BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι κρίκοι έρχονται όλο και πιο κοντά

Αν υπάρχει ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο µήνυµα όσον αφορά τα τεκταινόµενα στον αγροτικό χώρο, ακόµα κι αυτή τη δύσκολη -λόγω κορωνοϊού- περίοδο είναι η όλο και στενότερη σχέση που αναπτύσσεται ανάµεσα στην παραγωγή και µεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

62
0

Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ελλάδα αγρότες και µεταποιητές δεν βρίσκονταν τόσο κοντά, όπως επίσης, ποτέ άλλοτε τόσοι αγρότες δεν είχαν µπει και οι ίδιοι στη διαδικασία ανάπτυξης ολοκληρωµένων λύσεων απ’ το χωράφι στο ράφι. 

Και στη µία και στην άλλη περίπτωση τα παραδείγµατα είναι πολλά και κάθε εβδοµάδα αρκετά εξ αυτών βρίσκουν χώρο στις φιλόξενες σελίδες της Agrenda.

Ένα τελευταίο παράδειγµα έχει να κάνει µε το νέο µοντέλο συνεργασίας που οργανώνει αυτόν τον καιρό µε τους ελαιοπαραγωγούς η εταιρεία τροφίµων GAEA. Υπενθυµίζεται ότι την εν λόγω εταιρεία ίδρυσε προ 20ετίας ο Άρης Κεφαλογιάννης και τώρα έχει περάσει στον έλεγχο της γερµανικής Zetrus. 

Μετά από 20 χρόνια επιτυχηµένης παρουσίας της εν λόγω εταιρείας στη διεθνή αγορά, η νέα διοίκηση επιλέγει να παραµερίσει τους µεσάζοντες στην προµήθεια του ελληνικού ελαιολάδου που τυποποιεί και εµπορεύεται και να χτίσει σταδιακά µια απευθείας σχέση µε τους Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές.

Ταυτόχρονα εξετάζει τη δυνατότητα να ενισχύσει µελλοντικά τις απευθείας συνεργασίες µε Οµάδες Παραγωγών και συνεταιρισµούς, καθώς επί του παρόντος προµηθεύεται κατά κύριο λόγο τα προϊόντα της από διαµεσολαβητές.

Σηµειωτέον ότι η έναρξη συνεργασίας απευθείας µε τους παραγωγούς εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης επιδίωξης της GAEA να προσεγγίσει τα ποιοτικά κριτήρια που της ζητούν οι πελάτες της. Σ’ αυτή την κατεύθυνση µάλιστα θεωρεί αναγκαίο να ενηµερώνει τους παραγωγούς για τα κριτήρια αυτά, εκτιµώντας ότι όσο πιο άµεση είναι η επαφή µε τους παραγωγούς, τόσο πιο αποτελεσµατική µπορεί να είναι και η παρέµβαση σε θέµατα ποιότητας.

Η παραπάνω κοινή προσπάθεια δυναµώνει την ταυτότητα του προϊόντος, διευρύνει την υπεραξία του και δύνει τη δυνατότητα επιστροφής στον παραγωγό αυτού που του αναλογεί. ∆ιαφορετικά, όλα µένουν στάσιµα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία