Σε λιγότερο από µια δεκαετία, η στοιχειώδης αντιµετώπιση της µονοπωλιακής κατάστασης που είχε διαµορφωθεί στον συγκεκριµένο κλάδο, σχεδόν από εποχής Όθωνα, έχει δώσει χώρο σε τρεις τουλάχιστον µεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής µπύρας, ενώ επέτρεψε να θεµελιωθούν και περισσότερες από 35 µικροζυθοποιίες, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την τοπική ανάπτυξη και τη διαµόρφωση ενός νέου προφίλ της ελληνικής µπύρας.
Προφανώς και έχουν να γίνουν ακόµα πολλά, σίγουρα οι ρυθµοί µε τους οποίους ανοίγει, θεσµικά τουλάχιστον, η συγκεκριµένη αγορά, είναι αργοί, ωστόσο τα µηνύµατα που έρχονται είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και το όραµα που καλλιεργείται από µικρούς και µεγάλους παρουσιάζει σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, εκτός από την ανάπτυξη στον κλάδο της µπύρας, όπου οι νέες ετικέτες βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη και ακολουθούν η µία την άλλη, κίνηση φαίνεται να υπάρχει και στον τοµέα της βυνοποίησης, ιδιαίτερα µετά τις θετικές εντυπώσεις που έχει αφήσει η συµβολαιακή γεωργία στην παραγωγή συγκεκριµένων ποικιλιών κριθαριού για παραγωγή βύνης.
Σηµειωτέον ότι επί σειρά ετών η Ελλάδα ήταν απολύτως ελλειµµατική στον τοµέα της βύνης, η όποια παραγωγή δεν είχε καµιά αναφορά στην εγχώρια καλλιέργεια κριθής, ενώ οι εισαγωγές επιβάρυναν όλο και περισσότερο το εµπορικό ισοζύγιο της χώρας. Χρειάστηκε µεγάλος αγώνας και αρκετές προσφυγές στη δικαιοσύνη, προκειµένου να αφεθεί χώρος σε επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες εγχώριων παραγωγών να χτίσουν παραγωγικό προφίλ στο πεδίο της παραγωγής βύνης, ενώ το τελευταίο διάστηµα γίνονται συζητήσεις και για τη θεµελίωση µονάδων µε κατ’ εξοχήν εξαγωγικό χαρακτήρα.
∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι µέσα από την εµπειρία των τελευταίων ετών προκύπτουν και αστοχίες οι οποίες θα πρέπει το ταχύτερο να διορθωθούν. Η γρήγορη ανάπτυξη πολλών µικροζυθοποιείων κυρίως, µέσα από αναπτυξιακά προγράµµατα µε σηµαία ευκαιρίας, έχει και τις αδυναµίες του. Οι διαχειριστές αυτών των µονάδων καλούνται σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν τις παιδικές ασθένειες, να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους µε την αγορά και να ενδιαφερθούν περισσότερο για τη δικτύωσή τους µε την κατανάλωση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, καλά παραδείγµατα υπάρχουν.
*ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ AGRENDA