BACK TO
TOP
Γνώμες

Οθωμανική Νοσταλγία

H Τουρκία θέλει να γίνει ένας πιο σηµαντικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι ισορροπίες δυνάµεων έχουν αναπροσαρµοστεί από τις πρόσφατες αλλαγές στην παγκόσµια τάξη.

Sinan_Ulgen

Σίναν Ούλγκεν

14
0

Οι περικοπές από τις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Tραµπ, έχουν υπερτονίσει αυτές τις αλλαγές και έχουν περιορίσει τις πιθανότητες για επίλυση των συγκρούσεων σε όλη την περιοχή. Αντιµέτωπος µε δυνητικά αποοσταθεροποιητικές συνέπειες, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει υιοθετήσει µια εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που διευρύνει την εµβέλεια της χώρας, ακόµη και µε το κόστος της αύξησης των εντάσεων µε τους παραδοσιακούς της εταίρους στη ∆ύση.

Εµπλουτισµένη µε τη νοσταλγία των Οθωµανικών της ρίζων, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όλο και περισσότερο φέρει τη σφραγίδα του ΑΚΡ του Eρντογάν, το οποίο την έχει διαµορφώσει για να προωθήσει το αφήγηµα µιας ανεξάρτητης Τουρκίας που να ηγείται στην περιοχή και διαφοροποιεί τις παγκόσµιες συνεργασίες της. Αυτό γίνεται προφανές από την εξαγορά των ρωσικών πυραυλικών συστηµάτων S-400 παρά τις απειλές για αµερικανικές κυρώσεις. Ο Eρντογάν έχει αποκόψει το στρατηγικό συµφέρον της Τουρκίας από τις προηγούµενες προσδοκίες για παραµονή στη δυτική «πτέρυγα». Η τουρκική εξωτερική πολιτική λειτουργεί ως αφήγηµα για την εθνική άνοδο. Το επεκτεινόµενο περιφερειακό αποτύπωµα της Τουρκίας -µε την στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, στη Λιβύη, στο Κατάρ και στη Σοµαλία- έχει ενισχύσει αυτό το αφήγηµα, όπως έχουν και οι αυξανόµενες ικανότητες της στην τεχνολογία παρακολούθησης και στα επανδρωµένα drones.

Το πόσο καιρό µπορεί να διατηρηθεί αυτή η πορεία της στρατηγικής αυτονοµίας, είναι ένα πιεστικό ζήτηµα για την Άγκυρα. Η Τουρκία αποτελεί ένα test case για µια πολιτική µη ευθυγράµµισης, καθώς προσπαθεί να κουµαντάρει µια ανταγωνιστική σχέση µε τους εταίρους στη ∆ύση, διατηρώντας παράλληλα τη συµµετοχή της στο ΝΑΤΟ -βάζοντας σε κίνδυνο την οικονοµία της βραχυπρόθεσµα και τις συµµαχίες της µακροπρόθεσµα. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε πιθανή επίλυση των συγκρούσεων στη Λιβύη, στη Σύρια ή σε άλλα περιφερειακά «καυτά» σηµεία, θα καθορίσει την µελλοντική πορεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής της.

 

*Μελετητή στο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες σε θέµατα εξωτερικής τουρκικής πολιτικής, πυρηνικής πολιτικης
και διατλαντικών σχέσων

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία