BACK TO
TOP
Γνώμες

Αγροτικό μοντέλο με γεύση Ελλάδας

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου και ιδιαίτερες ανατροπές που αυτές επιφέρουν στο οικονομικό σκηνικό, επαναφέρουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη, η Ελλάδα, να επαναπροσδιορίσει την οικονομική της πολιτική με σύνεση.

υφυφρ_2

Γιάννης Πανάγος

2
1

Αξιοποιώντας στο έπακρο τους διαθέσιμους πόρους, αντί να κυνηγάει μονίμως στην Χίμαιρα των μεγάλων επενδύσεων και τη στήριξη των μεγάλων funds.

Ειδικά σε ότι αφορά τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, είναι σαφές ότι εδώ και δεκαετίες οι ιθύνοντες δείχνουν να υποτιμούν συστηματικά τις οικονομικές δυνατότητες του συγκεκριμένου τομέα και τις πραγματικές υπεραξίες που μπορεί να δώσει, εφόσον συνδυαστεί κατάλληλα και με το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Βεβαίως δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη και σίγουρα απαιτεί έναν σοβαρό επανασχεδιασμό, όποιος θα είναι σε θέση να «σπάσει αυγά» και να παρακάμψει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα των εισαγωγέων, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό σήμερα τη λειτουργία της αγοράς.

Η τεχνολογία σήμερα μπορεί να σταθεί αρωγός στην κατάλληλη αξιοποίηση κάθε τετραγωνικού γης, στην κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων προσαρμοσμένων στις ζήτηση της αγοράς και μάλιστα με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό που χρειάζεται είναι η εγκαθίδρυση μιας άλλης λογικής, η οποία θα αναδεικνύει τις μεγάλες αξίες της τοπικής παραγωγής, θα της κάνει κοινωνικό κτήμα και θα της επικοινωνεί - μέσω του τουρισμού- σε ολόκληρη την οικουμένη.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει βέβαια, αν ο σχεδιασμός δεν είναι σαφής, αν η κοινωνία δεν εκπαιδευτεί προς αυτή την κατεύθυνση κι αν οι συντελεστές αυτής της αλυσίδας δεν κατανοήσουν το συμφέρον που έχουν από μία τέτοια λειτουργία. Και δεν μπορούν να γίνουν πολλά, όσο οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου αξίας και ποιότητας, μετονομάζονται σε προϊόντα εγχώριας παραγωγής, γίνονται ένα με τα ελληνικά και υπονομεύουν κατάφωρα την έννοια της τοπικότητας.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς εξαιτίας του σκληρού πολέμου στην Ουκρανία, προσφέρουν την αφορμή για μία άλλου είδους συζήτηση. Για έναν σχεδιασμό που δεν θα ενδιαφέρεται απλά για την επισιτιστική επάρκεια αλλά θα βάζει σε νέα βάση την υπόθεση διατροφή, συνδέοντας τη με τις τοπικές αξίες, με το πολιτισμό και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Αν μάλιστα αυτό δύναται να μεταφράστηκε σε ένα ενδιαφέρον οικονομικό αποτέλεσμα τότε αξίζει τον κόπο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-04-2022 09:34Αελ

ΌΣΟ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗ ΤΡΩΣ ΕΊΣΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ .ΚΑΙ ΌΣΟ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΛΟΓΩ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗ ΦΑΓΗΤΏ ΔΊΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ ΌΛΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΊΣ ΒΑΡΟΣ ΣΟΥ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία