BACK TO
TOP
Γνώμες

Κρυμμένες αλήθειες για τη νέα ΚΑΠ

Η µελέτη και επεξεργασία σε βάθος των χιλίων περίπου σελίδων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα µας στις Βρυξέλλες την παραµονή του νέου χρόνου δεν είναι κάτι απλό.

panagos_2_13__1___1__2__1_

Γιάννης Πανάγος

1591
1

Πρώτον, γιατί ο τρόπος που είναι γραµµένο αυτό το πόνηµα δεν διακρίνεται για την τάξη του και δεύτερον, γιατί, ενώ αναφέρεται διεξοδικά στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, λείπει συµπερασµατικά η αντιστοίχιση προωθούµενων µέτρων και επιδιωκόµενων στόχων.

Είναι αλήθεια ότι σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, αυτή τη φορά υπήρξε µια ενδιαφέρουσα επεξεργασία στοιχείων από την οµάδα του Γεωπονικού και την ιδιωτική εταιρεία µελετών που είχαν επιφορτισθεί µε το συγκεκριµένο έργο. Η αίσθηση που υπάρχει για τους παρεπιδηµούντες της Ιερουσαλήµ, είναι ότι ουδέποτε η υπεύθυνη επί του θέµατος, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µπήκε στον κόπο να δώσει απαντήσεις ένα προς ένα στα ζητήµατα που προέκυπταν από τις αναλύσεις.

Υπάρχει µάλιστα η εντύπωση ότι οι τελικές επιλογές, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο, διακρίνονται άλλη µια φορά από τις µικροκοµµατικές αγωνίες των πολιτικά ιθυνόντων. ∆ιακρίνει κανείς µια προσπάθεια, να παραµείνουν ανοικτά ακόµα και σήµερα πολλά ζητήµατα ή να µείνουν κρυφές ορισµένες πτυχές κρίσιµων ζητηµάτων (πριµ εξόδου, επιδότηση αγοράς γης κ.α.). Ενώ ο προϋπολογισµός της νέας προγραµµατικής περιόδου είναι σαφώς µικρότερος -κατ’ αντιστοιχία πάντα- της προηγούµενης, ενώ το λεγόµενο «πρασίνισµα» δεσµεύει στο εξής σηµαντικούς πόρους και ενώ υπάρχει µεταφορά πόρων (5%) προς τον Β’ Πυλώνα, κανείς δεν οµολογεί ανοικτά ότι µετά το 2023 το λεγόµενο τσεκ (ενιαία ενίσχυση) θα είναι δραµατικά µειωµένο.

Ακόµα, κανείς δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι από δω και µπρος η βιωσιµότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων θα είναι συνυφασµένη µε τη δυνατότητά τους να εντάσσονται και να «τρέχουν» αποτελεσµατικά τα διαθέσιµα αναπτυξιακά προγράµµατα. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει γίνει σαφές στους αγρότες ότι από δω και µπρος µόνο οι στοχευµένες επενδύσεις και δη εκείνες που θα προσφέρουν τη δυνατότητα συµµετοχής στα επόµενα στάδια της αλυσίδας αξίας, θα µπορούν να τους εξασφαλίσουν το αναγκαίο συγκριτικό πλεονέκτηµα για πρόσβαση στις αγορές.

Κανείς δεν λέει τέλος καθαρά ότι η χώρα δεν χρειάζεται, ούτε µπορεί να συντηρήσει πλέον, τόσους αγρότες (περισσότερες από 600.000 δηλώσεις ΟΣ∆Ε) και ότι θα µείνουν τελικά στο παιχνίδι, ως αρχηγοί εκµεταλλεύσεων, µόνο εκείνοι που θα διαβάζουν τις αγορές, θα µελετούν τα προγράµµατα, θα αντιλαµβάνονται τις νέες τεχνολογίες και δη τα συστήµατα ψηφιοποίησης της παραγωγής, θα µιλούν περισσότερες από µια γλώσσες, θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό και δεν θα δειλιάζουν µπροστά στο ρίσκο που προϋποθέτει η επιχειρηµατικότητα στις µέρες µας.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-02-2022 09:10Ζωή

Όταν, από ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 1.000 σελίδων για την νέα Κ.Α.Π. λείπει η αντιστοίχιση των προοωθούμενων μέτρων και επιδιωκόμενων στόχων καθώς και η απουσία της ανάλυσης των ζητημάτων τότε αυτοί που το δημιούργησαν είναι ανίκανοι και ανεύθυνοι. Ο Κωνσταντής Καραμανλής είχε πει κάποτε "Φέρτε μου τους καλύτερους και αφήστε τους να δουλεύουν για μένα". Σήμερα, οι Έλληνες πολίτες λένε πως οι πολιτειακοί παράγοντες αυτού του τόπου -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων - δεν δουλεύουν για το κράτος αλλά δουλεύουν τον λαό.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία