BACK TO
TOP
Γνώμες

Εύκολος στόχος οι αγρότες

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ενώθηκαν µε τους αγρότες για να διαµαρτυρηθούν για τις νέες πολιτικές που στοχεύουν στον υποδιπλασιασµό των εκποµπών αζώτου της Ολλανδίας έως το 2030.

lucas_farmer_2

Λούκας Φάρμερ

2262
0

του Λούκας Φάρμερ*

Τον Μάιο του 2019, το Ανώτατο ∆ικαστήριο της Ολλανδίας έκρινε ότι το ολλανδικό σύστηµα αδειοδότησης για τις εκποµπές αζώτου, γνωστό ως Προγραµµατική Προσέγγιση για το Αζωτο (Programmatic Approach to Nitrogen - PAS), παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ. Εν µία νυκτί, το PAS ακύρωσε χιλιάδες άδειες εκποµπών αγροτών για να δηµιουργήσει χώρο για σηµαντικά βιοµηχανικά σχέδια. Τους επόµενους 12 µήνες η κυβέρνηση θα χρησιµοποιήσει 25 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει πάνω από 3.000 «παράνοµες» φάρµες. Μακροπρόθεσµα, πάνω από 10.000 αγροκτήµατα ενδέχεται να εξαναγκαστούν να κλείσουν.

Η επιθετική προσέγγιση της ολλανδικής κυβέρνησης για την καταπολέµηση των εκποµπών άνθρακα θα βελτιώσει την τοπική βιοποικιλότητα. Ωστόσο, η «περιβαλλοντική διαρροή» θα εµποδίσει αυτές τις πολιτικές από το να αντιµετωπίσουν παγκόσµιες περιβαλλοντικές προκλήσεις.  Η µείωση της προσφοράς ολλανδικού ζωικού κεφαλαίου θα προκαλέσει εκτροπή των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.

Θα µπορούσαν επίσης να αυξηθούν οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από χώρες εκτός της ΕΕ. Η Βραζιλία είναι ο µεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων βοείου κρέατος στον κόσµο και σήµερα προµηθεύει το 45% των εισαγωγών βοείου κρέατος της ΕΕ. Η αύξηση των υπεράκτιων γεωργικών εισαγωγών από την ηπειρωτική Ευρώπη αναµένεται να προκαλέσει αύξηση στις παγκόσµιες εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου. Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εξαπατηθεί.

Ενώ η ενέργεια, η βιοµηχανία και το εµπόριο ευθύνονται σχεδόν για το ήµισυ των εκποµπών αζώτου της Ολλανδίας είναι προφανές ότι η ολλανδική κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει δυσανάλογα τη γεωργική βιοµηχανία. Οι Ολλανδοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής επέλεξαν τον εύκολο δρόµο σε µια προσπάθεια να ευχαριστήσουν τους νοµοθέτες της ΕΕ. ∆εν έχει νόηµα η ολλανδική γεωργική βιοµηχανία να επωµιστεί το κύριο βάρος ενός προβλήµατος που βαρύνει εν µέρει άλλες βιοµηχανίες έντασης εκποµπών. […] Πρέπει να διασφαλιστεί ότι χώρες όπως η Ολλανδία θα µπορέσουν να σηµειώσουν βιώσιµη πρόοδο προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών τους στόχων. 

*Κάνει την πρακτική του στο Institute of Economic Affairs, όπου γράφει για την ενέργεια και την κλιµατική αλλαγή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία