Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Παγκοσμιοποίηση 25 χρόνια μετά

Όταν επισκέφτηκα τους γονείς µου, έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο που θυµάµαι ότι χρησιµοποίησα ως πηγή για ένα δοκίµιο µου στο τελευταίο έτος του σχολείου: το Globalisierung: Politische, ökonomische und kulturelle Herausforderungen (Παγκοσµιοποίηση: Πολιτικές, Οικονοµικές και Πολιτιστικές Προκλήσεις) του Helmut Schmidt. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1998, εποµένως δεν πρόκειται για κάποιο «κλασικό έργο».[…].

NIMITS_KRISTIAN_3

Κρίστιαν Νίμιτζ

109
1

Περιγράφοντας ο Schmidt τον όρο «παγκοσµιοποίηση», αναφέρει ότι µπορεί να παρακολουθήσει έως και 30 τηλεοπτικά κανάλια στο σπίτι του στο Αµβούργο και στα δωµάτια των ξενοδοχείων και ότι µερικές φορές παρακολουθεί αµερικανικά και βρετανικά ειδησεογραφικά προγράµµατα. Στους συναδέλφους µου της Gen η ιδέα ότι θα λαµβάνει κανείς το µεγαλύτερο µέρος του ειδησεογραφικού περιεχοµένου από τηλεοπτικά κανάλια και ότι θα πρέπει να περιµένει µέχρι να επιστρέψει στο σπίτι ή στο δωµάτιο του ξενοδοχείου για να έχει πρόσβαση σε αυτό, πιθανότατα φαίνεται προκατακλυσµιαίο. Από αυτή την άποψη, ο κύριος αντίκτυπος της «παγκοσµιοποίησης» δεν ήταν (όπως περίµενε ο Schmidt) η περαιτέρω αύξηση του αριθµού των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά η ανάδυση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Schmidt ξεχωρίζει επίσης ότι τα περισσότερα από τα πλοία µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων που βλέπει να φτάνουν στο λιµάνι του Αµβούργου είναι Νοτιοκορεατικά. Όταν ο Schmidt ήταν Καγκελάριος της ∆υτικής Γερµανίας (1974-1982), η Νότια Κορέα ήταν ακόµα µια φτωχή (αν και ταχέως αναπτυσσόµενη) χώρα, η οποία µάλλον δεν τον απασχολούσε καθόλου. […]

Το Globalisierung δεν είναι ένα βιβλίο κατά της παγκοσµιοποίησης, αλλά και ο Schmidt δεν είναι ενθουσιώδης µε το φαινόµενο. […]. Σε αντίθεση µε τους τραµπιστές οικονοµικούς εθνικιστές, ο Schmidt πιστεύει ότι θα ήταν ανόητο να προσπαθήσει να το σταµατήσει. […] Βλέπει λοιπόν την παγκοσµιοποίηση ως ένα διαχειρίσιµο πρόβληµα […]. Σήµερα καταλαβαίνουµε πολύ καλύτερα την παγκοσµιοποίηση, αλλά έχουµε χάσει το φιλικό προς την αγορά σκέλος της σοσιαλδηµοκρατίας, του οποίου ο Helmut Schmidt ήταν εκπρόσωπος.

* Επικεφαλής ζητηµάτων Πολιτικής Οικονοµίας στο Institute of Economic Affairs 


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-09-2023 23:03Νικος

Παπ...ες κσι κουραφεξαλα.Δωστε χρημα ρε στους παραγωγους αυξηστε τις εποδοτησεις αρκετα σε οσους παραγουν και αφηστε ολα τα αλλα τα παραμυθια τα κρυα.Εμεις δουλευουμε αληθινα δεν καθομαστε ολη μερα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία