BACK TO
TOP
Γνώμες

Συνεργασία όπου είναι εφικτό

Η πολιτική της ΕΕ έναντι της Κίνας πρέπει να βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: συνεργασία όπου αυτό είναι εφικτό, ανταγωνισµός όπου χρειάζεται, αντιπαράθεση όπου προσήκει.

Rados_aw_Sikorski

Ρεϊντόσλο Σικόρκσκι

10
0

Μια τέτοια προσέγγιση επιτρέπει στην ΕΕ να αντιδρά µε ευελιξία στην εξέλιξη των διµερών σχέσεων». Πρόκειται για ένα απόσπασµα από µια θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (ΕΡΡ/ΕΛΚ), του µεγαλύτερου κόµµατος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά µε την Κίνα. Μια θέση την οποία εγώ συνέγραψα.[…]. Γιατί είναι τόσο σηµαντικό;

Πρώτον, η ανάπτυξη µιας σχέσης µε την Κίνα - ένα κράτος ολοένα και πιο φιλόδοξο και επιθετικό - είναι µια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη. Το σχήµα αυτών των σχέσεων θα έχει επίδραση όχι µόνο στην εξωτερική πολιτική και την οικονοµία της ΕΕ, αλλά και στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. ∆εύτερον, το ΕΛΚ, ως το µεγαλύτερο κόµµα του Ευρωκοινοβουλίου, θα διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση όλης της πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κίνας. Τρίτον, η σχέση µας µε την Κίνα αλλάζει ραγδαία. Λίγες δεκαετίες πριν, η Κίνα ήταν µια φτωχή και οικονοµικά οπισθοδροµική χώρα, πεινασµένη για δυτικές επενδύσεις. […].

Ενώ οι απόψεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν διαφέρουν απ’ αυτές του Ντόναλντ Τραµπ σχεδόν ως προς τα πάντα, οι σχέσεις µε την Κίνα θα παραµείνουν τεταµένες. Και εξίσου σκληρές κουβέντες λέγονται και για τους Αµερικανούς στο Πεκίνο.[…]  Αντιµετωπίζουµε µια µείζονα αλλαγή στην ισορροπία ισχύος στη διεθνή αρένα. Ακόµη κι αν όλα πάνε καλά, αυτός ο νέος ψυχρός πόλεµος δεν µετατραπεί σε θερµό, η προσοχή των ΗΠΑ πιθανότατα θα στραφεί από την Ευρώπη προς την Ανατολική Ασία. Η ΕΕ θα υποχρεωθεί να αναλάβει µεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλειά της, ιδίως στη Μεσόγειο και την Ανατολή. […] Σε αυτή τη νέα ισορροπία ισχύος, ποια πλευρά θα πάρει η Ρωσία;

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος γράφουµε ότι «Η παγκόσµια πάλη ανάµεσα στη δηµοκρατία και τον αυταρχισµό θα καθορίσει και τη σχέση µας µε την Κίνα. Ο χώρος για συνεργασία και οικονοµικές συναλλαγές έχει συρρικνωθεί». Αυτό δεν σηµαίνει ότι είµαστε καταδικασµένοι να συγκρουστούµε[…]. Μόνο µια ισχυρή και ενωµένη Ευρωπαϊκή Ένωση µπορεί να πετύχει τον στόχο. Τα διαιρεµένα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα τα πάρουν στα σοβαρά ούτε η Κίνα, ούτε οι Ηνωµένες Πολιτείες.

*Πολωνου πολιτικου, δηµοσιογράφου
και πολιτικου επιστήµων

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία