Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Το φαινόμενο του γραναζιού

«Στο βιβλίο του Crisis and Leviathan του 1987, ο ιστορικός της οικονομίας Robert Higgs υποστήριξε ότι κατά τον 20ο αιώνα, το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ διευρύνθηκε κυρίως ως αποτέλεσμα τριών κρίσεων: του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Μεγάλης Ύφεσης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

david_henderson_2

Ντέιβιντ Χέντερσον

65
0
Εν μέσω αυτών των κρίσεων, οι ομοσπονδιακές αρχές αύξησαν φόρους, εισήγαγαν περισσότερα προγράμματα δαπανών και ανέλαβαν μεγαλύτερες ρυθμιστικές εξουσίες. Ενώ μεγάλο μέρος της επιπρόσθετης κρατικής εξουσίας κατέπεσε μετά το πέρας καθεμιάς από αυτές τις κρίσεις, ποτέ δεν επανήλθε στο επίπεδο που βρισκόταν πριν. Ο Higgs ονομάζει αυτό το φαίνομενο «ratchet effect» (φαινόμενο γραναζιού). 

Κατά τον 21ο αιώνα είδαμε το ίδιο φαινόμενο με πρώτον το κράτος επιτήρησης που επέβαλαν οι ομοσπονδιακές αρχές μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και δεύτερον με την εκτεταμένη ρυθμιστική απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση με τον νόμο Dodd Frank. Συνεπώς έχουμε λόγους να είμαστε απαισιόδοξοι για την κρίση του κορωνοϊού. Μεγάλα ποσοστά των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία ήδη έχουν ψηφίσει δαπάνες που υπερβαίνουν τα 2 τρις δολάρια πάνω απ’ όσα προέβλεπαν οι σχεδιασμοί των αρχών του Μαρτίου, και μπορεί να δαπανήσουν τουλάχιστον ακόμη 1 τρις δολάρια.

 
Συνολικά, είμαι απαισιόδοξος. Αλλά υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία. Κάτι συνέβη σ’ αυτή την κρίση που δεν συνέβη σε καμία από τις υπόλοιπες: απορρύθμιση. Και όχι μόνο στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι πολιτειακές κυβερνήσεις επίσης έχουν χαλαρώσει τις ρυθμίσεις τους. Δεν ξέρουμε τι μέρος αυτής της απορρύθμισης θα διατηρηθεί: κάποιο θα παραμείνει, κάποιο όχι. Αλλά είναι κάτι το διαφορετικό, απ’ ό,τι συνέβη στις άλλες κρίσεις».

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το τελευταίο μου άρθρο για το Defining Ideas με τίτλο «Will Government be Permanently After the Pandemic Ends?» της 30ης Ιουλίου. Στο άρθρο αυτό συνοψίζω τα δεδομένα του Higgs από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μεγάλη Ύφεση και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια εξετάζω ένα μέρος της απορρύθμισης που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

* Ερευνητή στο Hoover Institution και καθηγητή οικονομικών στη μεταπτυχιακή σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης του Naval Postgraduate School στο Monterey Καλιφόρνιας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία