BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν

Σε αντίθεση µε τους γεµάτους αυτοπεποίθηση ισχυρισµούς των ειδικών στα µέσα ενηµέρωσης, οι οικονοµολόγοι δεν µπορούν να προβλέψουν µε ακρίβεια τη µακροοικονοµία.

Chris-Edwards_2

Κρις Έντουαρντς

216
0

του Κρις Έντουαρντς*

Οι οικονοµολόγοι έχουν ένα εξαιρετικά κακό ιστορικό στην πρόβλεψη του πληθωρισµού, των επιτοκίων, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και άλλων µακροµεταβλητών. Παρακάτω παραθέτω ένα απόσπασµα από µια στήλη της Wall Street Journal που συνοψίζει το αποτυχηµένο ιστορικό πρόβλεψης του πληθωρισµού, των επιτοκίων και του χρηµατιστηρίου του 2022.

Αν οι οικονοµολόγοι δεν µπορούν να προβλέψουν τη µακροοικονοµία, τότε οι κυβερνήσεις δεν µπορούν να παρέµβουν µε επιτυχία και να τη χειραγωγήσουν. Η κυβέρνηση πίστευε ότι το Αµερικανικό Σχέδιο ∆ιάσωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που εγκρίθηκε τον Μάρτιο 2021 θα βοηθούσε την οικονοµία, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετικά επιζήµιο καθώς συνέβαλε στην άνοδο του πληθωρισµού.

Οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές στο χρηµατιστήριο κάνουν συχνά λάθη, αλλά µπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση γρήγορα καθώς αλλάζουν οι συνθήκες. Η κυβέρνηση, αντίθετα, είναι ένας άκαµπτος θεσµός που καθοδηγείται από ανθρώπους που σπάνια παραδέχονται τα  λάθη τους. Όταν οι πολιτικοί µετακινούν εδώ κι εκεί οικονοµικούς πόρους, οι πόροι αυτοί συνήθως κολλάνε σε χρήσεις χαµηλής αξίας για χρόνια.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ενώ οι οικονοµολόγοι προέβλεψαν µε ακρίβεια τα εταιρικά κέρδη φέτος, έπεσαν πολύ έξω σε ό,τι αφορά τις προβολές της χρηµατιστηριακής αγοράς, του πληθωρισµού και των επιτοκίων.[…] Λίγοι επίσης προέβλεψαν σωστά την κατεύθυνση των µετοχών. […] Πίσω από όλα αυτά τα λάθη ήταν η εσφαλµένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισµός θα εξαφανιζόταν γρήγορα. Αν οι κυβερνήσεις δεν µπορούν να χειραγωγήσουν µε επιτυχία την οικονοµία, τότε τι πρέπει να κάνουν; Ο οικονοµολόγος Άνταµ Σµιθ τις συµβούλεψε να υιοθετήσουν το «απλό σύστηµα της φυσικής ελευθερίας». Απέχοντας από την παρέµβαση:«…ο κυρίαρχος απαλλάσσεται πλήρως από ένα καθήκον, για την ορθή εκτέλεση του οποίου καµία ανθρώπινη σοφία ή γνώση δεν θα µπορούσε ποτέ να είναι επαρκής – δηλαδή, το καθήκον της εποπτείας της παραγωγικής δράσης των ιδιωτών και της κατεύθυνσής της προς κατάλληλες θέσεις εργασίας».

*∆ιευθυντή των µελετών φορολογικής πολιτικής στο Cato Institute

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία