
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το σοβαρό ζήτημα των μεγάλων ζημιών που προκαλούν οι αγριόχοιροι σε αγροτικές καλλιέργειες και το αίτημα των αγροτών για συνέργειες προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική προστασία και ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα και Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Παπασταύρου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «οι ζημιές σε καλλιέργειες από τη δράση αγριόχοιρων στον θεσσαλικό κάμπο εξελίσσονται σε μάστιγα, προκαλώντας απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από την μια στιγμή στην άλλη.
Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι πληγέντες από αγέλες αγριογούρουνων παραγωγοί, οι κόποι της χρονιάς πάνε χαμένοι και τα έξοδα που έχουν δαπανηθεί για τις καλλιεργητικές φροντίδες δεν αναπληρώνονται, αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για αποζημιώσεις, παρότι έχει ζητηθεί να υπάρξει δυνατότητα καταβολής ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ για τον κίνδυνο ζημιών από αγριόχοιρους.
Το φαινόμενο των καταστροφών δεν περιορίζεται, πλέον, σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις ή ορεινές περιοχές, άλλα εμφανίζεται συχνά και σε καλλιέργειες καταμεσής του κάμπου, κυρίως καλαμπόκια άλλα και οπωροφόρα, αμπέλια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Περιστατικά αφανισμού των καλλιεργειών εντοπίζονται σε όλο τον νομό Λάρισας. Πρόσφατα καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές στο Ομόλιο του δήμου Αγιάς, άλλα και σε χωριά του δήμου Κιλελέρ, σε καλλιέργειες όπως καλαμποκιού και ρεβιθιού, προκαλώντας διαμαρτυρίες των αγροτών για την απουσία τόσο ουσιαστικής προστασίας της παραγωγής τους, όσο και διαδικασίας αποζημιώσεων.
Επιπλέον, οι αγρότες που αναγκάζονται να περιφρουρούν τα κτήματά τους επισημαίνουν ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί αγριόχοιρων, που απαντώνται πλέον συχνά, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και για τους οδηγούς, ειδικά το καλοκαίρι σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, όπου η κίνηση στο επαρχιακό δίκτυο είναι αυξημένη.
Για να μπορέσει να περιοριστεί το φαινόμενο, οι αγρότες ζητούν να υπάρξει συνέργεια δράσεων από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος και τα δασαρχεία για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, καθώς, επίσης, να εξεταστεί η δυνατότητα ασφάλισης και αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα».
Κατόπιν τούτων, ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
- Τι μέτρα έχουν ληφθεί έως σήμερα για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών από επιδρομές αγριόχοιρων; Τα θεωρείται επαρκή; Αν όχι, τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή;
- Θα εξετάσετε την ένταξη των ζημιών από αγριογούρουνα στο ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, ώστε οι αγρότες να μπορούν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους και να έχουν δικαίωμα σε αποζημιώσεις;