BACK TO
TOP
Γνώμες

Στην 30ή Agrotica δίνουμε εξετάσεις

Ένα µεγάλο γεγονός για τον αγροτικό χώρο στην Ελλάδα, όπως είναι η 30ή ∆ιεθνής Έκθεση Agrotica, δεν µπορεί παρά να δηµιουργεί κλίµα ευφορίας για τις εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή. Η συγκεκριµένη, µάλιστα, ως η πρώτη «ελεύθερη» µετά τα δύσκολα χρόνια της πανδηµίας, επειδή αναµένεται να οδηγήσει σε νέα ρεκόρ τόσο από πλευράς συµµετεχόντων όσο και από πλευράς επισκεπτών, ενισχύει το κλίµα ευφορίας και κάνει το σύνολο των συντελεστών του αγροτικού χώρου να βλέπουν το ποτήρι µισογεµάτο.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

181
1

Άλλωστε, το 2024, ανεξάρτητα από τα παλιά προβλήµατα που µεταφέρει και τα οποία όταν τα γνωρίζεις µπορείς να βρεις και τον τρόπο να τα διαχειρισθείς, αντιµετωπίζεται, από το σύνολο των οικονοµικών αναλυτών, ως µια χρονιά η οποία θα µπορούσε να αφήσει πίσω τις µεγάλες δυσκολίες και να καλλιεργήσει το έδαφος για έναν νέο σχεδιασµό µε θετικό κυρίως πρόσηµο.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι πολιτικές συνθήκες διακρίνονται από µια σταθερότητα και την εµπειρία της κυβερνώσας παράταξης να κινηθεί µε αποφασιστικότητα στην οδό των µεταρρυθµίσεων, διευκολύνοντας την οικονοµική ανόρθωση και το ευρωπαϊκό κεκτηµένο.

Βεβαίως, στο χώρο της αγροτικής παραγωγής τα πράγµατα δεν είναι τόσο εύκολα, όχι µόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Το στοίχηµα της πράσινης µετάβασης παραµένει ανοιχτό, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας δοκιµάζεται εκ νέου και οι πρώτες µεγάλες αντιδράσεις Γερµανών και Γάλλων αγροτών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες στις τάξεις των Ευρωπαίων παραγωγών.

Την ίδια στιγµή στην Ελλάδα, οι προκλήσεις είναι ακόµα µεγαλύτερες. Στα 45 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η ελληνική γεωργία, όχι µόνο δεν έχει καταφέρει να αµβλύνει τις µεγάλες εσωτερικές ανισότητες, αλλά ούτε µπόρεσε να περιορίσει την ψαλίδα µε τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Έτσι, σήµερα, υποχρεώνεται να παρακολουθήσει τις µεγάλες ανακατατάξεις (τεχνολογικές, γεωπολιτικές, κλιµατολογικές, οικονοµικές κ.α.) σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, χωρίς να έχει επιλύσει σε πολλές περιπτώσεις ούτε τα βασικά.

Η ανισότητα και η ανοµοιογένεια που υπάρχει στις τάξεις των αγροτών συνθέτουν το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα της ελληνικής γεωργίας. Εκεί οφείλεται και η απουσία γνήσιας εκπροσώπησης, αυτό φταίει και για το έλλειµµα οργάνωσης στην πλευρά των παραγωγών. Το τετραήµερο της Agrotica, που ανοίγει τις πύλες της την ερχόµενη Πέµπτη 1η Φεβρουαρίου, προσφέρεται, πέραν όλων των άλλων, για την αποτύπωση αυτής της κατάστασης και την αναζήτηση πρόσφορων λύσεων, που θα επιτρέψουν µια πιο ουσιαστική συζήτηση και µα βαθύτερη συνεργασία µεταξύ όλων των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-01-2024 07:36 Αγροτης

Εμείς οι αγρότες δεν θα έπρεπε να κατεβάζουμε τα τρακτέρ και να κλείνουμε τους δρόμους, αλλά να σαμποτάρουμε την εν λόγω έκθεση της οικονομας των εταιριών και της χρεωκοπίας των αγροτών, με το να μην πατηση κανένας μας το πόδι του εκεί μέσα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία