BACK TO
TOP
Γνώμες

Διαχρονικά χωρίς πυξίδα η αγροτική οικονομία

Τα τελευταία έτη οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν µεταβληθεί σε απλούς διαχειριστές της ΚΑΠ, που παίρνουν έτοιµη από τους Ευρωπαίους, χωρίς καµία πρωτοβουλία.

DHMOKAS_GIORGOS_Megalo

Dr. Γεώργιος Χρ. Δημόκας

22
4

Μέληµά τους, να βγουν όσες περισσότερες φωτογραφίες µπορούν, µε όσους θα πάνε στο υπουργείο να τους συναντήσουν, να τις ανεβάσουν στα Μέσα Κοινωνικής ∆ικτύωσης, να υποσχεθούν στον κόσµο ότι θα κάνουν πολλά και τελικά να πανηγυρίζουν, βγάζοντας ποµπώδεις ανακοινώσεις ότι κατέβαλαν τις κοινοτικές ενισχύσεις µία µέρα πριν από τους προηγούµενους. Φανταστείτε αντίστοιχα να έκανε το ίδιο ο υπουργός Οικονοµικών για τις πληρωµές των µισθωτών και συνταξιούχων του ∆ηµοσίου. Ωραίο δεν θα ήταν; Να βγάζουν ανακοίνωση για κάτι που είναι αυτονόητο.

Ας µπούµε όµως στο θέµα µας. Βρισκόµαστε πλέον στα µέσα του 2020 µε την παρούσα ΚΑΠ να τελειώνει και να ετοιµάζεται µια διετής γέφυρα για το σύνολο των προγραµµάτων µέχρι να εκκινήσει η Νέα ΚΑΠ 2023-2030. Κάνοντας µια ανασκόπηση για την εξαετία που µας πέρασε θα παρατηρήσει κανείς ότι τίποτα σοβαρό δε συνέβη και οι πολιτικοί αποδίδουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Στην εξαετία που µας πέρασε τα προγράµµατα του Πυλώνα II που δέσµευσαν και απορρόφησαν τα περισσότερα κονδύλια ήταν τα Βιολογικά, η µείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα και οι Νέοι Γεωργοί.

Βιολογικά, ένα πρόγραµµα που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως τραγωδία, καθώς προκηρύχτηκε, µε σειρά παρατάσεων, αποσύρθηκε, µε την πρώτη πρόσκληση να αποκλείει όσους παραγωγούς ήταν εκτός περιοχών Natura 2000 και να εντάσσει παραγωγούς για να παράγουν βιολογικό βαµβάκι. Πραγµατικά θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρεθούν οι αγρότες που παράγουν το βιολογικό βαµβάκι... Η Βιολογική Γεωργία παρουσιάζει στη Νέα ΚΑΠ αυξηµένο ενδιαφέρον αλλά η Χώρα µας θα πρέπει άµεσα να αλλάξει κατεύθυνση. Η ανάγκη για τρόφιµα µε αυξηµένη προστιθέµενη αξία που αναζητά το παγκόσµιο καταναλωτικό κοινό, το brand name της χώρα µας σε κάποια συγκεκριµένα προϊόντα και η ευκολία µετατροπής της συµβατικής σε βιολογική καλλιέργεια πρέπει να αποτελέσουν τα εφαλτήρια για τη νέα στρατηγική.

Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα ή Νιτρορύπανση, άλλη µια παρωδία για τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Προκήρυξη του προγράµµατος χωρίς καµία γνώση για τα επίπεδα του υδροφόρου ορίζοντα κάθε περιοχής, χωρίς καµία επίγνωση για τη ρύπανση του υδροφόρου σε κάθε περιοχή. Με την κρατική υπηρεσία ανενεργή να παρουσιάζει χάρτες που ελάχιστη σχέση έχουν µε την πραγµατικότητα και όλα τα παραπάνω να έχουν αποτυπωθεί στα ∆ιαχειριστικά Σχέδια που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πού να ήξεραν άραγε... Σε µια χώρα που µε την κλιµατική αλλαγή προ των θυρών θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη µείωση στην κατανάλωση των υδάτων και στην αποταµίευση κάθε υδάτινου πόρου τόσο για την παρούσα γενιά όσο και για αυτές που έπονται. Με την κεντρική πολιτική σκηνή να τάζει µεγάλα έργα αποταµίευσης τα οποία όµως αναθέτει για µακρινό µέλλον. Που αφήνει την καλλιέργεια του βαµβακιού να σπαταλά 1 τόνο νερού για την παραγωγή 0,.5 κιλού βαµβακιού. Χωρίς να έχει επενδύσει στην µείωση της κατανάλωσης και στην ανάπτυξη νέων υβριδίων.

Είµαστε στο 2020. Οι Νέοι Γεωργοί της πρόσκλησης του 2016, περιµένουν ακόµη τα σεµινάρια εκπαίδευσής τους. Περιµένουν πότε θα είσαστε έτοιµοι για να τους εκπαιδεύσετε! Σε µια κοινωνία που µετά την πανδηµία του Covid-19 µέχρι και τα δηµοτικά σχολεία κάνουν µαθήµατα µε τη χρήση πλατφόρµας εκπαίδευσης, στο ΥΠΑΑΤ αφήνουν το χρόνο να κυλά αργά αλλά βασανιστικά, για όλους τους Νέους που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα και επιθυµούν να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για την ολοκλήρωσή του. Παράλληλα, καµία ενέργεια δεν έχει πραγµατοποιηθεί στο πληροφοριακό σύστηµα, για τις αιτήσεις πληρωµής των συγκεκριµένων δικαιούχων. ∆εν έχει ετοιµαστεί δηλαδή, η πλατφόρµα για τις αιτήσεις των παραγωγών. Τέσσερα έτη µετά την πρόσκληση.

Σχέδια Βελτίωσης: ∆εν έχουν βγει ακόµη και σήµερα τα οριστικά αποτελέσµατα. Τρία σχεδόν έτη µετά την πρόσκληση.

«Τρία χρόνια περιµένω αρµέγοντας τα ζώα µε τα χέρια!» λέει µε παράπονο ένας κτηνοτρόφος και µας δείχνει τα χέρια του.

«Τρία χρόνια περιµένω κάνοντας χιλιόµετρα µε το παλιοτράκτερο που βγάζει συνέχεια βλάβες περιµένοντας πότε θα πάρω την έγκριση να πάρω το καινούργιο να ησυχάσω», θα µας πει πικραµένος ένας αγρότης.

«Τρία χρόνια περιµένω να αντικαταστήσω τα σπασµένα και ταλαιπωρηµένα παρελκόµενα µου» σχολιάζει ένας Νέος Γεωργός.

«Θέλω να βάλω τα δέντρα µου» φωνάζει ένας ακόµη στην πλατεία του χωριού.

Μπορεί πραγµατικά το ΥΠΑΑΤ να δώσει µία ολοκληρωµένη απάντηση. Τρία ολόκληρα έτη κάποιοι αναµένουν να επενδύσουν, κάποιοι που θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν και ήρωες στη σηµερινή συγκυρία περιµένουν να τοποθετήσουν τα χρήµατά τους στις επιχειρήσεις τους µε το βλέµµα τους στραµµένο προς το µέλλον. Και εδώ η απάντηση θα είναι πάλι η ίδια: «Φταίνε οι προηγούµενοι». Το παραπάνω όµως δεν είναι πλέον αποδεκτό. Τρία έτη µετά την πρόσκληση δεν έχει πραγµατοποιηθεί καµία ενέργεια στο πληροφοριακό σύστηµα για τις αιτήσεις πληρωµής των συγκεκριµένων δικαιούχων. Το ίδιο δηλαδή µε το πρόγραµµα των Νέων Γεωργών. Ποιος εποπτεύει το πληροφοριακό σύστηµα; Σε όλα τα ανεπτυγµένα κράτη θα αναζητούνταν οι υπεύθυνοι σε όλες τις βαθµίδες. Θα υπήρχαν κυρώσεις για όλους. Η καθυστέρηση οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια σε µείωση του ΑΕΠ αντί να υπάρξει µόχλευση µέσω των επενδύσεων. «Το ΥΠΑΑΤ δεν ενδιαφέρεται για εµάς» σχολιάζει ένας παππούς «τους ξέρω τόσα χρόνια».

Το 2020 τελειώνει και κάποιο σχεδιασµό δεν βλέπουµε στον ορίζοντα. Οι εταίροι µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραθέτουν προτάσεις υπέρ των κρατών τους ο ένας µετά τον άλλο ορίζοντας τους στόχους τους και εδώ «ο υπουργός συσκέπτεται µε τους συµβούλους» και θα ήθελα να ξέρα τι λένε... Μας είπαν:

«Ότι θα µας δώσουν τέσσερα ευρώ για κάθε ζώο και πέρασαν µήνες. Θα µας τα δώσουν άραγε;»

«Ότι ο ΕΛΓΑ θα γίνει Ιδιωτικός. Ξέρεις µήπως πόσο θα πληρώνω; Μας είπαν ότι ο ΕΛΓΑ θα αλλάξει… και θα αποζηµιώνει σωστά και γρήγορα. Πότε θα γίνει αυτό;»

«Ότι θα λύσουν το θέµα µε τα ∆ασικά και την κύρωση των χαρτών. Πότε θα ενσωµατωθούν οι χάρτες στις ΑΕΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ; Πότε θα πάρουµε τα χρήµατά που µας οφείλουν;»

«Ότι θα έχουµε εργάτες γης για τα χωράφια µας και τώρα πρέπει να φύγουν. Να γυρίσουν στη χώρα τους. θα επιστρέψουν άραγε;

«Ότι θα µπορούµε να πάρουµε δάνεια από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Και µέχρι σήµερα δεν έχουµε πάρει ούτε ένα ευρώ».

«Ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν στη Νέα ΚΑΠ να εφαρµόσουµε το «Green Deal». Τι πρέπει να κάνω για να είµαι έτοιµος όταν θα γίνουν οι αλλαγές στη Νέα ΚΑΠ;»

«Ότι θα βγάλουν Νέα Προγράµµατα που θα συµβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Που είναι όλα αυτά;»

Ο κόσµος ενδιαφέρεται για το παρόν και το µέλλον του. Αναρωτιέται επίσης πώς γίνεται ενώ βρισκόµαστε στο 2020 να µην είναι υπαρκτή η διασύνδεση του Κτηµατολογίου µε το πληροφοριακό σύστηµα του ΟΣ∆Ε, τώρα που το έργο της κτηµατογράφησης έχει πραγµατοποιηθεί σε τόση µεγάλη έκταση της χώρας. Γιατί δεν χρησιµοποιούνται τα ΚΑΕΚ για την ταυτοποίηση των αγροτεµαχίων και πολλοί καπηλεύονται τις ανοικτές θύρες του συστήµατος για ίδιον όφελος;

Γιατί δεν προκηρύσσονται προγράµµατα ∆άσωσης προκειµένου να γίνει φύτευση παραγωγικών δέντρων που θα συµβάλλουν ταυτόχρονα και σύµφωνα µε το «Green Deal» στην µείωση των εκποµπών του διοξειδίου του άνθρακα. Πολλά κράτη σε διάφορα µέρη του πλανήτη µε την κλιµατική αλλαγή προ των θυρών προτάσσουν τις επενδύσεις της φύτευσης παραγωγικών δέντρων προκειµένου να µεταβάλλουν το αρνητικό τους ισοζύγιο εκποµπών αέριων ρύπων στο παγκόσµιο γίγνεσθαι. Προτιµούν να επενδύουν σε δέντρα από το να πληρώνουν Τρίτες Χώρες για το Νέο Παγκόσµιο Φόρο, αυτόν του διοξειδίου του άνθρακα. Εµείς εδώ στέλνουµε τα χρήµατά µας στη Μαδαγασκάρη.

Άλλη µία ΚΑΠ τελειώνει και το πρόγραµµα των Γεωργικών Συµβούλων δεν έχει ακόµη προκηρυχτεί. Νέοι και παλαιοί γεωπόνοι, άνθρωποι µε όρεξη και γεωπόνοι γεµάτη εµπειρία ετών στα χωράφια, περιµένουν εδώ και δύο διαδοχικές ΚΑΠ την προκήρυξη και ορθή εκτέλεση ενός έργου που θα µπορούσε να µεταβάλει ουσιαστικά την αγροτική παραγωγή της χώρας και να συµβάλλει άµεσα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων καθώς οι γεωργικές συµβουλές θα πληρώνονταν από την ΚΑΠ και όχι από την «τσέπη» του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Η Νέα ΚΑΠ πλησιάζει… Ελπίζουµε να µην χρειαστεί να περιµένουµε τον ερχοµό της, για να υλοποιηθεί το συγκεκριµένο έργο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα καίριο υπουργείο για τη Χώρα µας, συνεπώς ο καπετάνιος του συγκεκριµένου καραβιού (ΥΠΑΑΤ), πρέπει να ξέρει καλά τις θάλασσες (δεν γίνεται να τις µάθει από τους συµβούλους του), να ξέρει να κρατάει σταθερά το τιµόνι, να ξέρει από φουρτούνες, να ξέρει να προβλέπει την πορεία, να διαλέγει απάνεµα λιµάνια. Σηµείωση:  Το χαλί του Κορωνοϊού δεν θα είναι αρκετά µακρύ, για να χωθούν όλα από κάτω. Επίσης, αν στον «καπετάνιο» δεν αρέσει το Καράβι µας, καλό θα ήταν να πάει κάπου αλλού… τα πρόβατα που έχει «φορτωµένα» … άρχισαν να βελάζουν.

*Γεωπόνου µελετητή, Γεωργικού Συµβούλου, 
Γεωργικού Μηχανικού,
πρώην καθηγητή ΑΤΕΙ Πελοποννήσου

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

20-08-2020 15:10ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ορθές επισημάνσεις. Σημειωτέον τον Οκτώβριο η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες της Ε.Ε. πρέπει να υποβάλλουν το στρατηγικό τους σχέδιο για την νέα προγραμματική περίοδο και να αντιμετωπίσουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα θέματα ύφεσης από την υγειονομική κρίση. Καταλαβαίνουμε όλοι τι θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση... Η ευθύνη βαρύνει όλους μας που σχετιζόμαστε με τον χώρο του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής. Για παράδειγμα που είναι οι σύμβουλοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι ...; Που είναι οι αγρότες (εκπροσώπηση), οι συνεταιρισμοί και οι φορείς τους; Που είναι η αυτοδιοίκηση; Που είναι τα κόμματα, οι τεχνοκράτες και η ηγεσία του πολιτικού εποικοδομήματος; Που, που, που. Όπως είναι φυσικό και εδώ κυριαρχεί ο μεταπρατισμός, αντί της δημιουργιάς... Παράδειγμα: Το πρόβλημα της ιδίας συμμετοχής στα σχέδια βελτίωσης για τα τρακτερ επιλυθηκε με σύμπραξη, πολιτικής ηγεσίας, τραπεζών και εισαγωγέων-μεταπρατών. Για παραγωγή και μεταποίηση τσιμουδιά.. Τελικά αυτό το μαντρί, αυτό το τυρί βγάζει. Όποιος έχει την μύγα, ας μυγιαστεί...

Απάντηση

27-07-2020 22:06Κώστας Παπαγιώργης

Άσε μας ρε φίλε με τις σοφίες σου. Άιντε ξακαβαλάτε όλοι εδώ μέσα, όλο προτάσεις και προτάσεις αλλά όταν πρέπει να συμβουλεύσετε τον γεωργό, το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι... τον αιτησιογράφο!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-07-2020 18:41Ηλίας Εμμανουηλίδης

Γράφει ο κ. Δημοκάς «Τα τελευταία έτη οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης…». Λάθος κ. Δημοκά, δεν υπάρχουν επιτελείς στο Αγροτικό Υπουργείο. Στην Κεντρική Υπηρεσία υπάρχουν κάτι χαρτογιακάδες της πλάκας για διαχείριση της καθημερινότητας. Το κείμενο διεκτραγωδεί την κατάσταση στην Ελληνική Ύπαιθρο και θεωρεί ότι η αγροτική οικονομία πορεύεται χωρίς πυξίδα. Πολύ σωστά, όμως αυτά τα είπαν και τα έγραψαν και άλλοι πολλοί εδώ και δεκαετίες. Το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί όμως το πρόβλημα δεν το γράφουν ούτε ο κ. Δημοκάς ούτε οι σχολιαστές που βρίθουν στο Διαδίκτυο· δηλαδή η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, στελεχωμένη με κατάλληλο προσωπικό να είναι αποκλειστικά Επιτελική για να διαμορφώνει την Πολιτική και Στρατηγική του κάθε παραγωγικού τομέα· για να αποκτήσει πυξίδα η Αγροτική Οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει; Με αγροτικό Υπουργό τον Μάκη τον γλυκούλη και το βαθύ δημοσιοϋπαλληλικό κράτος, μάλλον δύσκολο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία