BACK TO
TOP
Γνώμες

Ζητούμενο η Κοινή Ενεργειακή Πολιτική

Μετά την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αναδύθηκαν εκ νέου ζητήµατα ενεργειακής ανεξαρτησίας στην ΕΕ και τους διάφορους τρόπους µε τους οποίους θα µπορούσε αυτή να επιτευχθεί.[…].

Alvaro-Martin_2

Αλβάρο Μάρτιν

145
0

του Αλβάρο Μάρτιν*

Είναι αλήθεια ότι η ενεργειακή πολιτική δεν υπήρξε ποτέ το δυνατό σηµείο της ΕΕ. Αυτό προέρχεται από την εντυπωσιακή αποτυχία της να κατασκευάσει και να αναπτύξει µια κοινή αγορά ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα µπορούσε να διευκολύνει την προµήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όλα τα κράτη µέλη, µειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου. […].

Τα ευρωπαϊκά θεσµικά όργανα γνωρίζουν ότι οι πολίτες τους συλλογίζονται αυτούς τους παράγοντες και τον περασµένο µήνα δηµοσίευσαν µια έκθεση που προσπάθησε να ρίξει φως σε ορισµένα από αυτά τα ζητήµατα. Η έκθεση REPowerEU υπογραµµίζει ότι η βάση των ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ πρέπει να έχει ως στόχο να καταστήσει την ΕΕ ανεξάρτητη όσον αφορά τον ενεργειακό της εφοδιασµό χωρίς να εγκαταλείψει το υπάρχον φιλόδοξο σχέδιό της για απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονοµίας από εκποµπές άνθρακα. […] Η αξιοπιστία του ενεργειακού εφοδιασµού και η εξάλειψη της εξάρτησης των κρατών µελών από πηγές ενέργειας από εχθρικές χώρες είναι επίσης απαραίτητες. Η ΕΕ προτείνει µια ενεργειακή πολιτική που εγγυάται τόσο την ενότητα όσο και την ανεξαρτησία και περιλαµβάνει την επέκταση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και τη µεγαλύτερη ισχύ και την αξιοπιστία µελλοντικών εξωτερικών πηγών ενέργειας.[…] Με άλλα λόγια, το κόστος της κατασκευής της απαραίτητης υποδοµής για την ανάπτυξη της ενεργειακής τους ανεξαρτησίας µεσοπρόθεσµα θα ανέλθει σε εκατοντάδες δις ευρώ - το σχέδιο της ΕΕ όµως προτείνει ένα πιο µετριοπαθές σχέδιο, κόστους 300.000 εκατ. ευρώ για τη χρηµατοδότηση αυτών των έργων, τα περισσότερα από τα οποία θα έχουν τη µορφή δανείων από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.[…] O πόλεµος στην Ουκρανία κατέδειξε ξεκάθαρα ότι ορισµένες σχέσεις εξάρτησης, όπως αυτή της Γερµανίας από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, συµβάλλουν µόνο στην αποδυνάµωση της Ένωσης. Για το λόγο αυτό, τα ευρωπαϊκά θεσµικά όργανα πρέπει να προτείνουν ένα κοινό σχέδιο ενεργειακής πολιτικής, οικονοµικά και πολιτικά εφικτό στην εφαρµογή του.


*Ερευνητή ισπανικού Fundación Civismo

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία