BACK TO
TOP
Γνώμες

Η πανδημία έφερε μια νέα κοσμοθεωρία

Καθώς µαινόταν ο κορωνοϊός εντεινόταν η σπέκουλα ότι η κρίση θα ενισχύσει τη λαϊκή στήριξη προς το κράτος, την εµπιστοσύνη στους ειδικούς καθώς και τον φιλοευρωπαϊσµό και τον αντί-ευρωπαϊσµό.

ivan-kristev_megalo

Ιβάν Κραστέβ

15
0

Νέα έρευνα τώρα αποκαλύπτει πως όλα αυτά είναι ψευδαισθήσεις. Αντιθέτως, όπως αναφέρεται, η κρίση έχει φέρει επανάσταση στις αντιλήψεις των πολιτών για την παγκόσµια τάξη -ξεπερνώντας τις διακρίσεις µεταξύ εθνικισµού και παγκοσµιοποίησης.

Μια οµάδα -οι DIYers- βλέπει έναν κόσµο του 19ου αιώνα για κάθε χώρα. Οι Πολεµιστές του Νέου Ψυχρού Πολέµου ακούνε ηχώ του 20ου αιώνα και στρέφονται στην Αµερική του Ντόναλντ Tραµπ για να τους υπερασπιστεί από την κυβέρνηση της Κίνας. Οι στρατηγικοί κρατιστές προβλέπουν έναν 21ο αιώνα µε ενώσεις και περιφέρειες.

Αυτή η τελευταία οµάδα είναι η µεγαλύτερη και αντιπροσωπεύει µια νέα µορφή φιλοευρωπαίων που πιστεύει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να στηρίξει τη δική της κυριαρχία µέσω µιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής, µέσω ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και µετεγκατάστασης της παραγωγής.

Αυτή η στιγµή αντιπροσωπεύει µια νέα ευκαιρία για την ευρωπαϊκή συνεργασία -αλλά οι ηγέτες της Ευρωπαϊής ηπείρου πρέπει να προβάλουν τα επιχειρήµατα τους προσεκτικά, προκειµένου να µπορέσουν να αποφύγουν να προκαλέσουν έναν επανειληµµένο ευρωσκεπτικισµό.

Αντί για µια «στιγµή Hamilton» της πρώτο-οµοσπονδίας, ζούµε µέσω µιας «στιγµής Milward» ισχυρών ταυτοτήτων εθνικού κράτους πoυ ψάχνουν για προστασία σε έναν επικίνδυνο κόσµο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία