
Όπως συνέβη και µε την προηγούµενη µεγάλη κρίση, την οικονοµική, του 2010, οι άνθρωποι της υπαίθρου και ειδικά ο κόσµος της αγροτικής παραγωγής, άργησε να αντιληφθεί, πολλώ δε µάλλον να αποδεχθεί, την κρισιµότητα της κατάστασης.
Τότε, τα πρώτα σκληρά δηµοσιονοµικά µέτρα κυρίως σε βάρος των µισθωτών και συνταξιούχων, που έπλητταν κατά βάση τους πολίτες των αστικών κέντρων, έδειχναν όχι µόνο να µην ανησυχούν τον αγροτικό κόσµο αλλά αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις να καλλιεργούν τη µαταιότητα µιας ιδιότυπης «ψευτορεβάνς» στον υποφώσκοντα, ως γνωστόν, ανταγωνισµό µεταξύ «περιφέρειας» και «κέντρου».
Κάτι αντίστοιχο πήγε να γίνει κι αυτήν τη φορά µε το θέµα του κορωνοϊού. Όσο το θέµα απασχολούσε τη λειτουργικότητα των µεγαλουπόλεων, η ύπαιθρος είχε την εντύπωση ότι το θέµα δεν την αφορά. Τώρα βέβαια που όλοι κατάλαβαν ότι ο κορωνοϊός δεν αστειεύεται και δεν κάνει διαχωρισµούς, η πίεση που υφίσταται ο αγροτικός κόσµος είναι µεγάλη.
Μέσα σ’ αυτό το κλίµα η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει τα πράγµατα ενδελεχώς. Είχε εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα η λήψη µέτρων αντιµετώπισης του κορωνοϊού, µάλλον αποτελούσε προτεραιότητα η προστασία των εργαζοµένων και των επιχειρήσεων κατά τις πρώτες δέσµες οικονοµικών µέτρων, τώρα όµως ήρθε και η ώρα των αγροτών.
Ήδη το έκτακτο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε µε τηλεδιάσκεψη στα µέσα της εβδοµάδας, έδωσε το πράσινο φως σε µια γενναία διαχείριση των χρηµατοδοτικών µέσων που διαθέτει η ΚΑΠ, έτσι ώστε οι παραγωγοί να λάβουν ταχύτερα κι αν είναι δυνατόν άµεσα και χωρίς πολλή γραφειοκρατία (χαλάρωση πλαισίου) τα χρήµατα που δικαιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Τώρα είναι η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης, κατ’ αρχήν να εξειδικεύσει µε τον καλύτερο τρόπο στην πράξη τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Παράλληλα, να συµπεριλάβει και τους αγρότες, µε βάση τα ειδικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η κάθε κατηγορία παραγωγών στους «κωδικούς» του υπουργείου Οικονοµικών που δικαιούνται ευνοϊκής µεταχείρισης και συµµετοχής σε κάποια από τα εθνικά µέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως το λεγόµενο 800άρι, οι παρατάσεις απόδοσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και τα πάσης φύσεως νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία.