BACK TO
TOP
Γνώμες

Ταμείο ανάκαμψης και βιώσιμη γεωργία

Τις επόµενες δύο εβδοµάδες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να προσδιορίσουν και µάλιστα στις λεπτοµέρειές του τον οδικό χάρτη µέσα από τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά τις επιπτώσεις της πανδηµίας.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

13
0

Από τα µέσα Μαΐου, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από ένα γενναίο σχέδιο οικονοµικής ενίσχυσης το οποίο, µετά την προσθήκη της Επιτρόπου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φθάνει τα 750 δις ευρώ. Καταρχήν µένει να διευκρινισθεί τι εξ αυτού θα είναι επιχορηγήσεις και τι θα πάει σε δανειοδοτήσεις.

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγµατα πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό, το οποίο δύναται να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και µαζί την πορεία της χώρας µας. Τι λένε όµως επ’ αυτού οι επαϊοντες; Πού θα κριθεί η τύχη αυτού του πακέτου; Πώς θα µπορέσουν οι χώρες να επωφεληθούν αυτής της ενίσχυσης;

Όλες οι πληροφορίες θέλουν την τύχη αυτού του πακέτου, εποµένως και τη δυνατότητα των χωρών να επωφεληθούν, να κρίνεται στη δυνατότητά τους να διαµορφώσουν ένα ολοκληρωµένο επενδυτικό - αναπτυξιακό πλάνο, µε ολοκληρωµένες µελέτες και τεκµηριωµένους φακέλους συγκεκριµένων έργων, βάσει των οποίων θα µπορούν να προχωρήσουν οι εκταµιεύσεις.

Είναι γνωστό ότι στην περίπτωση της χώρα µας, το ποσό που της αναλογεί από τα 750 δις του συνολικού πακέτου, θα είναι της τάξεως των 32 δις ευρώ. Εικάζεται, µάλιστα, ότι από το ποσό αυτό, περί τα 1,4 δις ευρώ είναι χρήµατα τα οποία θα µπορούσαν να οδηγηθούν στον τοµέα της αγροδιατροφής.

Όπως και να ‘χουν τα πράγµατα, πρόκειται για τεράστιο ποσό και γιγάντια ευκαιρία. Σηµειωτέον ότι η χώρα δεν διαθέτει και πολλούς τοµείς της οικονοµίας στους οποίους να υπάρχει µια υποδοµή και µια τεχνογνωσία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό, µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, να γίνει η κατάλληλη προετοιµασία, να υπάρξει η ανάλογη τεκµηρίωση και να καταστεί εφικτή η απορρόφηση αυτού του ποσού.

Είναι η πρώτη φορά, µετά την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, που αγροτική παραγωγή και αγροτική βιοµηχανία µπορούν να ξαναβάλουν σε αναπτυξιακή τροχιά την ελληνική οικονοµία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία