BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μαραθώνιος Καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργανώνει τον πρώτο Μαραθώνιο Καινοτομίας crowdhackathon #Agrifood για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών στο ευρύτερο πεδίο του αγροδιατροφικού τομέα στις 5 – 7 Απριλίου 2019 στο befinnovative στο Μοσχάτο (Πειραιώς 74), με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy.

acrowdhackathonagrifoodapril

0
0

Στόχος του Μαραθωνίου crowdhackathon #Agrifood είναι η δημιουργία καινοτόμων, πρωτότυπων πιλοτικών εφαρμογών οι οποίες

α) θα βελτιώνουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και διαδικασίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και θα προτείνουν νέες

β) θα δημιουργούν νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για όλη την κοινότητα που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, επιχειρήσεις, καταναλωτές) και

γ) θα προωθούν καινοτόμα επιχειρηματικά και τεχνολογικά μοντέλα από νέες ομάδες – startup επιχειρήσεις της χώρας.

Όπως σημειώνεται, προσδοκία είναι να κινητοποιηθεί το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, να ενισχυθεί  η δημιουργία και η νεανική επιχειρηματικότητα, να προωθηθεί η καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα με τελικό αποτέλεσμα την ενεργό συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη. Η δράση αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχύσει την εξωστρέφειά του και να παρακινήσει νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με την καινοτομία και την τεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα.

Θεματικές ενότητες

Ο 1ος Μαραθώνιος Καινοτομίας crowdhackathon #Agrifood αναζητά προτάσεις που σχετίζονται με τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής, όπως για παράδειγμα big data και analytics, IoT, AI, mobile και web εφαρμογές που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προκλήσεις του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και των αναγκών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω περιοχές, χωρίς να αποκλείονται και άλλες ιδέες:

- Εφαρμογές που βασίζονται σε emerging (αναδυόμενες) τεχνολογίες

- Εφαρμογές που αφορούν την αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών του
αγροδιατροφικού τομέα

- Αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων καθώς και των εποπτευόμενων φορέων

- Πιλοτικές εφαρμογές για το Υπουργείο και αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, πχ ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διαχείρισης δεδομένων και εργασιών, εξυπηρέτησης πολιτών και φορέων, δηλώσεων παραγωγής, αιτήσεις, εφαρμογές απογραφής, προσωποποιημένες υπηρεσίες

Οι εφαρμογές μπορούν να απευθύνονται σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, επιστήμονες του χώρου, συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις, καταναλωτές κ.α. Μερικά παραδείγματα:

- Εφαρμογές big data και data analytics για υπηρεσίες ψηφιακής και έξυπνης γεωργίας, γεωργία ακριβείας (precision agriculture), αυτοματοποιημένες συμβουλευτικές υπηρεσίες (personal assistants, advisors), πλατφόρμες προστασίας περιβάλλοντος, υδάτινων πόρων, smart food και health apps κ.ά.

- Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και deep learning για ψηφιακές πλατφόρμες παρακολούθησης της αγροτικής παραγωγής και περιβάλλοντος, εφαρμογές απόφασης και διαχείρισης παραγωγής κ.ά.

- Εφαρμογές image processing, recognition και τεχνολογίες drone

- Εφαρμογές augmented και virtual reality για την προώθηση καινοτόμων εργαλείων και την εκπαίδευση των αγροτών

- Εφαρμογές και συσκευές Internet of Things (IoT) πχ. για μετρήσεις, real time συλλογή δεδομένων καιρού, dashboards κ.ά.

- Εφαρμογές blockchain για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων, την ασφάλεια τροφίμων κ.ά.

- Εφαρμογές που έχουν σχέση με την προώθηση των οικονομικών συναλλαγών και του ηλεκτρονικού εμπορίου στον αγροτικό / διατροφικό κλάδο (ψηφιακά wallets, πλατφόρμες προσφοράς και ζήτησης, market places, ηλεκτρονικά δημοπρατήρια κ.ά.).

- Εφαρμογές για την ευζωία των παραγωγικών ζώων, τη φροντίδα και τον έλεγχο των ζώων συντροφιάς (δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα)

Οριζόντια χαρακτηριστικά εφαρμογών

- Οι εφαρμογές θα πρέπει να ακολουθούν κάποιο βιώσιμο επιχειρηματικό ή επιχειρησιακό μοντέλο, το οποίο μπορεί να είναι και εμπορικό, ώστε να προκύπτει το μοντέλο δημιουργίας εσόδων (revenue model). Σε περίπτωση που οι εφαρμογές έχουν κοινωνικό προσανατολισμό, θα πρέπει να τεκμηριώνεται με κάποιο τρόπο η βιωσιμότητά τους.

- Η εφαρμογή θα πρέπει να είναι web ή mobile

- Ενθαρρύνεται ο συνδυασμός διάφορων πτυχών της τεχνολογίας, όπως big data, sensor data από έξυπνες συσκευές, APIs κτλ. Τα δεδομένα μπορούν να είναι δοκιμαστικά.

Τεχνολογίες / Προτάσεις

Συστήνεται στους συμμετέχοντες να κάνουν προεργασία ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο κατά τη διάρκεια του τριημέρου και να έχουν προετοιμάσει ιδέες εφαρμογών με σχετικά σχέδια υπό μορφή wireframes.

Υπενθύμιση: κανένας κώδικας δεν πρέπει να έχει αναπτυχθεί πριν τη διοργάνωση

Οι συμμετέχοντες εκτός από frameworks, Libraries κλπ που είναι ήδη έτοιμα και στα οποία πιθανόν να βασιστούν για την ανάπτυξη της εφαρμογής τους, μπορούν σε περίπτωση που έχουν μια εφαρμογή έτοιμη από πριν, να την εξελίξουν κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου με τη βοήθεια και την καθοδηγήση των μεντόρων

Ενδεικτικές Τεχνολογίες

Παροτρύνεται η συμμετοχή με τις τεχνολογίες που κανείς γνωρίζει. Δεν υπάρχει περιορισμός.

Ενδεικτικά:

- Γενικά open source software / frameworks κλπ

- AngularJS

- NodeJS

- CSS/CSS3

- PHP

- Web (HTML5)

- Mobile SDKs (Android, iOS κτλ…)

- Unity

- WordPress

- Blockchain



Το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα και εγγραφές εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία