BACK TO
TOP
Γνώμες

Το δρόμο δείχνει το λιανικό εμπόριο

Αν θέλουµε να µιλάµε για την ψηφιακή εποχή και την έξυπνη γεωργία, καλό είναι να τα λέµε όλα. Όπως για παράδειγµα ότι οι βασικοί, µέχρι σήµερα, αρνητές του ψηφιακού µετασχηµατισµού του κράτους προέρχονται από το λεγόµενο πολιτικό προσωπικό. Και η άρνησή τους έχει να κάνει µε την ανησυχία να µην διαταραχθεί το καλά δοµηµένο, εδώ και πολλές δεκαετίες, πελατειακό σύστηµα.

panagos_2

11
0

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αγροτικό χώρο, αυτό το οποίο βλέπει κάθε ελεύθερος παρατηρητής, είναι µια προσπάθεια των ιθυνόντων να καθυστερήσουν τις άµεσες και ρεαλιστικές λύσεις -ευφυούς γεωργίας- τις οποίες προσφέρει απλόχερα η αγορά και την ίδια στιγµή, να δηµιουργήσουν νέες πολυδάπανες πλατφόρµες (βλέπε πρόγραµµα ευφυούς), οι οποίες να διαιωνίζουν τον έλεγχο των εξελίξεων από το κράτος και τα υποταγµένα σ’ αυτό ιδιότυπα ιδιωτικά συµφέροντα. Με άλλα λόγια, οι δέσµιοι του πελατειακού συστήµατος, σήµερα, πολιτικοί, το µόνο που επιδιώκουν είναι να κερδίσουν χρόνο µέχρι να δουν τι άλλο θα µπορούσαν να κάνουν. Ελάχιστοι έχουν το θάρρος να το δουν αυτό σήµερα.

Η Agrenda φιλοξενεί στο σηµερινό φύλλο (σελ. 47) στοιχεία µιας διάλεξης του Λόρδου Mark Price -Βιοεπιστήµονα και πρώην υπουργού Εµπορίου του Ηνωµένου Βασιλείου- στο Βασιλικό Πανεπιστήµιο του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου τονίζεται µεταξύ άλλων πως οι πρωτογενείς παραγωγοί βρίσκονται σήµερα αντιµέτωποι µε πολλές προκλήσεις, όπως είναι, ο παγκόσµιος ανταγωνισµός, οι λιγότερες επιδοτήσεις, το αυξανόµενο κόστος και την ίδια στιγµή έχουν µπροστά τους µια µεγάλη πιθανή ευκαιρία: περισσότερες εξαγωγικές αγορές. Σ’ αυτή την προοπτική, τονίζει ο Λόρδος Price, ο ανταγωνιστής δεν είναι το διπλανό αγρόκτηµα ή αυτό µιας γειτονικής επαρχίας. Είναι ο αγρότης στο Μεξικό και στη Νέα Ζηλανδία. Βεβαίως, οι αγρότες καλούνται να αγκαλιάσουν την αλλαγή και να πάρουν τα µαθήµατά τους από τους λιανοπωλητές. Οι τελευταίοι κλήθηκαν ήδη να γίνουν γρήγορα πιο αποτελεσµατικοί και πιο διαφοροποιηµένοι και να υιοθετήσουν νέα µοντέλα, ειδικά ψηφιακά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία