BACK TO
TOP
Γνώμες

Το θησαυροφυλάκιo των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Μέσα στον κουρνιαχτό που σηκώνει κάθε χρόνο η αβεβαιότητα γύρω από τον τρόπο, το χρόνο και το κόστος υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, χάνεται, όπως όλα δείχνουν, η πραγµατική αξία αυτής της υπόθεσης.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

20
0

Γιατί η µηχανογραφική βάση του ΟΣ∆Ε, δηλαδή το περιεχόµενο των δηλώσεων που υποβάλει κάθε χρόνο ο κάθε παραγωγός, είναι ένας ανεκτίµητος θησαυρός.

Στις προηγµένες µηχανογραφικά και οργανωτικά χώρες, οι συντελεστές του αγροτικού χώρου και οι κάθε είδους αναλυτές έχουν από νωρίς και σε διαρκή βάση πρόσβαση στα επεξεργασµένα µε κατάλληλο τρόπο (φίλτρα) στοιχεία του ΟΣ∆Ε, έτσι ώστε ο κάθε παραγωγός και ο κάθε εµπλεκόµενος στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, να γνωρίζει και να πράττει ανάλογα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πραγµατική εικόνα για το εύρος κάθε καλλιέργειας, τη γεωγραφική σύνθεση αυτής, τα µέσα επίπεδα αποδόσεων κάθε χρονιάς και τη δυνατότητα εκτίµησης -µε αξιόπιστο τρόπο- του επιπέδου παραγωγής κάθε χρονιάς για κάθε προϊόν, είναι ένα σηµαντικό εργαλείο στα χέρια των δραστηριοποιούµενων στο χώρο. Αυτό κάνει στην Αµερική, κάθε µήνα µάλιστα, το USDA, αυτό κάνουν σε όλες τις οργανωµένες ευρωπαϊκές χώρες τα αντίστοιχα υπουργεία Γεωργίας, αυτό θα ‘πρεπε να γίνεται και στη χώρα µας.

Αντί αυτού στην Ελλάδα, από το 2003 που τέθηκε σε εφαρµογή το Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ενισχύσεων, το σκοτάδι της ενηµέρωσης έγινε ακόµα πιο πυκνό. Παλιότερα υπήρχε η ∆ΙΓΑΓΕΠ (∆ιεύθυνση ∆ιαχείρισης Αγορών Αγροτικών Προϊόντων) που αραιά και που, ειδικά αν υπήρχε κανένας φιλότιµος υπάλληλος ή διευθυντής, έβγαζε κάποια στοιχεία αναφορικά µε την πορεία παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Σήµερα, στην εποχή της τέταρτης βιοµηχανικής επανάστασης και της ψηφιοποίησης των πάντων τα στοιχεία που συνθέτουν την ακτινογραφία της ελληνικής γεωργίας και της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, παραµένουν γράµµα κενό. Χρησιµεύουν στην µετά κόπων και βασάνων πληρωµή των ενισχύσεων. ∆εν αξιοποιούνται ούτε για τη χάραξη πολιτικής ούτε για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της αγοράς.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία