BACK TO
TOP
Γνώμες

Αδύναμοι κρίκοι στις τράπεζες

Η αγορά φαίνεται ότι εξακολουθεί να ψάχνει µε το τουφέκι για να εντοπίσει «αδύναµους κρίκους» µεταξύ ορισµένων µικρότερων τραπεζών των ΗΠΑ, ακόµη και της Ευρώπης, αφότου οι αµερικανικές αρχές παρενέβησαν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις στη Silicon Valley Bank.

Paul_Davies_2

Πολ Ντέιβς

134
0

∆εν προβλέπεται να υπάρξει χιονοστιβάδα bank runs. Ωστόσο οι προσδοκίες για τα κέρδη θα µπορούσαν να µειωθούν σε πολλές εταιρείες, κάτι που θα δικαιολογούσε ορισµένες από τις µειώσεις τιµών, αλλά όχι όλες τους.

Η οµοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ  (Federal Reserve) έβγαλε το µπαζούκα της, εξασφαλίζοντας κεφάλαια για οποιαδήποτε τράπεζα της οποίας οι καταθέτες µπορεί να πατούσαν το κουµπί «απόσυρση χρηµάτων». Η κεντρική τράπεζα είδε σαφές ενδεχόµενο συστηµικής κρίσης στο κλείσιµο της SVB και της Signature Bank και ενήργησε για να την «εξοντώσει» πριν καν ξεκινήσει. Στην Ευρώπη, το πολύ µικρότερο τοπικό γραφείο της SVB στο Ηνωµένο Βασίλειο απορροφήθηκε εύκολα από την HSBC Holdings, σε µια ιδιωτική λύση την οποία διαπραγµατεύθηκαν οι ρυθµιστικές αρχές. Οι πιθανότητες µετάδοσης ήταν πολύ µικρότερες στην Ευρώπη ούτως ή άλλως, εν µέρει επειδή οι κανόνες οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες µπορούν να αντιµετωπίσουν ένα ξαφνικό κύµα αναλήψεων καταθέσεων ισχύουν για πολύ περισσότερα ιδρύµατα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Η SVB χρεοκόπησε από έναν συνδυασµό µιας εξαιρετικά συγκεντρωµένης καταθετικής βάσης και πολύ µεγάλων απραγµατοποίητων ζηµιών σε αµερικανικά κρατικά και ενυπόθηκα οµόλογα.[…]

Οι φοβισµένοι επενδυτές επικεντρώνονταν σε κατοχή οµολόγων τα οποία πιθανότατα αποτελούν πηγή µη πραγµατοποιηθεισών ζηµιών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν κρατικά οµόλογα αξίας 1,6 τρισ. ευρώ στους ισολογισµούς τους, µε τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες να κατέχουν τα µεγαλύτερα µερίδια, µε 466 δισεκατοµµύρια ευρώ και 279 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σύµφωνα µε το Bloomberg Intelligence. ∆εδοµένης της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, πολλά από αυτά τα οµόλογα έχουν δει την αξία τους να αποµειώνεται το τελευταίο έτος, ωστόσο αυτό δε σηµαίνει ότι οι τράπεζες είναι ξαφνικά ιδιαίτερα πιο επικίνδυνες σε σχέση µε πριν.[…] Οι τράπεζες στο Ηνωµένο Βασίλειο και την Ευρώπη υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ρευστότητας από εκείνες στις ΗΠΑ, πράγµα που σηµαίνει ότι αναγκάζονται να διατηρούν υψηλότερο επίπεδο µετρητών και εύκολα πωλήσιµα περιουσιακά στοιχεία έναντι των καταθέσεών τους.[…] Ωστόσο, το πλήγµα στα κέρδη έστω και πολλών τραπεζών δεν αποτελεί σε καµία περίπτωση κρίση για ολόκληρο το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα.

*ΑρθρογράφοΥ Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία