BACK TO
TOP
Γνώμες

Το διακύβευμα της επισιτιστικής ασφάλειας

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών, τα τρόφιμα δεν αποτελούν απλώς ένα εμπόρευμα, αλλά και ανθρώπινο δικαίωμα.

Erik-Fyrwald_3

Έρικ Φίρβαλντ

162
0
του Έρικ Φίρβαλντ*

Ωστόσο παρά τη διαπίστωση αυτή, η πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές τροφίμων έχει τεθεί πλέον σε κίνδυνο λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε ο COVID και πλέον της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε πρόσφατα όταν δήλωσε σχετικά ότι πρέπει «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μία επέλαση πείνας και κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων».

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Στην αρχή της πανδημίας του COVID, είδαμε αξιοσημείωτη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο με ανθρώπους να ενώνονται για να καταπολεμήσουν τον ιό, συνεργασία που οδήγησε στην επιτυχημένη ανάπτυξη εμβολίων μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Τώρα πρέπει να δούμε παρόμοια συνεργασία για την επίτευξη παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Τα έθνη του κόσμου πρέπει να συνεργαστούν για να καλλιεργήσουν περισσότερο όγκο τροφίμων με βιώσιμο τρόπο στις ίδιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το φάντασμα της πείνας

Κάθε φορά που ξεκινά ο πόλεμος, ο κίνδυνος για την εμφάνιση φαινομένων λιμού είναι άμεσος. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, εμφύλιος πόλεμος προκαλεί λιμοκτονία στο Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία, ενώ στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Υεμένη, υπολογίζεται ότι 85.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα από το 2016 έως το 2018. Οι άνθρωποι εξακολουθούν και σήμερα να πεθαίνουν από την πείνα στην Υεμένη και κανείς δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει πια πραγματικά το εύρος της τραγωδίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ακόμη πιο ανησυχητικός επειδή εκατομμύρια άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία για την επισιτιστική τους ασφάλεια. Η Ουκρανία, η Ρωσία και το γειτονικό Καζακστάν είναι τρεις από τις πιο παραγωγικές χώρες παραγωγής σιταριού στον κόσμο. Για δεκαετίες, εξάγουν μεγάλο μέρος της ετήσιας παραγωγής τους σε μέρη που δεν διαθέτουν αυτόνομο γεωργικό τομέα. Άνθρωποι σε πολλές χώρες με χαμηλό μέσο εισόδημα εισόδημα εξαρτώνται από αυτές τις καλλιέργειες και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τις ανάγκες τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο όμιλος Syngenta συνεχίζει να στηρίζει τους αγρότες στην Ουκρανία όσο καλύτερα μπορεί, διατηρώντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό της ασφαλή. Αυτό το έργο είναι ζωτικής σημασίας. Η καταστροφή που έπληξε τον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας και την παγκόσμια προσφορά τροφίμων είναι, σύμφωνα με τον David Beasley, Εκτελεστικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, «πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Πολλαπλές οι προκλήσεις

Ο Όμιλος Syngenta έχει στρατηγικό στόχο την παραγωγή σπόρων, προϊόντων φυτοπροστασίας, λιπασμάτων και ψηφιακών εργαλείων που βοηθούν τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να καλλιεργούν με επιτυχία. Ο πόλεμος καταστρέφει ωστόσο υποδομές, διακόπτει τη ναυτιλία, αφανίζει αποθέματα τροφίμων, μολύνει τη γη και το νερό, εξαντλεί τους ενεργειακούς πόρους και αυξάνει τον σωματικό κίνδυνο, καθιστώντας πολύ δύσκολο –και συχνά αδύνατο– για τους αγρότες να κάνουν τη δουλειά τους. Η τρέχουσα σύγκρουση (στην Ουκρανία) θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων για ευάλωτους πληθυσμούς, ακόμη και χρόνια μετά τη λήξη των μαχών. Η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ο όμιλος Syngenta θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους καλλιεργητές στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία, γιατί είναι η πιο φιλανθρωπιστική συμπεριφορά που μπορούμε να επιδείξουμε.

Ευτυχώς, οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην ηγεσία της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη δεν έχουν εφαρμοστεί σε γεωργικά προϊόντα ή βασικά φάρμακα. Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτήν την απόφαση και ελπίζουμε ότι η σύγκρουση δεν θα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η επισιτιστική ασφάλεια να πάψει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη λήψη κυρώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Οι αγρότες παντού γνωρίζουν ότι το διακύβευμα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι μεγαλύτερο από ποτέ αυτή τη στιγμή, επειδή τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν την παραγωγικότητα των εκμεταλεύσεων σε όλο τον κόσμο. Η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος χαρακτηρίζεται ήδη από άνευ προηγουμένου πλημμύρες, ξηρασία και υψηλά επίπεδα καταστροφής από παράσιτα. Οι ξηρασίες στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική έχουν μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε βασικές καλλιεργητικές ζώνες, ιδιαίτερα στην Αργεντινή, το μεγαλύτερο μεταποιητή σόγιας στον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 55% της σοδειάς ανοιξιάτικου σιταριού βαθμολογήθηκε από κακή έως πολύ φτωχή το 2021, λόγω των συνθηκών ξηρασίας, με το αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί το χειρότερο από το 1988, ενώ η φετινή σοδειά χειμερινού σιταριού μπορεί να είναι η χειρότερη στην ιστορία της Κίνας, λόγω έντονων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο φυτεύσεων.

Τα διαθέσιμα εργαλεία για την καταπολέμηση της πείνας

Ως εταιρεία διεθνής εμβέλειας, με έδρα την Ελβετία, με παγκόσμια ηγετική ομάδα,  διοικητικό συμβούλιο και κινεζική οικονομική ιδιοκτησία, νοιαζόμαστε βαθιά για την εξυπηρέτηση των αγροτών σε περισσότερες από 100 χώρες, παρέχοντάς τους πρόσβαση στα σύγχρονα εργαλεία που χρειάζονται για να είναι παραγωγικοί και να τροφοδοτούν τον κόσμο με αγροτικά προϊόντα με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον μας.

Καθώς η επισιτιστική ασφάλεια απειλείται πλέον, δεν πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στη πρόοδο που έχουμε πραγματοποιήσει στη γεωργία τα τελευταία 50 χρόνια– πρόοδος όπως η επεξεργασία σπόρων και τα βιολογικά προϊόντα που προστατεύουν τις καλλιέργειες από παράσιτα χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον, βιοδιεγερτικά που ενισχύουν φυτοϋγειονομικά και ψηφιακούς ελέγχους που διασφαλίζουν ότι οι σπόροι σπέρνονται την κατάλληλη στιγμή και ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα εφαρμόζονται στην ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα.

Θυμάμαι ακόμα τη μέρα που αποφάσισα να δεχτώ αυτή τη δουλειά πριν από έξι χρόνια. Ήμουν σε ένα ταξίδι στην Τανζανία, όπου βρέθηκα να μιλάω με έναν αγρότη που λεγόταν Τζόναθαν. Ακούγοντας την ιστορία του, εντυπωσιάστηκα από τον τεράστιο αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι σύγχρονες γεωργικές τεχνικές στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της οικογένειάς του και της κοινότητάς του. Αυτά που έμαθα από αυτόν με ενέπνευσαν να γίνω μέλος του Syngenta Group.

Συνέχιση του αγώνα για επισιτιστική ασφάλεια

Όσοι από εμάς εργαζόμαστε στη γεωργία αφιερώνουμε τη ζωή μας στην καλλιέργεια τροφίμων για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Αυτό είναι που μας εμπνέει να εργαζόμαστε σκληρά καθημερινά στον Όμιλο Syngenta. Παρέχουμε τις καινοτομίες που βοηθούν τους αγρότες του κόσμου να παρέχουν υγιεινά, θρεπτικά και οικονομικά τρόφιμα για κάθε έναν από τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν τη γη.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες στις παρατηρήσεις του, 45 έθνη εισάγουν τουλάχιστον το ένα τρίτο του σιταριού τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Εκατομμύρια άνθρωποι μακριά από το πεδίο της μάχης έχουν λόγους να αγωνιούν για την έκβαση αυτής της τρομερής σύγκρουσης με φόβο και τρόμο. Παρά τα καταστροφικά γεγονότα του περασμένου μήνα, οι αγρότες των δύο αυτών χωρών πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους. Στον Όμιλο Syngenta, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους υποστηρίξουμε.

*CEO της Syngenta

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία