BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο Πούτιν κρατά την Ευρώπη από το λαιμό

Η Ρωσία θα συνεχίσει να δηµιουργεί αβεβαιότητα σχετικά µε τις ροές πετρελαίου, φυσικού αερίου και γεωργικών προϊόντων στις παγκόσµιες αγορές.

Julian-Lee

Τζούλιαν Λι

334
0

του Τζούλιαν Λι*

∆εν έχει τίποτα να χάσει, ενώ έχει πολλά να κερδίσει. Εποµένως, µην εφησυχάζετε για τις πρόσφατες εξελίξεις οι οποίες µπορεί να υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντιµίρ Πούτιν οπισθοχωρεί από τη διακοπή της ροής ενέργειας, τροφίµων και λιπασµάτων. ∆εν το πράττει. Τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, ένα ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την 30ήµερη αναστολή των αποστολών φορτίων µέσω του αγωγού της Caspian Pipeline Consortium (CPC), ο οποίος µεταφέρει ως επί το πλείστον αργό από το Καζακστάν σε τερµατικό εξαγωγών στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.[…]

Προς ακόµη µεγαλύτερη ανησυχία για τις ευρωπαϊκές χώρες, το χέρι του Κρεµλίνου κρατά σταθερά τον έλεγχο των ροών φυσικού αερίου της Ρωσίας. Για το µεγαλύτερο µέρος του περασµένου έτους, οι παραδόσεις ήταν περίπου 400 εκατοµµύρια κυβικά µέτρα την ηµέρα. Αυτή η ποσότητα µειώθηκε απότοµα κατά περίπου 25% καθώς πλησίαζε ο χειµώνας του 2021-2022, µε τις ροές να µειώνονται στον αγωγό Yamal-Europe µέσω Πολωνίας. Μειώθηκαν ξανά τον Ιανουάριο, όταν περιορίστηκαν επίσης σοβαρά οι όγκοι οι οποίοι αποστέλλονταν µέσω Ουκρανίας. Μέχρι τον Ιούνιο, οι συνολικές ροές φυσικού αερίου από Ρωσία προς Ευρώπη µειώθηκαν στο 40% των κανονικών επιπέδων.

[…]Η απειλή διακοπής της ροής φυσικού αερίου παραµένει εξόχως πραγµατική. Και, στη συνέχεια, υπάρχει η συµφωνία να επιτραπούν οι αποστολές σιτηρών από τα λιµάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Αν και οποιαδήποτε συµφωνία για την αποκατάσταση αυτών των ζωτικών εξαγωγών είναι ευπρόσδεκτη, µην έχετε αυταπάτες ότι δεν µπορούν να σταµατήσουν ξανά οποιαδήποτε στιγµή. Η κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία είναι καλά τεκµηριωµένη, το ίδιο και η απρόβλεπτη καταστροφή των καλλιεργειών στα χωράφια.

Τα βήµατα υποχώρησης της Ρωσίας από το χείλος της κρίσης πρέπει να αντιµετωπίζονται µε προσοχή. Το γεγονός ότι τα «όπλα» της δεν χρησιµοποιήθηκαν αυτή τη φορά, δεν σηµαίνει ότι δεν θα χρησιµοποιηθούν αργότερα. […]Αναµείνατε από τη Ρωσία να συνεχίσει να απειλεί τις ροές πετρελαίου, φυσικού αερίου και γεωργικών προϊόντων καθώς πλησιάζει ο χειµώνας, ακόµα κι αν τελικά δεν τις περιορίσει.

*Αναλυτή στο Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία