BACK TO
TOP
Γνώμες

Aπουσία ψηφιακής προετοιμασίας

Ενώ πολλές χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχουν πρόσφατη την εµπειρία ενός επιτυχηµένου οικονοµικού µετασχηµατισµού, λίγες από αυτές κάνουν µεγάλα βήµατα σε ό,τι αφορά την προετοιµασία τους για το νέο κύµα της βιοµηχανικής επανάστασης.

Matus-Posvanc

Ματούς Πόσβανκ

14
0

Αυτό το κύµα θα έχει ως καθοριστικό του παράγοντα τη χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων όπως η τεχνητή νοηµοσύνη ή το διαδίκτυο των πραγµάτων, καθώς και την ευελιξία και την προετοιµασία του καταρτισµένου εργασιακού δυναµικού.

Σύµφωνα µε την Παγκόσµια Κατάταξη Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας του διακεκριµένου ελβετικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη της ∆ιοικητικής Επιστήµης σε συνεργασία µε το σλοβακικό Ίδρυµα Φ.Α. Χάγιεκ της Μπρατισλάβα (www.hayek.sk) και άλλους συνεργαζόµενους οργανισµούς ανά τον κόσµο, πρόκειται για ένα πεδίο όπου η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανεπτυγµένες χώρες της δύσης. Αυτός ο δείκτης συγκρίνει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα 63 χωρών και αποτιµά τον βαθµό ετοιµότητας του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος στην έλευση της ψηφιακής οικονοµίας. Οι τρεις κοµβικές παράµετροι για την επιτυχία του ψηφιακού µετασχηµατισµού είναι: 1) Η γνώση - η ικανότητα κατανόησης και µάθησης νέων τεχνολογιών, 2) Η τεχνολογία - η ικανότητα ανάπτυξης νέων ψηφιακών καινοτοµιών, 3) Η ετοιµότητα για το µέλλον - η προετοιµασία για περαιτέρω εξελίξεις. […].

Οι καλύτερες δέκα οικονοµίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ένα αποτελεσµατικό ρυθµιστικό πλαίσιο και υψηλή ταχύτητα υιοθέτησης νέων τεχνολογιών. Η σύγκριση τοποθετεί την Ανατολική Ασία, τη ∆υτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αµερική µεταξύ των πιο προηγµένων περιοχών στην ψηφιακή ικανότητα. Αντιθέτως, οι περιοχές της Λατινικής Αµερικής, της Κεντρικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης έχουν τα µεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης.

Η κοινωνική και οικονοµική επίπτωση του κορονοϊού έχει αποκαλύψει ότι υπάρχει σήµερα µια σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από τις ψηφιακές τεχνολογίες για την παροχή των εµπορικών υπηρεσιών, καθώς και δηµόσιων υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.  Όλα αυτά καθιστούν την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα απολύτως κρίσιµη για την ανάκαµψη της οικονοµίας και επιταχύνουν διαδικασίες που διαφορετικά θα απαιτούσαν περισσότερο χρόνο.

 

*∆ιευθυντή του σλοβακικού Ιδρύµατος Φ.Α. Χάγιεκ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία