Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Αγκυροβόλιο το ευρώ

Η «αµείλικτη» ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ ως παγκόσµιου καταφυγίου αρχίζει να προκαλεί προβλήµατα - και όχι µόνο στις αναδυόµενες αγορές. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη παραδοσιακά προτιµούσαν να έχουν τα νοµίσµατά τους κάπως αδύναµα έναντι του δολαρίου προκειµένου να ενισχύουν τις εξαγωγές τους.

hero

Μάρκους Άσγουορθ

53
0

του Μάρκους Άσγουορθ*

Η διολίσθηση τους, ωστόσο, αυτή τη φορά είναι ανησυχητική. Το γιεν έχει υποχωρήσει στα πιο αδύναµα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, δοκιµάζοντας την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να διατηρεί ένα «ταβάνι» στις αποδόσεις των οµολόγων. Η ευρωζώνη, όµως, είναι το µέρος του κόσµου όπου γίνεται αισθητή η µεγαλύτερη δυσφορία επειδή η κατάσταση αυτή επιδεινώνει τον πληθωρισµό, εν µέρει επειδή οι εισαγωγές γίνονται έτσι πιο ακριβές. Το κοινό νόµισµα αποτελεί «αγκυροβόλιο» συνολικά για το Ευρωπαϊκό Project, εποµένως µια απότοµη πτώση του κινδυνεύει να γίνει υπαρξιακή για την ενότητα της Γηραιάς Ηπείρου, κάτι για το οποίο δεν έχουν να ανησυχούν οι Ιάπωνες.

Το ευρώ υποχωρεί σταθερά τον τελευταίο χρόνο από περισσότερο από 1,22 ανά δολάριο σε κοντινή απόσταση µε το χαµηλό του 1,0640 του Μαρτίου του 2020, όταν η Covid-19 χτύπησε πρώτη φορά. Μια πιθανότητα πλήρους ισοτιµίας (1 ευρώ=1 δολάριο) εντός του έτους δεν αποτελεί κίνδυνο µικρών πιθανοτήτων. Μια νοµισµατική κρίση εµπιστοσύνης είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ήδη αντιµετωπίζει µια εξαιρετικά δυσεπίλυτη εξίσωση µεταξύ της εξουδετέρωσης του αυξανόµενου εισαγόµενου πληθωρισµού ή του κινδύνου µιας νέας ύφεσης. Το να µην κάνει τίποτε, ωστόσο, σταµατά πια να είναι επιλογή.

Ο εισαγόµενος πληθωρισµός επιδεινώνεται από τον πόλεµο στην Ουκρανία, καθώς µεγάλο µέρος των αγορών ενέργειας της Ευρώπης τιµολογείται σε δολάρια. Ένα ασθενέστερο ευρώ απλώς µεγεθύνει το βραχυπρόθεσµο πρόβληµα. […] Ο αδύναµος κρίκος της αλυσίδας δεν είναι πλέον τα περιφερειακά spread οµολόγων χωρών όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα προς εκείνα της Γερµανίας. Είναι το ίδιο το ευρώ. […] Ένας δείκτης τιµών καταναλωτή στο 7,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο απαιτεί δράση και όχι περίτεχνες και αόριστες διατυπώσεις ότι το ∆ιοικητικό Συµβούλιο «θα ενεργήσει εάν χρειαστεί». Πότε θα είναι σίγουρη η ΕΚΤ ότι τα πράγµατα έχουν πάρει την «κάτω βόλτα»; Όταν βρεθεί ενώπιον διψήφιου πληθωρισµού; Η Ευρώπη, µέχρι στιγµής, έχει σταθεί τυχερή.

*Αρθρογράφου στο Bloomberg


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία