BACK TO
TOP
Γνώμες

Η παραγωγή είναι και θέμα ψυχολογίας

Η ιστορία έχει δείξει ότι τα «µηνύµατα» φθάνουν µε κάποια καθυστέρηση στην περιφέρεια και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. .

panagos_trans

Γιάννης Πανάγος

21
3

Όπως συνέβη και µε την προηγούµενη µεγάλη κρίση, την οικονοµική, του 2010, οι άνθρωποι της υπαίθρου και ειδικά ο κόσµος της αγροτικής παραγωγής, άργησε να αντιληφθεί, πολλώ δε µάλλον να αποδεχθεί, την κρισιµότητα της κατάστασης.

Τότε, τα πρώτα σκληρά δηµοσιονοµικά µέτρα κυρίως σε βάρος των µισθωτών και συνταξιούχων, που έπλητταν κατά βάση τους πολίτες των αστικών κέντρων, έδειχναν όχι µόνο να µην ανησυχούν τον αγροτικό κόσµο αλλά αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις να καλλιεργούν τη µαταιότητα µιας ιδιότυπης «ψευτορεβάνς» στον υποφώσκοντα, ως γνωστόν, ανταγωνισµό µεταξύ «περιφέρειας» και «κέντρου».

Κάτι αντίστοιχο πήγε να γίνει κι αυτήν τη φορά µε το θέµα του κορωνοϊού. Όσο το θέµα απασχολούσε τη λειτουργικότητα των µεγαλουπόλεων, η ύπαιθρος είχε την εντύπωση ότι το θέµα δεν την αφορά. Τώρα βέβαια που όλοι κατάλαβαν ότι ο κορωνοϊός δεν αστειεύεται και δεν κάνει διαχωρισµούς, η πίεση που υφίσταται ο αγροτικός κόσµος είναι µεγάλη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει τα πράγµατα ενδελεχώς. Είχε εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα η λήψη µέτρων αντιµετώπισης του κορωνοϊού, µάλλον αποτελούσε προτεραιότητα η προστασία των εργαζοµένων και των επιχειρήσεων κατά τις πρώτες δέσµες οικονοµικών µέτρων, τώρα όµως ήρθε και η ώρα των αγροτών.

Ήδη το έκτακτο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε µε τηλεδιάσκεψη στα µέσα της εβδοµάδας, έδωσε το πράσινο φως σε µια γενναία διαχείριση των χρηµατοδοτικών µέσων που διαθέτει η ΚΑΠ, έτσι ώστε οι παραγωγοί να λάβουν ταχύτερα κι αν είναι δυνατόν άµεσα και χωρίς πολλή γραφειοκρατία (χαλάρωση πλαισίου) τα χρήµατα που δικαιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Τώρα είναι η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης, κατ’ αρχήν να εξειδικεύσει µε τον καλύτερο τρόπο στην πράξη τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Παράλληλα, να συµπεριλάβει και τους αγρότες, µε βάση τα ειδικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η κάθε κατηγορία παραγωγών στους «κωδικούς» του υπουργείου Οικονοµικών που δικαιούνται ευνοϊκής µεταχείρισης και συµµετοχής σε κάποια από τα εθνικά µέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως το λεγόµενο 800άρι, οι παρατάσεις απόδοσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και τα πάσης φύσεως νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2020 07:22Βασιλης Κοντοκώστας

Ζητάτε λάθος πράγματα. Πως να σας στηριξει το κράτος οταν τον Ιουλιο θα έχει ένα σωρό αργόμισθους να πληρώσει κανονικά με μηδενικά σχεδόν έσοδα από αστικά κέντρα και περιφέρεια. Όταν πνίγεσε στα έξοδα δεν μπορεί παρά να κόψεις από κάπου. 2ον: πως να στηρίξει την παραγωγή οταν το κράτος υποσχεται συμβάσεις και προσλήψεις χωρις να κάνεις τίποτα με ενα πτυχιο αγγαρείας και 900ε μισθο και ολα ρα προνομια. Ποιό νέο παιδί θα πάει παράγει για 1200 τον μήνα παραδειγμα εισόδημα. Και ολη μέρα στο κρύο και στο πόδι. Ενα υδροκέφαλο κράτος δημοσιουπαλληλικο που τώρα ανακαλυψε την ηλεκτρονικη υπευθ δήλωση και συνταγογραφηση, που θελει το 55% του προυπολογισμου του για συνταξεις και μισθους υπαλληλων μη περιμένετε να στηριξει τον αγροτη και κτημοτρόφο. Δεν ρον ενδιαφέρεει Και δέν εχει και τα χρήματα τελικά. Τωρα θα ήταν ευκαιρία να μειωθεί το δημοσιο κατα 30%!

Απάντηση

04-04-2020 17:42ΜΠΑΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί χτές, στην ανικανότητα και την μή θέληση να αφουγκραστείς το αυτονόητο οταν κυβερνάς ,δεν υπάρχουν δικαιολογίες.Υπάρχουν πολιτικές ταυτίσεις ,βλέπετε κ. Πανάγο η Δεξιά δεν βοήθησε ποτέ τον μικρομεσαίο αγρότη ..

Απάντηση

31-03-2020 15:12Αγγελαινας δημητριος

Στηρίξτε τους παραγωγούς.Θα πεινάσει όλη η Ελλάδα.ξυπνηστε ρεεεεεεεε;!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία