BACK TO
TOP
Γνώμες

Απιστοποίητο μισό αιώνα το φυτευτικό υλικό

Tρόπο και κόπο απαιτεί η δηµιουργία προβασικών και βασικών φυτειών δενδρωδών και αµπέλου και αυτό είναι που έχουν ανάγκη παραγωγοί και φυτωριακές επιχειρήσεις, προκειµένου να ξεφύγουν από τη «µιζέρια» της ανάπτυξης και καλλιέργειας κατώτερου και ανεξέλεγκτου φυτευτικού υλικού.

emanouilidis_Megalo

Ηλίας Εμμανουηλίδης

19
1

Αντ’ αυτού οι ιθύνοντες του ΕΛΓΟ, που έχουν εδώ και δεκαετίες αναλάβει το έργο δηµιουργίας τους, φαίνεται ότι αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι το θέµα πιστοποίησης φυτευτικού υλικού καθώς και την απλή αναφορά στο σηµαίνον «πιστοποίηση» στα κείµενα τους, όσο προβάλλουν την αξιοποίηση της Τράπεζας γενετικού υλικού και των σχετικών συλλογών, ως αιτήµατα της αγοράς.     

Μιλώντας στην Agrenda, ο τεχνοκράτης και δηµιουργός του Συστήµατος Πιστοποίησης Σπόρων στην Ελλάδα, Ηλίας Εµµανουηλίδης, εξηγεί τις προτεραιότητες που οφείλει να θέσουν η διοίκηση και οι ερευνητές του ΕΛΓΟ, οι ανεπάρκειες του έως τώρα έργου του Οργανισµού αλλά και οι ανάγκες της αγοράς που δεν πληρούνται από τον προγραµµατισµό του Οργανισµού. 

«Ο ΕΛΓΟ συνεχίζει να κάνει τραγικό λάθος παραβαίνοντας το νόµο 1845/89 µε το να αποφεύγει το θέµα της Πιστοποίησης του Φυτευτικού Υλικού δενδρωδών και αµπέλου. Σε συνεδρίαση του Επιστηµονικού Συµβουλίου θεώρησαν ότι η αξιοποίηση της Τράπεζας γενετικού υλικού και των συλλογών γενετικού υλικού δενδρωδών και αµπέλου, συνδέονται µε την αγορά. Αυτά είναι αστειότητες! Οι συλλογές ελάχιστα ενδιαφέρουν την αγορά» αναφέρει και εξηγεί ότι «Εκείνο που ενδιαφέρει την αγορά για τα δενδρώδη και την άµπελο είναι η πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού τους υλικού. ∆ηλαδή να υπάρχει µηχανισµός ώστε τα εγχώρια δενδρύλλια οπωροφόρων και τα µοσχεύµατα προς φύτευση της αµπέλου να παρέχονται στους αγρότες µας πιστοποιηµένα µε µπλε καρτελάκι. Η οικονοµική σηµασία της παραπάνω πιστοποίησης είναι τεράστια: Οι Έλληνες αγρότες θα πάψουν να χρησιµοποιούν ανεξέλεγκτο ή κατώτερο υλικό (CAC για τα δενδρώδη, standard για το αµπέλι). Οι εξαγωγές των ελληνικών φυτωριακών επιχειρήσεων θα απογειωθούν, ενώ τώρα σέρνονται».

Συνεχίζοντας ο κ. Εµµανουηλίδης στέκεται στο εξής: «Παράλληλα µε τις συλλογές, πράγµα εύκολο, οφείλετε να ασχοληθείτε µε τη δηµιουργία Προβασικών και Βασικών Φυτειών δενδρωδών και αµπέλου που απαιτούν κόπο, χρόνο και τρόπο· για την προµήθεια των Φυτωρίων µε προβασικό και βασικό υλικό, ώστε τα Φυτώρια µε τη σειρά τους να παράγουν δενδρύλλια οπωροφόρων και µοσχεύµατα προς φύτευση της αµπέλου για τους αγρότες µας πιστοποιηµένα µε µπλε καρτελάκι. Και να οργανώσουν ανάλογα τις εξαγωγές. Γιατί όλοι στο εξωτερικό ζητούν πιστοποιηµένα».

«Στο κείµενο για τη δήθεν σύνδεση των Συλλογών µε την αγορά αποφεύγετε ευλαβικά τη λέξη πιστοποίηση. Τέτοιες ιδέες τους προωθούν οι ερευνητές και λοιποί αρµόδιοι, τέτοιο κείµενο τους βγαίνει. Επειδή η «βαλίτσα» πηγαίνει απιστοποίητη χρόνια τώρα, έχουµε µισό αιώνα καθυστέρηση σε σύγκριση µε Γαλλία και Ιταλία, το «κράξιµο» ίσως είναι αναγκαίο (και συγγνώµη γι’ αυτό) για να επανεξετάσουν τους στόχους τους».

Ο κ. Εµµανουηλίδης µε την παρέµβασή του µέσω της Agrenda απευθύνεται στην ηγεσία του ΕΛΓΟ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Απευθύνοµαι γλυκά στον υπουργό Μάκη Βορίδη για να ασχοληθεί µε το θέµα. Είναι απαράδεκτο ο ΕΛΓΟ, ένας πολυπληθής και πολυέξοδος Οργανισµός να αποφεύγει να ασχοληθεί µε πραγµατικό πρόβληµα της αγροτικής παραγωγής. Ο υπουργός να τον θέσει προ των ευθυνών του και να ζητήσει επίλυση µε χρονοδιάγραµµα. Αν ο ΕΛΓΟ δεν µπορεί, οι όποιοι υπεύθυνοι να πάνε σπίτι τους».

Επειδή η Αγροτική Έρευνα του ΕΛΓΟ, παρά τις εκκλήσεις, τα δηµοσιογραφικά άρθρα, το κράξιµο και τις προσπάθειες του πρώην υφυπουργού Β. Κόκκαλη που ασχολήθηκε και έφαγε τα µούτρα του, οι αρµόδιοι δεν συµµορφώθηκαν προς τας υποδείξεις, πολλά χρόνια τώρα, πρέπει να συµπεράνουµε ότι ο ΕΛΓΟ δεν µπορεί! Φαίνεται ότι οι µεγαλοσχήµονες σχετικοί ερευνητές και αρµόδιοι µε τα βαριά βιογραφικά δεν γνωρίζουν τη δουλειά και γ’ αυτό την αποφεύγουν. Η Πολιτεία όµως δεν πρέπει να κλείνει τα µάτια στη διαρκή ανικανότητα. Ο υπουργός οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι µισός αιώνας υπανάπτυξης, πάει πολύ. Όλα λύνονται όταν υπάρχει (πραγµατική και όχι µαϊµού) διαρκής και επίµονη πολιτική βούληση» καταλήγει ο κ. Εµµανουηλίδης.   

*Τεχνοκράτη και δηµιουργού του Συστήµατος Πιστοποίησης Σπόρων στην Ελλάδα

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-08-2020 14:46Κώστας

Πικρές αλήθειες από ένα σκαπανέα της επιστήμης και άνθρωπο που "ξέρει την δουλειά". Εκατό (100) ερευνητικά ιδρύματα στον αγροτικό χώρο ροκανίζουν κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα, αδιαφορώντας παντελώς για την παραγωγή χρήσιμου αποτελέσματος. Συντεχνία του χειρότερου είδους, άκρως εξασκημένοι στην αναζήτηση και "λιάνισμα" κοινοτικών κονδυλίων, άριστοι διαδρομιστές στα δαιδαλώδη κατατόπια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, κτίζουν καριέρες, ταξιδεύουν, καλοπερνούν, συνευρίσκονται σε ημερίδες, "τρώνε και πίνουν" όπως θα έλεγαν οι απλοί άνθρωποι για τους οποίους υποτίθεται ότι "εργάζονται'. Πλήρως αυτονομημένοι και ανεξέλεγκτοι για 10ετίες, δεν έχουν καμία ουσιαστική σύνδεση με τον αγροτικό χώρο. Αγρότη και κτηνοτρόφο δεν έχουν συναντήσει οι περισσότεροι απ΄ αυτούς τους «ερευνητές» και αν τους είχαν συναναστραφεί θα τους εύρισκαν πολύ αγροίκους για τα μέτρα τους - μυρίζουν κιόλας την μυρωδιά του στάβλου. Ώσπου να πάρουν χαμπάρι οι εκάστοτε Υπουργοί, έχουν αποχωρήσει από το Υπουργείο χωρίς καν να έχουν ανακαλύψει την ύπαρξή τους. Αν, δε, τους τύχει και κανένας ομότεχνος Υπουργός, κανονίζουν και για πρόσληψη άλλων 150 ερευνητών γιατί έχουμε έλλειμμα. Έχει πραγματικά πλάκα να τους παρακολουθεί κανείς, σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες, να εξαντλούνται σε έναν μεταξύ τους διάλογο, ερήμην της αγροτικής κοινωνίας. Και όταν βρεθεί κάποιος «αδέσποτος» σε αυτές τις εκδηλώσεις (πάντα βρίσκονται κάποιοι ελάχιστοι μη ελεγχόμενοι) και πει κάποιες αλήθειες, τι απόλαυση να παρατηρείς πως κοιτάζονται μεταξύ τους αναρωτώμενοι και ανησυχούντες: λές να μας πήραν χαμπάρι; Αλλά, τι απογοήτευση, τις περισσότερες φορές το πράγμα σταματά εκεί στην πρόσκαιρη ταραχή που δημιουργείται και η ζωή συνεχίζεται αδιατάρακτη «εις υγείαν των κορόιδων».

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία