BACK TO
TOP
Γνώμες

Ούτε λέξη για τη γεωργία

Η «Γεωργία…» και τα αυτονόητα! Αναφέροµαι στο Debate της 10.05.2023, όπου δεν ακούστηκε από κανέναν Αρχηγό των 6 Κοινοβουλευτικών κοµµάτων, µηδέ καν από τους 7 ∆ηµοσιογράφους, η λέξη «Γεωργία».

Panos_K_Panagopoylos

Πάνος Κ. Παναγόπουλος

530
3

Για τον κλάδο δηλαδή που δεν είναι µόνον ο λιγότερο ανταγωνιστικός ολόκληρης της Ελληνικής Οικονοµίας [και πώς να είναι ανταγωνιστικός, αφού επί πολύ περισσότερο από 40 χρόνια, κανένας ποτέ δεν νοιάστηκε για το ποιος είναι ο βαθµός λειτουργικότητας των Γεωργικών της Εκµεταλλεύσεων (Γ.Ε.), τουτέστιν του συνόλου της υπαρκτής γεωργίας µας, µε το 90% των Γ.Ε. µη βιώσιµο], αλλά και µε καθοριστική συνέπεια, την ∆ηµογραφική Πανωλεθρία στην ύπαιθρο χώρα, να υπονοµεύει αυτή καθ’ αυτή την Εθνική µας υπόσταση.

∆εν είµαστε Γαλλία, µε ιδιαίτερα προηγµένες τις γειτνιάζουσες χώρες. Τα περί αναθεωρητισµού, τους τούρκους, αφενός τους αφήνουν παγερά αδιάφορους και αφετέρου, ίσως να µην έχουν κατά νουν µόνον (!) γαλάζιες πατρίδες. Προς τούτοις η αµυντική θωράκιση είναι το άµεσα αναγκαίο, αλλά και η  χωρίς κενά ∆ηµογραφική δικτύωση, αποτελεί την αδήριτη ανάγκη, εις το διηνεκές.

Για τους µη ειδότες, απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιµες και συνεπώς λειτουργικές Γ.Ε. είναι: α) Η ικανοποιητική Εγγειοδιαρθρωτική δοµή και όχι οι πολυτεµαχισµένες και νάνες Γ.Ε., οι οποίες δικαιολογηµένα εγκαταλείπονται προτροπάδην (άπελπις έκφραση απεργίας) . β) Αρδευτικά δίκτυα µε κάποιο βαθµό αυξηµένης ετοιµότητας, γ) Προηγµένο Συνεταιριστικό κίνηµα και Συνδικαλισµός που να µπορεί τουλάχιστον να ιεραρχήσει τα αιτήµατα των επικεφαλής Γ.Ε., δ)Αποτελεσµατική κατανοµή Επιδοτήσεων /Ενισχύσεων, ε) ∆ίκαιες Ασφαλιστικές Εισφορές. στ) Αποτελεσµατικό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, ζ) Εφαρµοσµένη Γεωργική Έρευνα/Εκπαίδευση, σε κάπως προχωρηµένο στάδιο, η) Οργανωσιακή και ρυθµιστική αποτελεσµατικότητα της αγοράς, παρόµοια µε αυτήν της Ε.Ε. (των άλλων πρώτων 14 χωρών), ι) Όχι διασπορά  αρµοδιοτήτων, που στην υπόλοιπη ∆ύση, το θεσµικό τους µέρος ανήκει αποκλειστικά στα Υπουργεία Γεωργίας.

Όσοι δε από τους «ειδότες» θεωρούν πως έστω και ένα από τα αµέσως παραπάνω ισχύει οσηµέραι στην Ελλάδα, να σηκώσουνε  το Χέρι τους!

* Βιοκαλλιεργητή, Γεωπόνου Μ.sc. Γ.Π.Α– Οικονοµολόγου Manch. Un., ∆ιδάκτωροσ του Πανεπιστηµίου της Σορβόννης E.N.A. (Περιφερειακή Ανάπτυξη)

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

24-05-2023 09:00Κυριάκος

Η γεωργία έχει τελειώσει poor farmer reach cantry.Το μοντέλο του παραδοσιακού γεωργού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δεν θα υφίσταται, η αύξηση των πρώτων υλών ,η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη εργατικών χεριών,η αστάθεια στις τιμές των προϊόντων,η έλλειψη παιδείας στους αγρότες,οι επιδοματικες πολιτικές ,βλέπε το ποσοστό των των ψήφων που πήρε η Νέα Δημοκρατία από τους αγρότες,η φτωχοποιηση,και τέλος η ρομποτοποιηση η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά άλλα η εφαρμογή της καθιστά τόν παραδοσιακό παραγωγό άχρηστο γιατί μεγάλες εταιρίες θα μπορούν εύκολα με την χρήση ρομπότ να διαχειρίζονται εύκολα τεράστιες εκτάσεις γης.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

23-05-2023 17:08Μανωλης

Η Γεωργια καθηγητα μου εχει ψοφησει στην χωρα εδω και πολυ καιρο..Δεν εχει χαιρι δεν προκειται ουτε σε 50 χρονια να αλλαξει κατι ανεξαρτητα κομματος.Η τελευταια τρυπα του ζουρνα ηταν παντα οι αγροτες.Τα χωρια ρημαξανε αργοπεθαινουν δεν υπαρχει μελλον δεν το βλεπετε?? Ελαχιστοι νεοι στους αγρους και στις λασπες μονο Αλβανοι λιγοι.Καλυτερα στις μεγαλες πολεις 1-2 εξυπνες δουλειες πολυ πιο ξεκουραστος λιγοτερο αγχος πιο πολυ χρημα κ πολυ καλυτερη ζωη αλλιως εξωτερικο οποιος μπορει κσι εχει ορεξη για δουλεια και εδω Ελλαδα δεν εχει τιποτα οποτε κατ αναγκη να φαει την ξενιτια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία