BACK TO
TOP
Γνώμες

Πολλές δηλώσεις και λίγοι αγρότες

Ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, σίγουρα δεν θα πάψει ποτέ να έχει µεγάλο οικονοµικό ενδιαφέρον.

υφυφρ_2_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

7233
7

Ωστόσο, αυτό το οποίο οφείλουν να ξεκαθαρίσουν εγκαίρως, οι φέροντες την πολιτική ευθύνη επί του θέµατος, είναι πώς και µε ποιους θα προχωρήσει η αγροτική δραστηριότητα τα επόµενα χρόνια, έτσι ώστε να στέκεται µε αξιώσεις στον διεθνή ανταγωνισµό.

Το πρώτο που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η εγχώρια αγροτική παραγωγή, ακόµη και στις εκτατικές καλλιέργειες (σιτηρά, βαµβάκι κ.α.)  δεν µπορεί να προσεγγίζει το ζήτηµα µε γνώµονα τους µεγάλους όγκους και τη χαµηλή τιµή διάθεσης των προϊόντων. Με ελάχιστες ενδεχοµένως εξαιρέσεις, οφείλει να βλέπει τα πράγµατα στην κατεύθυνση της ενδυνάµωσης της ποιότητας, στη διαφοροποίηση του παραγόµενου προϊόντος και στην αναζήτηση υψηλότερης τιµής.

Όπως έχουµε γράψει δεκάδες φορές απ’ αυτή εδώ τη θέση, το οικόπεδο της Ελλάδας, ακόµα κι όταν πρόκειται για παραγωγικές και όχι αστικές γαίες, είναι πολύ ακριβό για να σπαταλιέται στη λογική του ό,τι βγάλω και όσο το πληρωθώ. ∆εν υπάρχει αυτό τον καιρό πολυτέλεια για σπατάλες. Πρώτον, γιατί τίθεται εκ νέου θέµα διατροφικής επάρκειας. Και δεύτερον, γιατί χωρίς εξαντλητικά αυστηρό πλάνο παραγωγής δεν υπάρχει περιθώριο οικονοµικής βιωσιµότητας.

Μ’ αυτή την έννοια, αγρότες, υποστηρικτές της αγροτικής παραγωγής και θεσµικές αρχές οφείλουν να αναζητήσουν και να συνεννοηθούν για τον τρόπο µε τον οποίο θα υπάρξει συστηµατοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα, οµογενοποίηση της ποιότητας των προϊόντων σε υψηλά ποιοτικά στάνταρντ, ενίσχυση της υπεραξίας στα επόµενα στάδια της αλυσίδας και δίκαιη κατανοµή αυτής σε όλους τους συµµετέχοντες και προφανώς στον αγρότη - παραγωγό. 

Πάνω απ’ όλα η Πολιτεία και οι υπεύθυνες αρχές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, πολιτικά και οικονοµικά, διενεργώντας βέβαια και τις αντίστοιχες µελέτες, ποιοι θα είναι οι βασικοί φορείς ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και ποιος προβλέπεται να είναι ο αναγκαίος αριθµός αγροτών (αρχηγών αγροτικών εκµεταλλεύσεων) που µπορεί και οφείλει να δεσµεύσει η χώρα µας.

Μια πρώτη απλοϊκή ενδεχοµένως προσέγγιση λέει ότι θα ήταν αρκετό για την καθοδήγηση της δραστηριότητας στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής περίπου το 10% εκείνων που υποβάλλουν σήµερα δήλωση ΟΣ∆Ε. ∆ηλαδή µόλις 60.000 από τους 600.000 υποβάλλοντες Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης. Το ότι η χώρα µας συντηρεί δεκαπλάσιο αριθµό αγροτών, πέραν όλων των άλλων έχει να κάνει και µε το γεγονός ότι οι έχοντες (µέχρι τώρα) λόγο στην αγροτική πολιτική (τεχνικοί σύµβουλοι, ΚΥ∆, συνεταιρισµοί, παράγοντες του αγροτικού χώρου) αντλούν τη δύναµή τους, από την «ατµοµηχανή» των δηλώσεων.

Ίσως γι’ αυτό, ακόµα και το πριµ εξόδου από το αγροτικό επάγγελµα, το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, στην Ελλάδα, τουλάχιστον µέχρι σήµερα (στρατηγικό σχέδιο) δείχνει να µένει γράµµα κενό

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

03-05-2022 14:53Θανάσης Καραπαπάς

Ένα σημείο από το '90 και μετά στο αγροτικό γρανάζι αυτής χώρας φάνηκαν οι προθέσεις τους και που οδηγηθηκαμε εν έτει 2022 ...δυστηχως δεν υπήρξε "καλή οργάνωση" για το λαό της υπαίθρου ...τώρα αφού φτάσαμε σε σημείο να χαρακτηρίζουν το μέλλον του αγροτικού κόσμου βάση νουμερων στη φορολογική δήλωση καταλαβαίνουμε για τι δημιουργείται στους κόσμους των γραφειαδων και πίσω από τα πληκτρολόγια .ότι η ύπαιθρος αυτή τη στιγμή έχει το 1/5 σε εργατικά χέρια πλέον σε σύγκριση με την δεκαετία '80-90 και όσο το αναλύεις προς αυτή την κατεύθυνση βγαίνουν αρκετά συμπεράσματα .είμαι 43 χρόνων και θέλω να γυρίσω πίσω στο χωριό να ασχοληθώ με τα αγροτικά και αυτό το σκοτάδι που αντιλαμβάνομαι κατευθείαν μου έρχεται στο μυαλό ότι αυτή την στιγμή ο ντελιβερας στην Αθήνα μπορεί να βγάλει 1700ευρω μισθό μηνιαίως και από την άλλη ο αγρότης για να έχει 1700 ευρώ κάθε μήνα σκέφτομαι τι πρέπει να έχει ...λοιπόν κομμένες οι εξυπνάδες με τους αγρότες και γράφεται άρθρα σωστά όχι για γιακαδες !!!

Απάντηση

02-05-2022 23:39Μιλτιάδης

#Στην Ελλάδα άλλοι κάνουν πως δουλεύουν, και άλλη κάνουν προς πληρωνουν# Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να τον πρωτογενή τομέα Στην Ελλάδα... 1 Η κλοιροι γης δεν Πρέπει να διασπαζονται,πρεπει να δίνονται σε έναν από κάθε γενιά της οικογένειας...Για να είναι ανταγωνισμός.....@.Πρέπει να γίνει Νομος του κρατος....@ 2 Πρέπει να γίνουν ομάδες παραγωγών (προιοντα γης)να μπορούν να είναι ανταγωνιστές Στην παγκόσμια αγορά του ανταγωνισμού...ΣΟΎΠΕΡ ΜΆΡΚΕΤ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ....ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΕΞΙΧΡΟΝΙΣΜΟΥ..... ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΈΜΑΤΑ ΚΟΥΤΣΟΣ ΣΤΡΑΒΟΣ ΣΤΟ ΚΆΜΠΟ..(..ΠΑΠΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΟΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ) **** ΠΡΈΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΡΌΤΗΣ ΝΑ ΑΛΛΆΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΊΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΏΣΕΙ....

Απάντηση

02-05-2022 19:00Ιωάννης Κ. Σφακιωτάκης

Κατά τη γνώμη μου ο αριθμός των αγροτών πρέπει να διπλασιαστεί με ανάλογη αύξηση της αγροτικής παραγωγής ενώ ο αριθμός των δημοσιογράφων πρέπει να μειωθεί περίπου στο δέκα τοις εκατό των υπαρχόντων. Εκτός από τους δημοσιογράφους υπάρχουν φυσικά και αρκετοί άλλοι μη παραγωγικοί κλάδοι. Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με την έξοδό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το στήσιμο μιας αυτοδύναμης αγροτικής παραγωγής για την κάλυψη πρωτίστως των εγχώριων αναγκών και δευτερευόντως των εξαγωγών. Φυσικά και διαφωνώ με τους 60000 τσιφλικάδες που προτείνει ο κύριος Πανάγος.

Απάντηση

02-05-2022 13:55Νίκος

Πειράζει ή αλήθεια

Απάντηση

02-05-2022 00:39Πέτρος μπαλτάς

Γειά τα μπάζα

Απάντηση

02-05-2022 00:37Πέτρος μπαλτάς

Γειά τα μπαζα

Απάντηση

01-05-2022 22:10Filipos dimos

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΔ ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΛΕΦΤΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία