BACK TO
TOP
Γνώμες

Eυκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές

Οι λόγοι που υπαγορεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα είναι πολλοί και αδιαµφισβήτητοι. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, ο τρόπος µε τον οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί η ελληνική κτηνοτροφία σε µια χώρα που έτσι κι αλλιώς είχε µείνει πίσω στον συγκεκριµένο κλάδο, καλό είναι να εξετασθεί εξ αρχής.

panagos_2_13__1__14

130
0

Η 12η Zootechnia που πραγµατοποιείται αυτές τις µέρες στο φιλόξενο χώρο της Hellexpo στη Θεσσαλονίκη συνιστά µιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον επανακαθορισµό των προτεραιοτήτων και την αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων που θα φέρουν την ελληνική κτηνοτροφία στο δρόµο που της υπαγορεύουν οι σύγχρονες απαιτήσεις. Ως γνωστόν, η εγχώρια ζωική παραγωγή άργησε να περάσει από το παραδοσιακό µοντέλο εκτατικής κτηνοτροφίας στο νέο των  εντατικών εκτροφών και υπάρχει ο κίνδυνος, τώρα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, η ευρωπαϊκή παραγωγή να αλλάξει και πάλι προσανατολισµό. 

Κι' αυτό γιατί, παράλληλα µε τις «πράσινες πολιτικές» που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες, στο πεδίο της κατανάλωσης βρίσκονται αυτόν τον καιρό σε εξέλιξη µια σειρά από ενδιαφέρουσες µεταβολές, όπως η τάση των vegan  και η πρόταση για το «καλλιεργηµένο κρέας», που ανατρέπουν τα µέχρι σήµερα δεδοµένα και αλλάζουν εκ βάθρων όσα ξέραµε. 

Μια νέα έρευνα του Matthew Lesh από το Institute of Economic Affairs υπογραµµίζει τις δυνατότητες που παρουσιάζει το καλλιεργηµένο κρέας ως µια πιο ηθική εναλλακτική στο συµβατικό κρέας. Το καλλιεργηµένο κρέας καλλιεργείται από µια µικρή ποσότητα ζωικών κυττάρων και µπορεί να δηµιουργήσει ένα προϊόν διατροφής που αντιγράφει το αισθητηριακό προφίλ του συµβατικού κρέατος. Η διαδικασία παραγωγής δεν απαιτεί σφαγή ζώων, γεγονός που όχι µόνο καθιστά το προϊόν πιο ηθικό, αλλά και µειώνει και άλλες αρνητικές πτυχές της βιοµηχανικής γεωργίας, όπως οι εκποµπές άνθρακα και η αποψίλωση των δασών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πάντως, οι εγχώριοι παράγοντες του κλάδου της τεχνολογίας, αναδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται µε την ενεργοποίηση της νέας προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης. 

«Για άλλη µια φορά οι καθυστερήσεις είναι µεγάλες. Είµαστε στη φάση της διαβούλευσης, αλλά κρατάει πολύ καιρό. Ευελπιστούµε όταν πάµε στην Agrothessaly, στις αρχές Μαρτίου, να βρίσκεται ήδη στον αέρα η πρόσκληση για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να έρθουν οι παραγωγοί και κάποιοι να έχουν καταθέσει κι αιτήµατα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής.

«Το 2022 δυστυχώς η αγορά των µηχανηµάτων, παρουσίασε κάµψη της τάξης του περίπου 40%, έναντι του 2020 και του 2021, δύο χρονιών που είχαµε σε εξέλιξη την υλοποίηση της προηγούµενης προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης, µε αποτέλεσµα να αυξηθούν οι πωλήσεις», επισηµαίνει ο κ. Μπαλουκτσής, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως αυτή την περίοδο η αγορά είναι υποτονική διότι «οι αγρότες είναι εν αναµονή της νέας προκήρυξης».

Την ανάγκη να προκηρυχθούν σύντοµα τα Σχέδια Βελτίωσης εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Παναγιώτης Φωτιάδης, υπογραµµίζοντας πως την περασµένη χρονιά, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σε εξέλιξη κάποιο πρόγραµµα, οι πωλήσεις του κλάδου των κατασκευαστών παρελκόµενων, κατέγραψαν µια µείωση που κυµάνθηκε στο 40%-50%, σε σύγκριση µε την αµέσως προηγούµενη χρονιά. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία