Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Μια «ολιστική» κοροϊδία στη κτηνοτροφία

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας στα εγκαίνια μιας νέας μονάδας παραγωγής βιολογικής φέτας, της εταιρίας «Κτηνοτροφική Μαγνησίας – Greek Family Farm».

vratza_panagiota_6_2

Παναγιώτα Βράντζα

667
3

Προφανώς δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο γεγονός αυτό καθ’ αυτό.

Το πρόβλημα προκύπτει από το ότι ο πρωθυπουργός, συγχέει τις δραστηριότητες μιας μεγάλης επιχείρησης, με κύκλο εργασιών πάνω από 20 εκατομμύρια, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, με τον μέσο Έλληνα κτηνοτρόφο!

Το σημείο, στην ομιλία των εγκαινίων, όπου αναφέρει ότι «Αυτό είναι το μοντέλο του κτηνοτρόφου επιχειρηματία, που θα οδηγήσει τελικά τον αγροτικό μας τομέα στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα», δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν και από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης σε αυτή την επίσκεψη, δεν έχει ιδέα για το τι είναι και πως ασκείται η κτηνοτροφία στη χώρα του. 

Ας ενημερώσει κάποιος τον πρωθυπουργό, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, αν γνωρίζει, ότι:

  • Οι επιχειρήσεις του είδους / μεγέθους της Greek Family Farm, είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.
  • Ο τζίρος των 20 εκατομμυρίων, της συγκεκριμένης επιχείρησης, προφανώς δεν προκύπτει από την καθετοποίηση της παραγωγής των 2400 προβάτων της, αλλά πιθανότατα από τη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων, από το γάλα που αγοράζει από 900 άλλους κτηνοτρόφους.
  • Η μέση ποσότητα παράδοσης πρόβειου γάλακτος ανά παραγωγό στη χώρα, είναι περίπου 20 τόνοι ετησίως, ενώ για το γίδινο γάλα κάτι λιγότερο από 12!
  • Σχεδόν το 50% του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Άρα σχεδόν το σύνολο τον εκμεταλλεύσεων «τρέχουν» με επιχειρηματική ζημιά.
  • Ο μέσος κτηνοτρόφος, όχι μόνο δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές σαν την Hochland, αλλά δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από ελληνική τράπεζα.
  • Τα «χρηματοδοτικά» εργαλεία στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.
  • Μετά και τα τελευταία «επιτεύγματα» της κυβέρνησης, όσον αφορά στο κόστος παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, καύσιμα), πολλά κοπάδια οδηγούνται σε σφαγή, λόγω αδυναμίας συντήρησής τους. 

Θα ήταν ευχής έργον κάθε Ελληνική κτηνοτροφική μονάδα να είναι έστω μια μικρή Greek Family Farm, αλλά, ας πει κάποιος στον πρωθυπουργό, ότι αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο. Εκτός των άλλων μικροπροβλημάτων…, θα έπρεπε για κάθε κτηνοτρόφο να βρεθούν άλλοι 900 για να του δίνουν γάλα!

Η τελευταία απόπειρα του πρωθυπουργού να μας πείσει για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα, θυμίζει το παράδειγμα  του νέου που επέστρεψε από την Αμερική για να δουλέψει στην Ελλάδα, χωρίς να μας πει ότι θα δούλευε στο εργοστάσιο του πατέρα του! 

Ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης τις φιέστες, τις νουθεσίες και τις ουτοπικές, λεκτικές ακροβασίες και ας αποτρέψει την «ολιστική» καταστροφή της κτηνοτροφίας. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ενόψει και της διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης.

 

ΒΡΑΝΤΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΠΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

24-06-2022 18:16Γιώργος

Στο κλείσιμο της Τράπεζας συνέβαλαν και οι ίδιοι υπάλληλοι.Εαν σας δείξω αντίγραφα που έχω προσκομίσει μετά από κόπο πέντε μηνών θα φρειξετε.Στο κατάστημα που αναφέρωμαι αφορά την ΑΤΕ Σερβίων Κοζάνης μετέπειτα Πειραιώς.Οσο για τα δάνεια, αφορά Κτηνοτροφικά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έτους 2008.Εαν μελετήσετε τα ΦΕΚ και τις υποτιθέμενες διασταυρώσεις από το Γενικό λογιστήριο του κράτους θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι σε οποιονδήποτε θα μπορούσαν να χρεώσουν το εν λόγω δάνειο.Οι δε υπάλληλοι?Στο κόλπο.Οι δε τρόποι και συμπεριφορά τους? Λαϊκίστικα.Κλεφτρονια όσο δεν μπορείτε να .φανταστείτε.

Απάντηση

30-05-2022 10:08Βυζαντινόπουλος Σπύρος

Συμφωνώ με τα σχόλια του κ. Εμμανουηλίδη και με το λιτό αλλά και ουσιαστικό κείμενο της κτηνιάτρου κας Βράντζα.

Απάντηση

30-05-2022 07:54Ηλίας Εμμανουηλίδης

Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη το παραπάνω λιτό, δωρικό κείμενο της κας Βράντζα, χωρίς τις συνήθεις ανούσιες αντιπολιτευτικές φλυαρίες. Το κείμενο τεκμηριώνει δύο πραγματικότητες: • Ότι για την πλειοψηφία των αγροτών Αγροτική Πίστη δεν υπάρχει· η κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά της Αγροτικής Οικονομίας. Χωρίς Αγροτική Πίστη, Αγροτική Ανάπτυξη δεν υπάρχει. • Ότι τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού δείχνουν τον τρόπο του σκέπτεσθαι της Πολιτικής Ελίτ για τα αγροτικά δρώμενα· και την αιτία της διαχρονικής ανυπαρξίας ουσιαστικής Αγροτικής Πολιτικής.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία