BACK TO
TOP
Γνώμες

Πολύφημος και Ρωμαίοι Τυροκόμοι

Λέγεται πως η πρώτη ιστορία του τυριού αρχίζει περί το 8000 π.Χ. όταν στα οροπέδια του Ιράν εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η γίδα και η προβατίνα, κάτι που έδωσε στη συνέχεια την ευκαιρία για την παρασκευή των πρώτων τυριών

panagos01

Γιάννης Πανάγος

40
1

Στην Οδύσσεια ο Όμηρος περιγράφει με λεπτομέρειες τον βοσκό και τυροκόμο Πολύφημο και τα τυράκια του που ωρίμαζαν μέσα στη σπηλιά. Στην αγορά της αρχαίας Αθήνας υπήρχε ειδικός χώρος αφιερωμένος στα τυριά. Οι Ρωμαίοι υπήρξαν σπουδαίοι τυροκόμοι αλλά και φίλοι του τυριού. Αναφέρεται ότι έφτιαχναν ένα τυρί βάρους ενός τόνου και διαμέτρου 2 μέτρων που το έλεγαν LUNA. Κατακτώντας την Ευρώπη και τον τότε γνωστό κόσμο εγκαθιστούσαν φρουρές παντού. Μερικές φορές τις ξεχνούσαν. Τότε οι φρουρές για να επιβιώσουν έβρισκαν την τροφή τους τοπικά. Δημιουργούσαν μικρά κοπάδια μηρυκαστικών, από τα οποία έπαιρναν το γάλα και το κρέας τους. Έμαθαν λοιπόν στους ντόπιους κατοίκους την τυροκομία.

 

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στον ελληνικό χώρο η τυροκομία ήταν πολύ εκτεταμένη. Οι λίγες μαρτυρίες που διασώζονται επ’ αυτού αναφέρονται στο βλάχικο τυρί και τις μυζήθρες (απ' όπου πήρε το όνομά του και ο Μιστράς - Μυζηθράς). Πάμπολλες μαρτυρίες τόσο από Ευρωπαίους περιηγητές αλλά και από Αραβικά κείμενα, αναφέρουν την Κρήτη ως σπουδαία παραγωγό τυριού και ιδιαίτερα τα Χανιά που έφεραν και το προσωνύμιο «ΤΥΡΟΠΟΛΙΣ».

 

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών, η παράδοση συνεχίστηκε αμείωτα. Οι κτηνοτροφικοί πληθυσμοί μετακινούνταν με ευχέρεια πάνω στα ψηλά οροπέδια και αντάλλασσαν μεταξύ τους τεχνικές κατασκευής, μυστικά της τέχνης της ωρίμανσης. Στο τέλος του 19ου αιώνα, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τους υπουργούς του, και ιδιαίτερα τον Εμμανουήλ Μπενάκη, αντελήφθη την οικονομική σημασία της κτηνοτροφίας και κάλεσε από το εξωτερικό τον διαπρεπή τυροκόμο Ραϋμόνδο Δημητριάδη, τον οποίο επιφόρτισε με το καθήκον να εκπαιδεύσει τους νέους τυροκόμους της χώρας. Λίγο αργότερα οι επίσης μεγάλοι τυροκόμοι Ζυγούρης και Πολυχρονιάδης συνέχισαν το έργο του, διασχίζοντας τη χώρα και εκπαιδεύοντας νέους στην τέχνη. Η έκδοση «Τυροκόμος» που κρατάτε στα χέρια σας έρχεται να δώσει φως στην παράδοση των τυριών, αναδεικνύοντας παράλληλα τις αυθεντικές προσπάθειες των μικρών και μεγάλων συντελεστών του κλάδου σήμερα. Αν θα τα καταφέρει, θα το δείξει κι εδώ ο χρόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-06-2021 21:39ΚΩΣΤΑΣ Μ

απαστεριωτο τυρι θα φαμε απο τα ελληνικα γιδοπροβατα ή θα δινουμε τα λεφτα μας στα εισαγωμενα απαστεριωτα τυρια των ΓΑΛΛΩΝ και των ΕΛΒΕΤΩΝ ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία