία, στη Φθιώτιδα, στα Ιωάννινα και την Ημαθία.

Στην Αττική, κλειστές είναι η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι το καφέ Πανόραμα, ενώ θερμαινόμενοι χώροι για άστεγους λειτουργούν σε Αθήνα (στη Σοφοκλέους και στην Πανόρμου) και Θεσσαλονίκη (στο κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης στο Διοικητήριο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος, Εθνικής Αμύνης 1).



Η Θεσσαλονίκη έχει ντυθεί στα λευκά και οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται μετ’ εμποδίων, καθώς έχει χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της πόλης, ενώ προσπάθειες καταβάλλονται προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων που είχε διακοπεί.


Σαμαρίνα, Γρεβενά / eurokinissi, newsit.gr

Σοβαρά προβλήματα λόγω χαμηλής νέφωσης υπάρχουν και με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Περίπου 200 Έλληνες που ξεκίνησαν χθες Παρασκευή από το Λονδίνο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αποβιβάστηκαν τελικά στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας και είναι αποκλεισμένοι. Οι επιβάτες καταγγέλλουν εγκατάλειψη από την ξένη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους με την οποία ταξίδευαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, περίπου οι μισοί έφυγαν με λεωφορεία που διέθεσε η εταιρεία μετά από πίεση. Λύση δόθηκε μετά από παρέμβαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για τον εγκλωβισμό των επιβατών στη Ρουμανία, μερίμνησε για τη συνδρομή ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, η οποία έστειλε πτήση για να τους παραλάβει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πτήση της Aegean ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 12:30 μετά το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με εκτιμώμενη ώρα προσγείωσης στην Τιμισοάρα στις 14:15. Η αναχώρηση για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει οριστεί στις 15:00 και η άφιξη στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γύρω στις 16:00. Η λίστα των επιβατών που έχει δοθεί στην Aegean από τη Ryanair περιλαμβάνει 89 επιβάτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι 84 επιβάτες της πτήσης της Ryanair έχουν ήδη ξεκινήσει από την Τιμισοάρα για το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα, οδικώς με λεωφορεία που ναύλωσε η Ryanair. 


Τιμισοάρα, skai.gr

Ο εκπρόσωπος της Fraport μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι το αεροδρόμιο που θα προσεγγίσει κάθε αεροσκάφος είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας και έκανε γνωστό πως υπήρξαν και άλλες πτήσεις που άλλαξαν προορισμό και προσγειώθηκαν στην Αθήνα, σε περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και στη Σόφια. Συνολικά 11 πτήσεις από Λάρνακα, Αθήνα, Ηράκλειο, Άμστερνταμ και Λονδίνο δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Fraport, η κατάσταση σταδιακά ομαλοποιείται, καθώς αποχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους διαδρόμους από το χιόνι. Οι επιβάτες πριν την αναχώρηση τους για το αεροδρόμιο παροτρύνονται να επισκέπτονται την ιστοσελίδα skg-airport.gr, για να ενημερώνονται για τα ακριβή δρομολόγια των πτήσεων.


Reuters, newsit.gr 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Χαλκιδική από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν αιτήματος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Όπως μετέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Χαλκιδικής Μαγδαληνή Συρδάρη υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στους δρόμους στη βόρεια Χαλκιδική, όπου η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες και καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με εκχιονιστικά και γκρέιντερ. «Έχουμε επικεντρωθεί στο βόρειο κομμάτι: κυρίως Αρναία, Παλιοχώρι, Μεγάλη Παναγία, Παλιόχωρα και κάναμε αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε η κ. Συρδάρη. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα νότια παράλια της Χαλκιδικής, ο Δήμος Αριστοτέλη, είναι σε πολύ καλή κατάσταση ενώ στην Ιερισσό δεν έχει χιόνι, οι δρόμοι είναι όλοι ανοιχτοί. Πρόβλημα διαπιστώθηκε στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία το οποίο, σύμφωνα με την κ. Συρδάρη, αντιμετωπίστηκε με αλατιέρες και με γκρέιντερ. Χωρίς ρεύμα έμειναν από το βράδυ της Παρασκευής η Ιερισσός και η Κασσάνδρα. «Το πρωί που μιλήσαμε με τη ΔΕΗ είχε πολλές γραμμές καμένες και προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες» ενημέρωσε η κ. Συρδάρη.


meteo.gr

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που επικαλείται ο skai.gr

στην Κεντρική Μακεδονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν :

- oι Δήμοι Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου

- oι Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Νικήτης, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου της Δημοτικής Ενότητας Σιθωνίας του Δήμου Σιθωνίας

- η Δημοτική Κοινότητα Συκέας και η Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας

- οι Δημοτικές Ενότητες Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων – Ακάνθου του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και

- οι Τοπικές Κοινότητες Παλιουρίου και Αγίας Παρασκευής της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας


Λάρισα, larissanet.gr

στη Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθενται:

- οι Δήμοι Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

- οι Δήμοι Πύλης και Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων

- οι Δήμοι Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και

- οι Δήμοι Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας


Κέρκυρα, ert.gr 

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Από τη Ραφήνα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για την Κέα, ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.


zarpanews.gr

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν το Σάββατο (05/01), πριν την αναχώρησή τους καλούνται να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.


meteo.gr


Δείτε εδώ  το ρεπορτάζ του agronews.gr για την εξέλιξη των φαινομένων την Παρασκευή (04/01) στη Θεσσαλία και εδώ μερικά από τα προβλήματα που δημιούργησε την Πέμπτη (03/01) η κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές της χώρας 


Πηγή: meteo.gr, ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, naftemporiki.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία