BACK TO
TOP
Γνώμες

Ακόμα 800 επενδύσεις στα Leader φέρνει η νέα υπερδέσμευση

Στα 253 εκατ. ευρώ ανεβαίνει ο προϋπολογισμός των δράσεων Leader που θα καλύψει περίπου 1.800 ιδιωτικές επενδύσεις

50_pin

Γιώργος Κοντονής

15
0

Στην υπερδέσµευση ποσού 107 εκατ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προγράµµατα Leader, φτάνοντας το συνολικό προϋπολογισµό στα 253 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχυθούν περισσότερες επενδύσεις κυρίως στον τοµέα της αγροτικής µεταποίησης έχουν προκύψει αρκετοί επιλαχόντες από τις προκηρύξεις.

Σύµφωνα µε τη σχετική ενηµέρωση συγκεκριµένα έχει προκύψει:  υπερδέσµευσης πόρων της τάξης των 63 εκατ. ευρώ.

 µεταφοράς πόρων ύψους 44 εκατ. ευρώ από το µέτρο 4.2.1 της Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων που έχει εκχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες προς τις αντίστοιχες δράσεις του Leader.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις των Αναπτυξιακών Εταιρειών (βλέπε σχετικό άρθρο δεξιά) από τις προτάσεις ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν αξιολογηθεί, µπορούν να εγκριθούν προς ενίσχυση οι 2.350. Ωστόσο χρήµατα, υπήρχαν µόλις για τα 1.000, οπότε αναµένεται µε τα παραπάνω κονδύλια, να εξυπηρετηθούν περίπου ακόµα 700-800 επενδύσεις που έχουν εγκριθεί για αγρότες και µικροεπενδυτές. Σηµειώνεται εδώ πως προτεραιότητα θα δοθεί στους φορείς που έχουν αποδείξει µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα στη διαχείριση των κονδυλίων τους και ταχύτητα στις αξιολογήσεις.

Ειδικότερα, µε βάση τον σχεδιασµό της Γενικής Γραµµατείας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και του Υπουργού, που οριστικοποιήθηκε σε συνεργασία µε τις Περιφέρειες σε πρόσφατη τηλεσύσκεψη (20.5.2020), επιπλέον των 146 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν αρχικά για τις προκηρύξεις των τοπικών προγραµµάτων Leader, έχουν εξασφαλιστεί ακόµη 107 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του σηµαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.

 Υπενθυµίζεται, ότι πόροι της τάξης των 62 εκατ. ευρώ διατέθηκαν ως υπερδέσµευση και στο πλαίσιο των προκηρύξεων ύψους 78 εκατ. ευρώ για δηµόσιες επενδύσεις του Leader, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης έργων συνολικής δηµόσιας δαπάνης 140 εκατ. ευρώ.

Σηµειώνεται εδώ, πως περιφερειακά το µέτρο της Μεταποίησης πολύ λίγες Περιφέρειες το αξιοποίησαν, αφήνοντας την µεγάλη «κάβα» που αξιοποιούν τώρα τα Leader.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία