BACK TO
TOP
Γνώμες

Χρειάζεται μεταβατική περίοδος για άδειες σε κτηνοτροφικές μονάδες

Μεταβατική περίοδο ώστε να έχουν οι κτηνοτρόφοι το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν προς το πλαίσιο αδειοδότησης των μονάδων τους ζητά με ερώτηση που προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής κα τομεάρχης αγροτικών του ΚΙΝΑΛ.

panas_2

Απόστολος Πάνας

29
0

Επιπλέον ο κος Πάνας θέτει το θέμα των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί για τους κτηνοτρόφους που δεν πρόλαβαν ή δεν είχαν τη δυνατότητα, λόγω του αυστηρού πλαισίου που θέτει ο ν. 4056/2012, να καταθέσουν τις αιτήσεις ένταξης στον νόμο. Αναφορικά με τα πρόστιμα αυτά, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να πάρει θέση, για το αν θα προβεί σε αναστολή τους ή όχι.

Τέλος, ο κος Πάνας δήλωσε σχετικά: “ Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος είναι πολλά για να προστεθεί και ένα ακόμα. Το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων που θέτει ο νόμος 4056/2012 είναι αρκετά πολύπλοκο, εμπεριέχει γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν λαμβάνει υπόψη το πολεοδομικό σχέδιο κάθε περιοχής ως προς τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε τόπου. Επομένως, η μεταβατική περίοδος ώστε να έχουν οι κτηνοτρόφοι τη δυνατότητα συμμόρφωσης στο πλαίσιο είναι επιβεβλημένη όπως και το ''πάγωμα'' των προστίμων που τους επιβλήθηκαν χωρίς την υπαιτιότητά τους.''

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

''ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Μαυρουδή Βορίδη

Θέμα: «Αναγκαιότητα περαιτέρω παράτασης ισχύος του νόμου 4056/2012 για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

Κύριε Υπουργέ,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Οι παράνομες ‘’ελληνοποιήσεις’’ αγροτικών προϊόντων, το θέμα της πρόσβασης στους βοσκότοπους, η εγκατάλειψη του κλάδου από τους νέους κτηνοτρόφους λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις υπέρογκες υποχρεώσεις, τα ανεξόφλητα τιμολόγια από προϊόντα που έχουν πωλήσει , είναι μερικά μόνο από τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος κτηνοτρόφος.

Είναι γεγονός πως ο ν.4056/2012 είχε θέσει ένα λεπτομερές πλαίσιο αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών. Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε πολλαπλώς ώσπου τελικά ως προς την προθεσμία ισχύος των υπαρχουσών αδειών των εν λόγω κτηνοτροφικών μονάδων δόθηκε παράταση με το άρθρο 15 του ν. 4587/2018  και ειδικότερα:

«1. Η παρ. 3 του άρθρου 17α του ν. 4056/2012 (Α΄ 52) αντικαθίσταται ως εξής:

’’3.α) Όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 και εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτημα στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) μέχρι τις 30.6.2019. Έως την ημερομηνία αυτή αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν αλλά δεν εκτελέστηκαν και διατάσσουν τη διακοπή λειτουργίας, την αποβολή, την κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμου, και ανακαλούνται οριστικά εφόσον εκδοθεί η άδεια διατήρησης της παραγράφου 2. ‘’

Η παράταση δόθηκε καθώς έγινε αντιληπτό ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και στις αυστηρές προδιαγραφές που έθετε ο ν. 4056/2012. Παράλληλα τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση επιβλήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν για ακόμα μία φορά σε δεινή θέση.

Η παράταση επομένως της κατάθεσης αίτησης νομιμοποίησης των κτηνοτροφικών μονάδων αλλά και αναστολής των εκκρεμών διοικητικών προστίμων μέχρι 30.06.2019, κρίθηκε επιβεβλημένη και συνεχίζει να κρίνεται επιβεβλημένη και σήμερα, μερικούς μήνες μετά. Οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές κυρίως ως προς το πολεοδομικό σχέδιο κάθε περιοχής και ως προς τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε τόπου.

Οι διαδικασίες αυτές είναι πολυδάπανες, χρονοβόρες, εμπλέκουν Υπηρεσίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθιστούν τον μέσο κτηνοτρόφο αδύναμο να ανταποκριθεί στις νόμιμες υποχρεώσεις του.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

1.Σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία και απαραίτητη μεταβατική περίοδος ώστε μέσα σε αυτή  αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες της διοίκησης και η επιβεβλημένη απλοποίηση των διαδικασιών να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τα απαραίτητα  δικαιολογητικά συμμόρφωσης με τον νόμο 4056/2012;

2. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα σοβαρά για την επιβίωση των κτηνοτρόφων πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μάλιστα για καθυστερήσεις που δεν οφείλονται αποκλειστικά σε υπαιτιότητα των ίδιων;

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

Απόστολος Πάνας''

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία