BACK TO
TOP
Γνώμες

Πολυετής μάχη για την ενέργεια

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Αλλά η διευθέτηση του ζητήµατος θα µπορούσε να πάρει χρόνια, υποστηρίζουν αναλυτές.

Simon_Constable_2

Σιμόν Κόνσταμπλ

164
0

Η ΕΕ και το Ηνωµένο Βασίλειο πιθανότατα θα υποστούν οικονοµικές αναταράξεις όσο διευθετείται η κατάσταση. Αρχικά, ο OPEC δεν φαίνεται να επιθυµεί να προσφέρει περισσότερο πετρέλαιο για να συµβάλει στη συγκράτηση της τιµής του αργού. Η τιµή ενός βαρελιού πετρελαίου τύπου Brent έφτασε πρόσφατα τα 100 δολάρια από περίπου 72 δολάρια πριν από ένα χρόνο, σύµφωνα µε στοιχεία της TradingEconomics.

Ιστορικά, οι υψηλές τιµές, αυτές που ξεπερνούν τα 80 δολάρια, έχουν προκαλέσει την αύξηση της προσφοράς από τους παραγωγούς. Αλλά όχι αυτή τη φορά. Ο OPEC, ο οποίος ελέγχει τη µερίδα του λέοντος στην παραγωγή πετρελαίου, θέλει να διατηρήσει τις τιµές του πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια για όσο το δυνατόν µεγαλύτερο διάστηµα, σύµφωνα µε πρόσφατη έκθεση της εταιρείας EurasiaGroup. «Οι τιµές του πετρελαίου έκαναν άλµα, µε το Brent να διαπραγµατεύεται πάνω από 100 δολάρια ανά βαρέλι, µετά τις δηλώσεις της περασµένης εβδοµάδας από τον Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αµπντουλαζίζ µπιν Σαλµάν. Επιπλέον, η Wall Street θέλει η Big Oil (εκ των µεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου) να σταµατήσει τις δαπάνες για νέα έργα.

Στο σκεπτικό είναι ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν καλό µέλλον για τα ορυκτά καύσιµα. Ορισµένες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν επανέρχονται στην παραγωγή. Αυτό σηµαίνει ότι η προσφορά ενέργειας δεν αυξάνεται αρκετά ώστε να µετριάσει τις τιµές. Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε συνδυασµό µε τις κυρώσεις κατά του Κρεµλίνου πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονοµία. Η οικονοµία της ΕΕ αναπτύσσεται ήδη πολύ πιο αργά από ό,τι στις ΗΠΑ, οπότε δεν θα χρειαστούν πολλά για να οδηγηθεί το µπλοκ σε ύφεση.

Ακόµα χειρότερα, φαίνεται ότι η κατάσταση δεν θα λυθεί σύντοµα, σύµφωνα µε πρόσφατη αναφορά της Lead Lag Report: «Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη φαίνεται όλο και περισσότερο ότι θα µπορούσε να αποτελέσει µια πολυετή µάχη και ο OPEC δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να άρει τις ποσοστώσεις παραγωγής για να καταστείλει τον κίνδυνο». Αυτό πιθανόν να σηµαίνει ότι η οικονοµία του µπλοκ θα νιώσει αντίκτυπο. Οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.

*Άρθρο στο Forbes

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία