Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι επιδοτήσεις βάσει τιμολογίων

Η σκέψη για διασύνδεση των τιµολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων µε τις άµεσες ενισχύσεις που διεκδικούν κάθε χρόνο οι αγρότες, βάσει των αντίστοιχων δηλώσεων ΟΣ∆Ε, έχει το ενδιαφέρον της.

panagos_2_15

Γιάννης Πανάγος

5690
16

Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό το επόµενο διάστηµα και σίγουρα µε την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ, οι αγρότες κάτοχοι δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, να επιφορτισθούν µε την υποχρέωση απόδειξης του παραγωγικού τους αποτελέσµατος και προσκόµισης, προς επιβεβαίωση αυτού, των αντίστοιχων τιµολογίων πώλησης των προϊόντων στην αγορά.

Ο εν λόγω συσχετισµός συνιστά έναν τρόπο ανταµοιβής όσων πραγµατικά παράγουν και διακινούν την παραγωγή τους δια της νοµίµου οδού, δηλαδή χωρίς να ενδίδουν µε ευκολία, όπως συµβαίνει ευρέως τον τελευταίο καιρό, στις γνωστές σειρήνες της «µαύρης αγοράς».

Είναι βέβαιο ότι µια τέτοια ρύθµιση, πρώτα απ’ όλα θα έβαζε σε τάξη την όλη δραστηριότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ενισχύοντας παράλληλα το υγιές εµπόριο. Την ίδια στιγµή θα οδηγούσε σε σηµαντική αύξηση των δηµοσίων εσόδων και κατ’ επέκταση της δυνατότητας του κράτους να αναπτύσσει πολιτικές και να δηµιουργεί υποδοµές προς όφελος των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Αυτό σηµαίνει ότι σ’ αυτή την προοπτική, η κυβέρνηση θα µπορούσε, σε ορατό µάλιστα χρόνο, να επανεξετάσει τα επίπεδα των φορολογικών συντελεστών των αγροτών και να αµβλύνει τη µεγάλη επιβάρυνση που επιφέρει αυτό τον καιρό και ο τοµέας της αγροτικής ασφάλισης.  
Οι παραπάνω επιλογές δεν βάζουν σε δεύτερη µοίρα την ανάγκη να µειωθεί έτι περαιτέρω ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών που συµµετέχουν σε συλλογικά σχήµατα και διακινούν την παραγωγή τους µέσω αυτών των οργανώσεων.

Το τελευταίο, επί του οποίου δεν έγινε λόγος στη νέα δέσµη φορολογικών παρεµβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, θα σηµατοδοτούσε το πραγµατικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη βελτίωση της διαπραγµατευτικής θέσης και κατ’ επέκταση της εισοδηµατικής θέσης των αγροτών. Άλλωστε, συνεργατισµός σηµαίνει, άµεση δυνατότητα επιστροφής της υπεραξίας που δηµιουργείται σε επόµενα στάδια της αλυσίδας παραγωγής (µεταποίηση, εµπόριο κ.α.) στους στυλοβάτες του πρωτογενούς τοµέα. 

*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda 

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

22-11-2019 10:01Δημήτρης Καστοριά

Εσείς μιλάτε για έλεγχο μιας παραγωγής που είναι απολύτως επιβαρυμένη που πωλείται κάτω του κόστους και για λόγους εξωτερικούς αλλά και για λόγους εσωτερικούς, δηλαδή εναρμόνισης των τιμών και στις εκροές αλλά και στις εισροές. Ας σταθεροποιήσουμε την παραγωγή εμπορικού κέρδους από την ενασχόλησή μας με την αγροτιά και μετά να δούμε πως θα την εξελίξουμε. Πιστεύεται ότι πρέπει όλα τα χωράφια να καλλιεργούνται ανεξάρτητα εάν παράγουν ή όχι εμπορικό κέρδος; μόνο και μόνο για την επιδότηση; ή με διάφορες καλλιεργητικές μεθόδους όπως είναι η αμειψισπορά ή η αγρανάπαυση να ενισχύονται ώστε να επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος. Άλλωστε συνδεδεμένες ενισχύσεις υπάρχουν και εκεί μπορούμε να συζητήσουμε για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Όχι όμως για τις άμεσες ενισχύσεις. Φανταστείτε να επιτευχθεί η εξωτερική σύγκληση που ζητούν οι βόριο Ευρωπαίοι συνδυάζοντας την μείωση των επερχόμενων άμεσων ενισχύσεων με την εφαρμογή αυτών που υποστηρίζετε. Θρήνος. Η μισή καλλιεργήσιμη έκταση της χώρας είναι άγονη. Θα συγκεντρωθούν δηλαδή οι πόροι στις παραγωγικές περιοχές που ξέρουμε ποιες είναι. Εκτός και αν όλη η συζήτηση εκεί αποσκοπεί. Καλημέρα σας.

Απάντηση

21-11-2019 11:43ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Η αναφορά του Γιάννη στα τιμολόγια πώλησης είναι ένας από τους τρόπους ελέγχου. Εγώ έχω στο νου μου τουλάχιστον άλλους τρεις. Απαιτείται προβληματισμός και η εξεύρεση της καλύτερης λύσης, χωρίς να αδικηθούν όσοι πράγματι έχουν ζημιά ή μικρή παραγωγή, αλλά ούτε και οι ορεινές περιοχές.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία