
του Ράϊαν Μπουρνιέ*
Αυτό, λένε, πρέπει πραγµατικά να µε ανησυχεί, γιατί κάνει την κοινωνία µας λιγότερο δυναµική και ευηµερούσα. Η θεωρία τους είναι ότι η υψηλή εισοδηµατική ανισότητα σήµερα σηµαίνει µεγαλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά των πλουσίων. Ίσως τα παιδιά αυτά µπορεί να επωφεληθούν από σχετικά περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευσή τους ή να έχουν καλύτερη οικονοµική δυνατότητα να εργαστούν στις καλύτερες χαµηλόµισθες πρακτικές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι πιο άνισες κοινωνίες µπορεί και να προσφέρουν χαµηλότερα επίπεδα εισοδηµατικής κινητικότητας µεταξύ των γενεών. Οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν περισσότερο να ξεφύγουν από την κοινωνικοοικονοµική τάξη των γονιών τους, δηµιουργώντας έτσι µια απολιθωµένη κοινωνία.
Πράγµατι, το να προσπαθήσουµε να δηµιουργήσουµε µια πλήρη «ισότητα ευκαιριών», εξαλείφοντάς το αυτό, θα ήταν κάτι το ξεκάθαρα αντίθετο προς την ελευθερία. Αλλά, για λόγους επιχειρηµατολογίας, ας υποθέσουµε ότι είναι επιθυµητή η περισσότερη κινητικότητα µεταξύ των γενεών.[…] Ένα ερευνητικό άρθρο των οικονοµολόγων Justin Callais και Vincent Geloso παρουσιάζει το πώς οι διαφορετικοί οικονοµικοί θεσµοί µπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα µεταξύ των γενεών. Η απουσία οικονοµικής ελευθερίας θα µπορούσε να καταργήσει ευκαιρίες για τους φτωχούς, περιορίζοντας την ευκαιρία βελτίωσης της ζωής τους που βασίζονται στην αγορά. Η έλλειψη οικονοµικής ελευθερίας επιβραδύνει την ανάπτυξη και µειώνει τα εισοδήµατα των νοικοκυριών, γεγονός που θα µπορούσε να µειώσει έµµεσα και τις σχετικές ευκαιρίες ζωής των φτωχών. […]
Τα υψηλότερα επίπεδα οικονοµικής ελευθερίας για τις χώρες, λοιπόν, συνδέονται µε µεγαλύτερη εισοδηµατική κινητικότητα µεταξύ των γενεών, όπως και τα υψηλότερα εισοδήµατα που παράγονται από αυτά τα υψηλότερα επίπεδα οικονοµικής ελευθερίας. Εάν ο στόχος των πολιτικών ανά τον κόσµο είναι η µεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα, θα πρέπει πρώτα να δώσουν προτεραιότητα στη διασφάλιση των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας και στον περιορισµό των ρυθµίσεων, πριν καταφύγουν στα εργαλεία της ακατέργαστης αναδιανοµής.
*Κάτοχου έδρας R. Evan Scharf για τη ∆ηµόσια Κατανόηση των Οικονοµικών στο Cato Institute