BACK TO
TOP
Γνώμες

Κάνοντας το λαγό και στα αγροτικά

Το γεγονός ότι κάθε φορά που αλλάζει ένας υπουργός, είναι σαν να αρχίζουν όλα από την αρχή και δεν υπάρχει καµιά συνέχεια στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής και στις θέσεις που υπερασπιζόµαστε στις Βρυξέλλες, είναι ένα θέµα. Μ’ αυτή την έννοια, οι θέσεις που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας στο τελευταίο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας έχουν το ενδιαφέρον τους, είναι σαν να ακούς έναν άνθρωπο που µέχρι χθες δεν είχε καµιά απολύτως σχέση µε τα αγροτικά και ξαφνικά ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσµο.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

627
1

Χώρια που ο όρος «κλιµατική κρίση» αναδεικνύεται σε… θεραπεία διά πάσαν νόσον. Σ’ αυτό το πνεύµα, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τους συναδέλφους του στο Συµβούλιο υπουργών «νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προσαρµοσµένη στη νέα πραγµατικότητα που διαµορφώνουν οι συνέπειες της κλιµατικής κρίσης στον πρωτογενή τοµέα».

Λες και είχαµε λύσει σ’ αυτή τη χώρα όλα τα άλλα προβλήµατα που έχουν σχέση µε τη συγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και τώρα το µόνο που µας καίει είναι η κλιµατική κρίση. Γιατί, αν υπάρχει πράγµατι κλιµατική κρίση, «καίει» όλες τις χώρες. ∆εν υπάρχουν άλλοι να το πάρουν πάνω τους; Εκτός αν έτσι µας έχουν δασκαλέψει να παίζουµε το «λαγό» για το κοινό συµφέρον.

Στο ίδιο πνεύµα πάνω κάτω και οι υπόλοιπες προτάσεις του Έλληνα υπουργού, τουλάχιστον όπως καταγράφονται σε ανακοίνωση µετά το Συµβούλιο και στις οποίες αναφέρονται µεταξύ άλλων:

  • Επαρκής και στοχευµένη χρηµατοδότηση της ΚΑΠ για την επίτευξη των φιλόδοξων και πολυδιάστατων στόχων που καλείται να επιτελέσει.
  • Σταθερή εισοδηµατική στήριξη των αγροτών, ειδικά µέσω του πρώτου πυλώνα που έχει αποδείξει την αποτελεσµατικότητά του..
  • Ειδική επιπλέον µέριµνα και στήριξη για τις µικρές και πολυλειτουργικές αγροτικές εκµεταλλεύσεις (αυτό, πάει κι έρχεται).
  • Νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία, όπως δάνεια και ειδικά ταµεία στήριξης είναι ευπρόσδεκτα, µένει να αποδείξουν την αποτελεσµατικότητά τους.
  • Ενίσχυση των µηχανισµών αντιµετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων µε χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ (κουβεντιάζεται χρόνια)
  • Προώθηση της µετάβασης σε βιώσιµα συστήµατα αγροδιατροφής µε εφαρµογή βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Αναµόρφωση της υπαίθρου µε παροχή κινήτρων για βιώσιµες ιδιωτικές και δηµόσιες επενδύσεις, µέσω διατήρησης ενός ισχυρού Β’ Πυλώνα.
  • Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας τροφίµων για τη θωράκιση του γεωργικού εισοδήµατος.
  • Εναρµόνιση της εµπορικής πολιτικής της Ένωσης µε τους στόχους µας για µακροπρόθεσµη βιωσιµότητα του γεωργικού τοµέα.
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Έκθεση για το στρατηγικό ρόλο και το µέλλον της γεωργίας στην ΕΕ αναδεικνύει τον βασικό ρόλο του πρωτογενούς τοµέα στην ευρωπαϊκή οικονοµία
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2024 06:06Κώστας

Ενώ η ζήτηση και οι τιμές τροφίμων είναι στο Θεό, εσείς επιμένετε να πουλάτε χύμα στους εμπόρους και να ζείτε με επιδόματα. Γι' αυτό είναι προτιμότερος ένας υπουργός άσχετος, με διαφορετική οπτική, παρά κάποιος εκ των έσω, διαπλεκόμενος.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία