BACK TO
TOP
Γνώμες

Προκηρύξεις στα Σχέδια Βελτίωσης ανοικτές και με διάρκεια

Ο χρόνος περνάει γρήγορα τελικά. Έτσι, πριν ολοκληρωθεί µετά πολλών βασάνων η τρέχουσα φάση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της τελευταίας περιόδου, µια νέα προκήρυξη ετοιµάζεται µέσα στο χρόνο για τα πολυπαθή Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

6
0

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει πολλά πράγµατα για τα χαρακτηριστικά αυτής της προκήρυξης. Αυτά που ξέρουµε είναι ότι θα προβλέπει ένα κονδύλι επιχορηγήσεων (∆ηµόσια ∆απάνη) ύψους 250 εκατ. ευρώ και θα είναι στον «αέρα» µέχρι το Σεπτέµβριο του 2021. Πρόκειται για µία από τις τέσσερις βέβαιες προκηρύξεις, µαζί µε τους Νέους Αγρότες, τα Βιολογικά (Γεωργίας και Κτηνοτροφίας) και το Πρόγραµµα Απονιτροποίησης, που θα «τρέξουν» κατά την ενδιάµεση διετία – γέφυρα 2021-2022, δηλαδή µετά από την παλιά (2014-2020) και πριν από τη νέα ΚΑΠ (2023-2027).

 

Προς το παρόν υπάρχει µια αναστάτωση µεταξύ των αγροτών, καθώς αυτές τις µέρες είναι υποχρεωµένοι να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2021 (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης), τα στοιχεία των οποίων θα ληφθούν ως βάση για την αξιολόγηση των φακέλων που θα υποβληθούν για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Το πρόβληµα είναι ότι στιγµής δεν έχουν εικόνα της προδηµοσίευσης, πολλώ δε µάλλον της µοριοδότησης, ενηµέρωση αναγκαία για να προσαρµοστούν (εκεί όπου είναι εφικτό) οι φετινές δηλώσεις

 

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει µε το γεγονός ότι µέσα στο κλίµα πίεσης όπου λειτουργούν κάθε φορά οι πολιτικά υπεύθυνοι και λόγω των συχνών αλλαγών στις υπουργικές θέσεις αλλά και στα επιτελικά στελέχη, δεν υπάρχει προετοιµασία για µια ευρεία αναθεώρηση του πλαισίου στο οποίο κινούνται αυτές οι προκηρύξεις. Τόσο οι συντελεστές του κλάδου (εισαγωγείς - ΣΕΑΜ, εγχώριοι κατασκευαστές – ΕΚΑΓΕΜ κ.ά.) όσο και οι πολιτικά αρµόδιοι επί του θέµατος, έχουν κατά καιρούς εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις για τον τρόπο µε τον οποίο δοµούνται τα Σχέδια Βελτίωσης.

 

Πολλοί έχουν µιλήσει για την ανάγκη να είναι ανοικτές ως προς τη διάρκεια ή τουλάχιστον κυλιόµενες, αυτές οι προκηρύξεις και η αξιολόγηση των αιτήσεων να είναι ενδελεχής και κατά το δυνατόν άµεση. Να µην συγκεντρώνεται δηλαδή όλο το ενδιαφέρον µιας πενταετίας σε αιτήσεις που θα πρέπει να υποβληθούν σε δύο µήνες και µετά τίποτα! ∆εν βοηθάει, όπως λένε, κάτι τέτοιο, ούτε τους προµηθευτές αγροτικών µηχανηµάτων και εξοπλισµού, ούτε βέβαια τους ίδιους τους Αγαπητέ αναγνώστη Με αναβαθµισµένο στυλ πλέον η Landini προχώρησε στο σχεδιασµό και την κατασκευή της νέας γενιάς τρακτέρ. Μετά τη Σειρά 7 ανοιχτού πεδίου, ήρθε η ώρα να φέρει στην αγορά και το νέο τετρακύλινδρο Landini 5-085 των 75 ίππων, που παρουσιάζεται στο Profi Maΐου. αγρότες. ∆εν βοηθάει, πρώτα και κύρια, τον εκσυγχρονισµό των εκµεταλλεύσεων. Όταν ο φάκελος εγκρίνεται 2 και 3 χρόνια µετά την υποβολή του, η τεχνολογία έχει αλλάξει.

 

Αντίστοιχα η δουλειά των συντελεστών του κλάδου των µηχανηµάτων, έρχεται µαζεµένη σε µικρό διάστηµα, πράγµα που δυσκολεύει και τον δικό τους προγραµµατισµό στο προσωπικό, όσο και στις παραγγελίες από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

 

Ο προηγούµενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, είχε µιλήσει για ξεχωριστές προσκλήσεις για µηχανήµατα και υποδοµές αλλά και για κατανοµή των διαθέσιµων πόρων µε κυλιόµενο τρόπο. ∆ηλαδή, συχνές και επαναλαµβανόµενες προκηρύξεις. Ο νέος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, παρ’ ότι καλείται σύντοµα να κάνει τις επιλογές του, προς το παρόν δεν έχει πει τίποτα επί του θέµατος. Το πιθανότερο είναι ότι και η νέα προκήρυξη θα ακολουθήσει την πεπατηµένη. Αυτό όµως δεν είναι µεταρρύθµιση, δεν είναι προσαρµογή στις ανάγκες της πραγµατικής αγοράς, δεν είναι εξέλιξη στα νέα δεδοµένα. Είναι φόβος για την αλλαγή και «ύµνος» στο πελατειακό σύστηµα και την «κάστα» των µελετητών που συνήθως διατηρούν το πάνω χέρι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία