BACK TO
TOP
Γνώμες

Πιθανοί Υπ.Γεωργίας και αγροτική πολιτική

Με αφορμή το δημοσίευμα του Agronews για τα «βαριά» ονόματα στο μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Γεωργίας, σαν μια πρώτη παρατήρηση, οι όποιες προβλέψεις είναι πρόωρες, όπως πρόωρες είναι και οι πιθανές συνεργασίες μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) πριν ακόμη μιλήσουν οι πολίτες και πριν κατακαθίσει η προεκλογική σκόνη το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Κάποιοι προτρέχουν και παίρνουν από τώρα ως δεδομένη μια τέτοια συνεργασία και άρα «επεκτείνονται» σε υποθέσεις για υπουργοποιήσεις… (συνήθως αναφέρουν 4-5 ονόματα, τα πιο πολλά της αρεσκείας τους, και όποιο πετύχουν…).

Sekliziotis_stamatis_2

Σταμάτης Σεκλιζιώτης

24
0

Το δημοσίευμα σαφώς αξιοπρόσεκτο, αλλά όχι κάτι το «εντυπωσιακό». Μάλλον περιγραφικό για το πως μερικοί «θα ήθελαν» να είναι τα πράγματα και ανάλογα κατασκευάζουν σενάρια με ισχυρές δόσεις προφητείας... και με μπόλικο βέβαια «wishful thinking», όπως λένε και οι σύμμαχοι.

Με σεβασμό βεβαίως στην πολιτική θητεία και στις πράξεις οποιασδήποτε Κυρίας και οποιουδήποτε Κυρίου που θήτευσαν σε υπουργεία και στο «ταλαιπωρημένο» ΥΠΑΑΤ, εάν και εφόσον πρόκειται για «θετική προσφορά τους στα κοινά»..., θα έλεγα ότι μπροστά στο κακό μας χάλι και στη «δευτερεύουσα, ίσως τριτεύουσα» προτεραιότητα που έχει καταταγεί ο πρωτογενής μας τομέας από τις μέχρι σήμερα πολιτικές, ίσως να ήταν τώρα η ώρα να αναλάβει κάποιο καινούργιο μυαλό ως προς τα αγροτικά («αγροτεχνοκράτης» το όνομά του….). Όχι ξανά επιλογές μέσα από τη συνηθισμένη δεξαμενή μάζας κομματικών και ήδη «δοκιμασμένων» (ενίοτε «απαρατήρητων» ως προς το έργο τους….), και να έχει ιδέα :

ΑΠΟ αγροτικά θέματα γενικώς και σε βάθος (όχι επιδερμικά με μια ενδοϋπηρεσιακή ενημέρωση ολίγων ημερών…. και τις «φιλικές» τοποθετήσεις συμβούλων, άσχετων με το αντικείμενο…)

ΝΑ ξέρει τι σημαίνει «μεταρρύθμιση» και «ανάπτυξη» στον πρωτογενή τομέα, με γνώση και παραστάσεις από χώρες όπου πολλά αγροτικά προβλήματα λύθηκαν εδώ και δεκαετίες, έξυπνα, σοβαρά και με επιμονή.

ΝΑ έχει ιδέα από αγροτική ζωή, (άκρως απαραίτητο...)

ΑΠΟ το πώς διαρθρώνεται σήμερα η αγροτική Ελλάδα (χρήσεις γης, καλλιέργειες φθίνουσες, ζωντανές ή που χάθηκαν…, η κατάσταση της εργασίας στον πρωτογενή τομέα, τα εισοδήματα, οι τιμές παραγωγού, οι εισροές, το υψηλό κόστος παραγωγής, κλπ).

ΑΠΟ το τι σημαίνει αγροτική εθνική οικονομία και αγροτική οικογένεια, και τι ακριβώς χρειάζεται για να ανορθωθεί ο κλάδος και άρα η ύπαιθρος μεσοπρόθεσμα, με εφικτό πρόγραμμα διάσωσης του ότι έμεινε, που όμως θα τηρηθεί.

ΑΠΟ Γεωργικές εφαρμογές και από Γεωπονική επιστημονική παρουσία μέχρι το τελευταίο χωριό… και όχι από τα γραφεία υπηρεσιών του χαρτοπόλεμου, των πάρεργων και μιας για πολλά χρόνια έρπουσας διοίκησης και ανοργανωσιάς, όπου μάθαμε να ασχολούμαστε μόνο με πυροσβεστικές υποθέσεις, κομματικά γούστα.... και μηδενικά μακροπρόθεσμα σχέδια...

ΑΠΟ Αγροτική Έρευνα με ελληνοκεντρικό περιεχόμενο και όχι «έρευνα για την έρευνα».. ή καθόλου έρευνα, συντηρώντας δαπανηρά Ερευνητικά κέντρα και μισθοδοτούμενο προσωπικό που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε.

ΑΠΟ συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια για εφαρμοσμένη έρευνα με εστίαση στον Ελληνικό πρωτογενή τομέα...

ΑΠΟ αναπτυξιακή αγροτική πολιτική και νέα νομοθετικά πλαίσια με κίνητρα και προσανατολισμούς…

ΑΠΟ αγροτική επιχειρηματικότητα, (επιτέλους ας απομαρξιστοποιηθεί η αντίληψη για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, γιατί και ο αγρότης μικρομεσαίος είναι…).

ΑΠΟ υγιές «συνεταιρίζεσθαι» με σταθερή αντιμετώπιση και εξάλειψη του νοσηρού αγροτοπατερισμού και της άθλιας κομματοκρατίας στον πρωτογενή τομέα..

ΑΠΟ την δημιουργία Αγροτικού Πιστωτικού Συστήματος που θα παρέχει καλλιεργητικά δάνεια και κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκούς όρους προς διευκόλυνση των παραγωγών και επιστροφή στον πρωτογενή τομέα.

ΑΠΟ ποιοτική παραγωγή αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας (γεωγραφική θέση, γεωργική & φυσική βιοποικιλότητα, κλίμα, ανάγλυφο, ανθρώπινος παράγων, τουριστικός καταναλωτισμός…).

ΑΠΟ αυτόνομη κτηνοτροφία σε ζωοτροφές και με «οριοθετημένα» βοσκοτόπια (συνεχίζεται δυστυχώς τεράστια η εισαγωγή ζωοτροφών, δαπανηρή και αδικαιολόγητη…).

ΑΠΟ αλύπητο πόλεμο κατά των ελληνοποιήσεων

ΑΠΟ δυνατότητες της χώρας κατά περιοχή σε ξηρά και θάλασσα και κατά βιοκλιματικό διαμέρισμα για όλες τις μορφές καλλιεργειών (οπωρώνες, μεγάλης καλλιέργειας ετήσιες και χορτοδοτικές, λαχανικά, βιολογικά, φαρμακευτικά και αρωματικά, ενεργειακές καλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες, κλπ…)

ΑΠΟ Γεωργική χωροταξία, έγγειες βελτιώσεις, αναβλαστήσεις και αγροδασοπονία, ανάκτηση γαιών και ενίσχυση υποβαθμισμένων περιοχών ορεινών και μη

ΑΠΟ Βιολογική γεωργία, από πιστοποίηση και τα οφέλη της για την εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές,

ΑΠΟ Προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος και των υδάτων

ΑΠΟ «πραγματικές» (σωστά θεσμοθετημένες) αγορές των αγροτών και επιτέλους μεγέθυνση της διακίνησης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες

ΑΠΟ διεθνές εμπόριο, δασμολογικές πολιτικές και άμεσες παρεμβάσεις κατά συμφωνιών που βλάπτουν τα ελληνικά προϊόντα,

ΑΠΟ προώθηση και μάρκετινγκ εκτός συνόρων, εξεύρεση αγορών, προβολή ελληνικών προϊόντων.

ΑΠΟ προστασία της εθνικής παραγωγής απέναντι σε ομοειδή αγροδιατροφικά προϊόντα του εξωτερικού

ΑΠΟ Προστασία και αξιοποίηση του Ελληνικού αγροτικού βιοαποθέματος (ντόπιες ποικιλίες, σε αφανισμό ή όχι)

ΑΠΟ κλοπές ετικέτας και εμπορικές απάτες σε ξένες αγορές (βλ. φέτα, γιαούρτι, ελιά καλαμών, «μαφίες ελαιολάδου».., κ. ά.)…

ΑΠΟ εντός ελληνικού εδάφους επεξεργασία & μεταποίηση προς «κατακράτηση» προστιθέμενης αξίας εντός της χώρας

ΑΠΟ τις πολιτικές ΚΑΠ όπως πλέον αυτές «ετοιμάζονται» για τα υπόλοιπα χρόνια των «κουτσουρεμένων ενισχύσεων» που έρχονται, σε νέο περιβάλλον γεωγραφικής διεύρυνσης της ΕΕ και ισχνότερων προϋπολογισμών για την Γεωργία, αλλά και σε συνθήκες συνεχούς ανοίγματος (από τις Βρυξέλλες...) «θυρών και παραθύρων» σε ανταγωνιστικά προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλότερης τιμής και δεύτερης ή τρίτης ποιότητας…

ΑΠΟ εθνική αποφασιστική στάση απέναντι σε Οργανισμούς όπως η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) για την προστασία των Ελληνικών προϊόντων, εμπόρων, μεταποιητών και παραγωγών.

ΑΠΟ Διοίκηση, ώστε π.χ, να αναδιαρθρωθεί πλήρως το οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, να επανενταχθούν πλήρως Υπηρεσίες όπως ο ΕΦΕΤ, η Δασική Υπηρεσία, η Αλιεία το Εμπόριο Αγροτικών προϊόντων και όλοι οι έλεγχοι για την δημόσια υγεία με εντατικοποίηση (Γενετικά τροποποιημένα, παράνομες εισαγωγές, αλλοιώσεις τροφίμων, μαύρο χρήμα και κερδοσκοπία στα προϊόντα και στα τρόφιμα, υπολείμματα αγροχημικών, επιστράτευση μεγαλύτερου αριθμού εργαστηρίων ελέγχου, έλεγχος υπερχρήσης αγροχημικών, κλπ)

ΝΑ φύγει από το αχούρι της πλατείας Βάθη το ΥΠΑΑΤ, πιθανώς εκτός Αθηνών.

ΑΠΟ αγροτοκοινωνική πολιτική που θα ενισχύει την θέση της αγροτικής οικογένειας (αγροτικά ιατρεία, γεωργική εκπαίδευση και επιμόρφωση, νηπιακοί σταθμοί και σχολεία, βοήθεια στο σπίτι και στους ηλικιωμένους, μεταποίηση στο χωριό και στο κτήμα, πρόσβαση σε αγορές αγροτών, κλπ)

ΑΠΟ Αγροτικές αποζημιώσεις και με άμεση την κρατική ανταπόκριση σε ζημιές χωρίς εξαιρέσεις και τερτίπια για μειωμένες πληρωμές...

ΑΠΟ Αγροτική διπλωματία, με επανεξέταση του θεσμού των Αγροτικών Ακολούθων σε Πρωτεύουσες μεγάλων αγορών (ΗΠΑ, Ινδία, ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ, Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι, Αυστραλία, κλπ…) αλλά και εκπαίδευση των εμπορικών ακολούθων όπου ακόμα υπάρχουν.

Και όπως έλεγαν οι παλιοί κάπου εκεί στον κάμπο της Θεσσαλίας σε τοπική διάλεκτο και με αυστηρό βλέμμα…, «να ξιχουρίζουν του σταρ απ’ του κριθάρ…»..

 

*Γεωπόνος (ΑΠΘ), Αρχιτέκτων Τοπίου, Διδάκτορας του Τεχν/κού Πανεπιστημίου στο Birmingham της Αγγλίας και πρώην Β’ Ακόλουθος Γεωργικών Υποθέσεων

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία