BACK TO
TOP
Γνώμες

Η Ανατολική Μεσόγειος βράζει

Το καλοκαίρι µπορεί να έρχεται στο τέλος του, αλλά οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια διαδοχή στρατιωτικών συµβάντων µεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ελλάδας, έχει αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης στην περιοχή.

LUIGI-SCAZZIERI

Λουίτζι Σκατζιέρι

11
0

Αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραµένουν διχασµένες για το πώς θα αντιµετωπίσουν την Άγκυρα. Οι σχέσεις είναι τεταµένες µετά από τη βίαιη καταστολή την οποία διέταξε ο Ερντογάν, της απόπειρας πραξικοπήµατος πριν από τέσσερα χρόνια. Οι διµερείς σχέσεις έχουν γίνει όλο και πιο ψυχρές, µε την ΕΕ και την Τουρκία να εστιάζουν στη συµφωνία του 2016 για να αποτρέψουν τους πρόσφυγες να φθάνουν στην Ευρώπη. Αλλά ακόµη και η συνεργασία αυτή έχει γίνει δύσκολη, καθώς η Άγκυρα έχει συγκρουστεί µε την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Οι ανταγωνιστικοί ισχυρισµοί για τα θαλάσσια σύνορα, που τροφοδοτούνται εν µέρει από την ανακάλυψη µεγάλων κοιτασµάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η κύρια πηγή τριβής. Η Άγκυρα, η οποία έχει κακές σχέσεις µε όλους σχεδόν τους γείτονές της, έχει αποκλειστεί από τις κοινές προσπάθειες εξερεύνησης και εκµετάλλευσης του αερίου της περιοχής. […]. Η ΕΕ θεωρεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη απαράδεκτες και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε διαφωνία θα πρέπει να επιλυθεί µέσω διαπραγµατεύσεων και όχι υπό πίεση. […]. Τα κράτη-µέλη συµφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να σταµατήσει τις έρευνες και να ξεκινήσει διαπραγµατεύσεις για την επίλυση των διαφωνιών µε Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά διαφωνούν για το πώς θα είναι καλύτερα να γίνει αυτό: Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος θέλουν τη σκληρή γραµµή, ενώ Γερµανία, Ισπανία και Ιταλία είναι υπέρ µιας πιο συµφιλιωτικής προσέγγισης. […].

Ωστόσο τα κράτη-µέλη σταδιακά µετατοπίζονται σε µια πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Το κλίµα στη συζήτηση για το πώς να αντιµετωπιστεί η Τουρκία έχει φέρει οµοιότητες µε τις συζητήσεις του 2014 για το εάν θα επιβαλλόταν κυρώσεις στη Ρωσία για την παρέµβασή της στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ήταν διχασµένοι, και µόνο αφότου φιλορωσικές δυνάµεις κατέρριψαν ένα αεροσκάφος των Malaysia Airlines, που τάχθηκαν αποφασιστικά υπέρ των κυρώσεων. Όσο περισσότερο αυξάνει η Τουρκία την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα οδηγήσει την ΕΕ σε µια πιο αυστηρή προσέγγιση.

 

*Ερευνητή στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθµισης-CER
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία