BACK TO
TOP
Γνώμες

Τι είδους Αναπτυξιακός είναι αυτός;

∆ηµοσιεύθηκε πρόσφατα ο Νέος Αναπτυξιακός Νόµος και όλοι µε έκπληξη είδαµε, περίεργα πράγµατα που δείχνουν καταρχήν το πόσο µικρή είναι η σηµασία που δείχνουν οι ευθύνοντες για τον «βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας» (όπως διατρανώνουν, όπου βρεθούν και όπου σταθούν).

SIGALOS_GIORGOS

Γιώργος Σιγαλός

773
4

Αυτό, που καταλαβαίνει κάποιος, είναι ότι οι συντάκτες του Αναπτυξιακού Νόµου, είναι τελείως άσχετοι, µε τον πρωτογενή τοµέα και τα προβλήµατα του. Όταν βάζουν περιορισµό, στα γεωργικά µηχανήµατα να µην ξεπερνούν το 30% της συνολικής επένδυσης, ουσιαστικά βάζουν φραγµό στο να µην επενδύσουν οι αγρότες ή επιχειρήσεις τους. Όταν βάζουν περιορισµό στα γεωργικά κτίρια, να µην ξεπερνούν το 45% της επένδυσης, ουσιαστικά βάζουν φραγµό στους κτηνοτρόφους να µην κατασκευάσουν ποιµνιοστάσια και γεωργικές αποθήκες. Όταν προωθούν, να κατασκευάζονται θερµοκήπια µε έγκριση τύπου, ουσιαστικά βάζουν φραγµό στους χιλιάδες αγρότες µε θερµοκηπιακές µονάδες της ∆υτικής Ελλάδος, που κατασκευάζουν τα κλασσικά θερµοκήπια για την καλλιέργεια κηπευτικών (φράουλες, καρπούζια και λοιπά κηπευτικά).

Αγνοούν λοιπόν τα βασικά συστατικά της αγροτικής οικονοµίας, εκπλήσσοντας ακόµη και αυτούς που είχαν προβλέψει τα προβλήµατα που δηµιούργησε ο προηγούµενος Αναπτυξιακός Νόµος που προσπάθησαν να πείσουν (αλήθεια ποιους;) ότι χρειάζεται αλλαγές ο νέος Αναπτυξιακός.  Αλλά φεύ, άνθρακας λοιπόν ο θησαυρός.

∆εν πρέπει εδώ να παραλείψω, το αλαλούµ των εγκρίσεων ή απορρίψεων µεταξύ των Περιφερειών, για την προηγούµενη περίοδο του Αναπτυξιακού. Για την ίδια επένδυση π.χ. άλλη Περιφέρεια ενέκρινε και άλλη Περιφέρεια απέρριπτε. Στις δε αιτιολογίες απόρριψης µεγάλη ήταν η γκάµα των απαντήσεων (πέραν της κάθε επιστηµονικής προσέγγισης………)

Θα ήταν σκόπιµο και αναγκαίο, να µαζέψει το υπουργείο Ανάπτυξης τις απαντήσεις αυτές, για να δει το πόσο άσχετοι είναι µερικοί, που κρίνουν επενδύσεις εκατοµµυρίων και ρίχνουν στα τάρταρα τον πρωτογενή τοµέα.  Μετά από τριάντα χρόνια µελετητής, ειδικευµένος στις επιχειρήσεις του πρωτογενή νόµιζα, ότι τα έχω δει όλα. Μάλλον έκανα λάθος.

 

*Γεωπόνου, τ. Πρόεδρου ΓΕΩΤΕΕ παρατήµατος Πελοποννήσου και ∆υτικής Στερεάς Ελλάδας, τ. Αντιδήµαρχου Πατρών

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

11-12-2022 07:17Mario

Περιπου το ιδιο συμβαινει και με τα σχ. βελτιωσης που ερχονται. Στην ΦΠ μεχρι 200χιλ. ευρω επενδυση και στην Κτηνοτρ. 250 χιλ. Δηλ. δουλειες μερεμετακια να φτιαχνουμε. Οι ανθρωποι στο ΥΠΑΑΤ ειναι τραγικοι, ειδικα αυτος πως λεγεται αν θυμαμαι καλα τσιατουρας , υπευθυνος για τα σχεδια βελτιωσης στο υπουργειο. Αντε τωρα να εξηγησεις σ αυτο τον εν δυναμει συνταξιουχο για επενδυσεις στον πρωτογενη τομεα. Πριν ειχαν αποφασισει για επενδυσεις υψους 150 χιλ. και 200 χιλ. στα σχεδια αλλα στην πορεια το διορθωσαν. Πηρσν λεει υποψιν το τι εγινε στα προηγουμενα σχεδισ. Δηλ. εναν σοβαρο επενδυτη τον βγαζουνε εξω.

Απάντηση

30-11-2022 21:52Κανενας

Τριαντα χρονια στην πρωτογενη παραγωγη, τριαντα χρονια και βαλε να ακουω προγραμματα και αλλαγες και βελτιωσεις και και μαλακιες του καθε ασχετου καρεκλοκενταυρου.Ειναι ολοι εκει στο υπουργειο Γεωργιας επιοικως ασχετοι,δεν μπορουν να ξεχωρισουν την βουρτσα απο την πουτσα.. Ο κλαδος παει απο το κακο στο χειροτερο, αντιγραφουν τα προγραμματα της ευρωπης και θελουν να τα εφαρμοσουν σε μας .... ειναι χρονια τωρα ολοι οι γεωτεχνικοι για τα μπαζα, οποιος εχει αντιρρηση ας μου τηλεφωνησει εκει απο το υπουργειο να του αποδειξω του λογου το αληθες... ειναι κριμα για τον τοπο μας..

Απάντηση

08-11-2022 17:03Τσάτσαρης Χρήστος

Οι γονείς μας στερήθηκαν τα πάντα για να φτιάξουν ένα σπίτι, ένα στάβλο και μια αποθήκη. Εμείς πρέπει τώρα να πληρώνουμε φόρο γι' αυτά (ενφια) κάθε χρόνο μέχρι να τα γκρεμίσουμε, λόγω παλαιότητας, για να τα ξαναφτιάξουμε. Να πληρώνουμε και φόρο στο Δήμο κάθε μήνα με το ρεύμα. Για να κάνουμε τί, να παράγουμε αγροτικά προ.ι.όντα; Και μετά να ζητάμε ελεημοσύνη απ' τον έμπορο για να μπορέσουμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο και το λίπασμα. Για μας δεν το συζητάμε. Κρίμα να βρίσκονται στην κατάσταση αυτή άνθρωποι εργατικοί και παραγωγικοί. Κι επειδή έχουμε ένα σπίτι μιά αποθήκη κι ένα στάβλο δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε πετρέλαιο θέρμανσης, επιδότηση, κι άς ζούμε σε 800 μ. υψόμετρο. Να είμαστε καλά ευχόμαστε, πόσο θα είμαστε; με την αγωνία και το άγχος κάθε μέρα; Άν έρθει η ώρα για το κέντρο υγείας θα σε πούν: καλώς τον. Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα όλη η περιφέρεια. Τυχαίο; νομίζω πως τίποτα δεν είναι.

Απάντηση

07-11-2022 16:43ΕΝΑΣ

Πολύ καλά τα λέτε κύριε..ομως όταν έχουμε υπουργούς που λενε ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα περνει ποιο πολλά από ότι προσφέρει..!!!(Ένας υπουργός που δεν μπορεί να προφέρει το ρο) δεν θυμάμαι πως τον λένε τον κύριο.).τι περειμενουμαι; οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι Ή το κάνουν εκ του πονηρού.δεν εξηγείτε αλλιώς..καντε κάτι εσείς τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι.ευχαριστω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία