BACK TO
TOP
Γνώμες

Δυσδιάκριτα τα όρια σε φυτοπροστασία & θρέψη

Παλιότερα ο λόγος περί προστασίας παρέπεµπε στο γεωργικό φάρµακο, σήµερα τα πράγµατα είναι κάπως διαφορετικά. Ο σπόρος έχει ενσωµατωµένες λύσεις φυτοπροστασίας, ο κλάδος του γεωργικού φαρµάκου φλερτάρει ζωηρά µε τη θρέψη, ενώ και το λίπασµα δείχνει να ενδίδει στη γοητεία της φυτοπροστασίας, ειδικά µέσα από λύσεις που εστιάζουν στη φυσιολογία του φυτού και τεχνολογίκές προσεγγίσεις όπως είναι π.χ. οι βιοδιεγέρτες.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

13
0

Έτσι, όπως εξελίσσονται τα πράγµατα, θα µπορούσε να πει κανείς ότι έδαφος στην αγορά κερδίζουν οι επιχειρήσεις αγροτεχνολογίας  που δύνανται να αντιληφθούν σε βάθος, προσεγγίζοντας µε ενιαίο τρόπο τις ανάγκες της καλλιέργειας και είναι σε θέση να προσφέρουν ένα πλήρες πακέτο λύσεων, το οποίο να µπορεί να ικανοποιήσει επιτυχώς τις απαιτήσεις των καλλιεργητών σε επίπεδο αγροεφοδίων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον µάλλον είναι λάθος η εκτίµηση που διατυπώνεται από ορισµένες πλευρές ότι η αγορά του γεωργικού φαρµάκου βαίνει µειούµενη. Θα λέγαµε ότι η συγκεκριµένη αγορά µάλλον διεισδύει κι αυτή µε τον τρόπο της στις άλλες συναφείς αγορές αγροεφοδίων, καθώς τα σύνορα είναι πλέον δυσδιάκριτα. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει την εν λόγω αγορά, είναι µια διαφοροποίηση τόσο στα χαρακτηριστικά των προϊόντων που µελετά και σχεδιάζει, όσο και στον τρόπο εφαρµογής των αντίστοιχων προϊόντων.

Σίγουρα, η λεγόµενη γεωργία ακριβείας (smart farming) επηρεάζει σε σηµαντικό βαθµό την περαιτέρω έρευνα των εταιρειών. Την ίδια στιγµή, η φιλοπεριβαλλοντική αντίληψη που διέπει τις προωθούµενες λύσεις, υπακούει όλο και περισσότερο στην ανάγκη φυτοπροστασίας και θρέψης µε πρωταρχικό µέληµα το ασφαλές τρόφιµο. Κάπου εκεί, έρχεται και η φροντίδα προσφοράς µιας ενιαίας δέσµης λύσεων, η οποία θα αξιοποιεί στο σύνολό τους τα νέα τεχνολογικά και επιστηµονικά δεδοµένα και θα προσφέρει στον παραγωγό τη δυνατότητα να καθίσταται παραγωγικότερος και πιο ανταγωνιστικός στην ενιαία (παρά τις τρικλοποδιές Τραµπ) διεθνή αγορά.      


*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία