BACK TO
TOP
Γνώμες

Για να φθάσουν τα drones στο χωράφι πρέπει να περάσουν πρώτα από θεσμική αναγνώριση

Οι ιθύνοντες πολύ εύκολα µιλούν για καινοτοµία, ψηφιακή εποχή και ευφυή γεωργία, όταν όµως έρχεται η ώρα της πράξης και φυσικά της διευκόλυνσης των διαδικασιών ενσωµάτωσης των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, είναι απόντες.

Πanagos_gnwmes_editorial_2

Γιάννης Πανάγος

1233
1

Η υπόθεση των drones, δηλαδή των µη επανδρωµένων ιπτάµενων µέσων, και η αξιοποίηση αυτών στο χωράφι είτε για τη φασµατοσκοπία είτε για ψεκασµούς, αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα κεφάλαια της νέας (τεχνολογικά) εποχής στη διαχείριση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Έτσι, ανεξαρτήτως των επιµέρους ενστάσεων που µπορεί να υπάρχουν ως προς την εκτεταµένη χρήση τους και ειδικότερα ως προς τη δυνατότητά τους να εξασφαλίζουν ικανοποιητικά αποτελέσµατα σε γενικευµένους ψεκασµούς ανοικτών καλλιεργειών, κάποια στιγµή µε ευθύνη της Πολιτείας θα πρέπει να διαµορφωθεί το κατάλληλο θεσµικό πλαίσιο.

Ένα θεσµικό πλαίσιο το οποίο αφενός θα θέτει τους κανόνες λειτουργίας των drones στο πεδίο και δεύτερον θα προβλέπει µε ακρίβεια τις διαδικασίες αδειοδότησης χειριστών και πτήσεων.

Σήµερα για όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα θεσµικό υπόβαθρο.

Την ίδια στιγµή βέβαια, η αγορά έχει κατακλυσθεί από drones αγροτικής χρήσης και κατεύθυνσης, τα οποία και διατίθενται ποικιλοτρόπως, χωρίς κανείς εκ των ιθυνόντων να ενδιαφέρεται για το πού πηγαίνουν και πώς αξιοποιούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα την καταχρηστική, κατά κάποιο τρόπο χρήση, το έλλειµµα εκπαίδευσης των χρηστών, τον κίνδυνο να γίνουν λάθη στην τεχνική φροντίδα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και τον αθέµιτο ανταγωνισµό µεταξύ εκείνων που εισάγουν και διαθέτουν στη χώρα µας κάποιους τύπους drones.    

Επιπροσθέτως, η αγορά drones, παρά την αδιαµφισβήτητη καινοτοµία τους, δεν µπορεί να χρηµατοδοτηθεί από τα αντίστοιχα αναπτυξιακά προγράµµατα και εν προκειµένω από τα Σχέδια Βελτίωσης, µε αποτέλεσµα να ανοίγει κι εδώ ένα νέο κεφάλαιο ιδιότυπων συναλλαγών που δεν τιµά ένα ευνοµούµενο κράτος.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-05-2023 16:52Makis0708

,Ποια drone ? Εδώ δεν έχουμε ψεκαστικά της προκοπής και μας κάνουν πλάκα για drone? Διπλώματα οδήγησης για τρακτέρ δεν έχουν οι περισσότεροι και είναι και συνταξιούχοι και πουλάνε τρέλα για ψεκασμούς με drone?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία