BACK TO
TOP
Γνώμες

Τα λαχανικά που έγιναν... κρέας

Η βασισµένη σε φυτά προσέγγιση «κρέατος» µε επικεφαλής εταιρείες όπως η Impossible Foods και η Beyond Meat χρησιµοποιούν λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όπως µπιζέλια, φασόλια και σόγια για να αναπαράγουν τη γεύση, την υφή και την εµφάνιση του κρέατος.

KATSAROS_NIKOS_2

Νίκος Κατσαρός

32
0

. Η κρεµώδης υφή και η γεύση του Impossible Burger προέρχεται από γενετικά τροποποιηµένη ζύµη που χρησιµοποιείται για τη δηµιουργία του κεντρικού συστατικού της σόγιας. Μια άλλη προσέγγιση είναι η κυτταρική, στην οποία ηγούνται εταιρείες όπως η Memphis Meat και η Mosa Meat. Είναι ένα σενάριο επιστηµονικής φαντασίας που έγινε πραγµατικότητα στο εργαστήριο. Οι εταιρείες αυτές παίρνουν κύτταρα από ζώα, π.χ αγελάδας, σολοµού, κοτόπουλου, ή γαλοπούλας και αναπτύσσουν συγκεκριµένα προϊόντα -κιµά, φιλέτο, στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή σολοµού. [...].  

Σύµφωνα µε έρευνα της Nielsen, οι εναλλακτικές λύσεις για το κρέας σηµείωσαν αύξηση 30% στις πωλήσεις των ΗΠΑ από τον Απρίλιο 2017 έως τον Απρίλιο 2018. Όταν αυτές οι µέθοδοι εξελιχθούν, το εναλλακτικό κρέας θα κοστίζει λιγότερο από το πραγµατικό και θα χρησιµοποιείται κατά 99% λιγότερη γη [...]. Η βιοµηχανία κρέατος προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι το «φυτικό κρέας είναι ψεύτικο», ότι είναι υπερεπεξεργασµένο.  

Αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νόµους που η χρήση λέξεων «βόειο κρέας» ή «κρέας» σε προϊόντα από φυτικά συστατικά απαγορεύεται. Μειονεκτήµατα είναι: για να παραχθεί 1 κιλό βόειου κρέατος χρειάζονται 3 κιλά τροφής ανθρώπινης κατανάλωσης και το άψητο βόειο κρέας περιέχει 75 mg αλατιού, ενώ η ίδια µερίδα φυτικού 370 mg. Η σύσταση του «κρέατος από φυτά» είναι πρωτεΐνη σόγιας, µπιζελιών, φασολιών, ίνες µπαµπού στα no chicken, κρεµµύδι και σκόνη καρότου και λαχανικά. [...]. 

Όσον αφορά την παραγωγή κρέατος µε κυτταρικές σειρές, µε τις υπάρχουσες τεχνολογίες είναι πιο εύκολο για λουκάνικο ή κιµά παρά µπριζόλα, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων και η δοµή είναι αρκετά περίπλοκη. Πλεονεκτήµατα: Το καλλιεργούµενο κρέας χρειάζεται 100 φορές µικρότερη επιφάνεια γης, µειωµένες εκποµπές αερίου θερµοκηπίου, λιγότερη ενέργεια, λιγότερο νερό, χωρίς αντιβιοτικά, φυτοφάρµακα και λιπάσµατα. Μειονεκτήµατα: Τo υψηλό κόστος 250.000 ευρώ για το πρώτο µπιφτέκι, αλλά ακόµα και σήµερα είναι ακριβό, ζήτηµα επίσης ή συνοχή των προϊόντων.  

Σήµερα µόλις το 1% της αγοράς κρέατος ανήκει στην κατηγορία «κρέας από φυτά», µπορεί όµως να φτάσει στο 35% τα επόµενα χρόνια.  

*ΠΡΩΗΝ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΚΕΦΕ ∆ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Π. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΦΕΤ, ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ∆ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ NEW YORK COLLEGE 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία