
«Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στήριξης», ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης. Είναι μεγάλη η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον, αφού οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε μηχανήματα, λάστιχα κ.ά.
Ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, τόνισε ότι «μόνο με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας, αλλά και να θωρακιστεί η περιοχή με αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες μας».
Μετά από διεξοδική συζήτηση καταλήχθηκε πλαίσιο αιτημάτων, με διεκδικήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
- Λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των αγροτοκτηνοτρόφων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.
- Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών, με αναστολή του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί σαν κόφτης στις αποζημιώσεις.
- Την λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος-τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
- Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των νερών από τη λίμνη Κάρλα.