BACK TO
TOP
Γνώμες

Ισχυρή αυτοδιοίκηση, μοχλός ανάπτυξης

Στη δεκαετία της κρίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στέρησαν τους ΟΤΑ από τους πόρους, τα μέσα και τους ανθρώπους, που θα τους επέτρεπαν να εκπληρώσουν τον πολύ κρίσιμο ρόλο τους, αλλά δημιούργησαν ένα καθεστώς πελατειακής διαμεσολάβησης, που απέτρεπε την ανάπτυξη αυτόνομης τοπικής πολιτικής με χειραφετημένο χαρακτήρα.

vratza_panagiota_2

Παναγιώτα Βράντζα

1
0

Η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  προσπάθησε να θεραπεύσει ορισμένες από τις αδυναμίες που εντόπισε, μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων.

 

Για  πρώτη φορά μετά από χρόνια, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, υπήρξε αύξηση των κοινών αυτοτελών  πόρων κατά 5%, τόσο το 2018, όσο και το 2019. Εκτός, όμως, από την αύξηση των ΚΑΠ, η κυβέρνηση  προχώρησε και στη θέσπιση νέων κριτηρίων, για την πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή τους.  Πλέον, εκτός από τον πληθυσμό, λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά άλλες παράμετροι, όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα και το επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας. 

 

 Η ανάγκη ενίσχυσης  της  χρηματοδότησης των δήμων οδήγησε στη δημιουργία του  προγράμματος  ΦιλόΔημος.  Πρόκειται για ένα  πρόγραμμα στοχευμένο στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, το οποίο  ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και έως σήμερα έχει  ξεπεράσει  το 1,9 δισ. Ευρώ.  Με το ‘’ΦιλόΔημο’’ οι δήμοι κατάφεραν  να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές απολύτως κρίσιμες για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών.

 

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης ήταν η υποστελέχωση. Το πάγωμα των προσλήψεων σε συνδυασμό με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στην τοπική αυτοδιοίκηση έφεραν τα προηγούμενα χρόνια τους ΟΤΑ στα όρια της  λειτουργίας τους. Η κυβέρνηση, αφού οι δήμοι προσδιόρισαν τις ανάγκες τους, προχώρησε στην μεγαλύτερη προκήρυξη  των τελευταίων ετών με 8.166 προσλήψεις. Ειδικά για τους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς δήμους έχουν προκηρυχθεί  118 θέσεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

 

Τέλος, ο νόμος  για την αυτοδιοίκηση, ο  «Κλεισθένης», αποτέλεσε μια προοδευτική -δημοκρατική τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Για πρώτη φορά στη χώρα υλοποιήθηκε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Ο Κλεισθένης αλλάζει  ουσιαστικά όλη την κουλτούρα και τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική στην Αυτοδιοίκηση.

 

Είναι δεδομένο ότι  η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί προτεραιότητα  για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δέσμευση απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. ´Όχι μόνο επειδή υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, αλλά, κυρίως, γιατί πιστεύουμε ότι μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το μοχλό της δίκαιης ανάπτυξης, που επιδιώκουμε.


*Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία