BACK TO
TOP
Γνώμες

Η G7 δεν αφορά πια το μέλλον

Οι σύνοδοι κορυφής των G7 δηµιουργήθηκαν καιρό πριν, όταν αυτές οι επτά χώρες εκπροσωπούσαν µεγαλύτερο από το µισό της παγκόσµιας οικονοµίας και το µεγαλύτερο µέρος των χρηµατοπιστωτικών αγορών.

daniel_gros

Ντάνιελ Γκρός

10
0

Είχε λογική το να συναντιούνται οι ηγέτες των χωρών αυτών κατά διαστήµατα για να συζητήσουν βασικά οικονοµικά ζητήµατα. […].
Οι οικονοµίες των G7 δεν κυριαρχούν πλέον τον κόσµο, εκπροσωπούν το λιγότερο του 30% της παγκόσµιας οικονοµίας εάν µετρηθεί σε όρους αγοραστικής δύναµης. Οι ΗΠΑ παραµένουν βασική οικονοµία παγκοσµίως, αλλά η σχετική βαρύτητα των ευρωπαϊκών χωρών και αυτή της Ιαπωνίας έχουν µειωθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, η G7 δεν αντιπροσωπεύει το µέλλον. Τα µέλη της αντιστοιχούν µόλις στο 1/4 της παγκόσµιας ανάπτυξης που αναµένεται τα επόµενα χρόνια. Στο παρελθόν, θα µπορούσε κανείς να βασιστεί στο ότι οι χώρες της G7 έχουν ένα παρόµοιο οικονοµικό και πολιτικό outlook και η οµάδα συνήθιζε να αντιπροσωπεύει τις αξίες της ∆ύσης. Όχι πια. Όχι µόνο οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συµφωνία του Παρισιού για το κλίµα, ο ηγέτης της µεγαλύτερης οικονοµίας της G7 θεωρεί πως οι ΗΠΑ είναι χαµένες από την παγκόσµια οικονοµική και πολιτική τάξη που οι ίδιες δηµιούργησαν, και φαίνεται «θετικός» στο να διαλύσει το φιλελεύθερο παγκόσµιο σύστηµα εµπορίου.

Η απουσία της αµερικανικής ηγεσίας έρχεται σε µια στιγµή όπου το οικονοµικό βάρος των ΗΠΑ εντός της G7 έχει στην πραγµατικότητα «χτυπήσει ταβάνι». Στο παρελθόν, οι χώρες που συµµετείχαν εκτός της Αµερικής, ήταν µαζί πολύ πιο µεγάλες από τις ΗΠΑ και αντιστοιχούσαν στα 2/3 του ΑΕΠ ολόκληρης της οµάδας. Αλλά το µερίδιό τους, κυρίως εκείνο της Ιαπωνίας και ορισµένων ευρωπαϊκών χωρών, έχει µειωθεί, έτσι που η αµερικανική οικονοµία είναι τώρα σχεδόν τόσο µεγάλη όσο οι υπόλοιπες έξι µαζί.

Το πιο σηµαντικό οικονοµικό ζήτηµα παγκοσµίως σήµερα, είναι ο εµπορικός πόλεµος των ΗΠΑ µε την Κίνα. [...].
Σε ένα ακόµη σηµείο αντιπαράθεσης, ενώ οι οµολογοί του ήταν πρόθυµοι να περιορίσουν την οµάδα σε φιλελεύθερες δηµοκρατίες, ο Τραµπ θα ήθελε να δει την G7 να καλωσορίζει πίσω τη Ρωσία. Αυτό απλώς θα επιτάχυνε την κάµψη αυτού που κάποτε ήταν κάτι που άξιζε τον κόπο, αλλά τώρα αποτελεί µόνο µια ευκαιρία για φωτογράφιση, την οποία ο κάθε συµµετέχων χρησιµοποιεί κυρίως για να ενισχύσει την θέση του στο εσωτερικό.


* Επικεφαλής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών

   Μελετών Πολιτικής CEPS

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία