BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο αγροδιατροφικός τομέας σε κόσμο που αλλάζει ραγδαία

Καθώς ο παγκόσµιος πληθυσµός αναµένεται να φτάσει τα 10 δισεκατοµµύρια έως το 2050, η ανάγκη ενίσχυσης των αγροδιατροφικών συστηµάτων (δλδ της αλυσίδας εφοδιασµού τροφίµων από την παραγωγή έως την κατανάλωση) γίνεται όλο και πιο κρίσιµη για τη διασφάλιση στοιχειώδους επισιτιστικής επάρκειας.

Andonatou_arxodo_3

Αρχόντω Αντωνάτου

112
1

Την ίδια στιγµή, τα συστήµατα τροφίµων ευθύνονται για το 1/3 των παγκόσµιων εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου, την αλόγιστη χρήση υδατικών πόρων, την υποβάθµιση του εδάφους και τη µείωση βιοποικιλότητας.

Τα συστήµατα τροφίµων βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συµφωνίας, ωστόσο η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να επιτύχει την κλιµατική ουδετερότητα έως το 2050, δίχως τη συµβολή του ιδιωτικού τοµέα σε αυτή την προσπάθεια, όπως καταλήγει σε πρόσφατη έκθεση το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS). Στην εποχή, που οι στρατηγικές ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική ∆ιακυβέρνηση) ενσωµατώνονται όλο και περισσότερο στην επιχειρηµατική κουλτούρα είναι επιτακτική η ανάγκη επένδυσης του ιδιωτικού τοµέα στην αγροδιατροφή για την αντιµετώπιση των παγκόσµιων προκλήσεων. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα, είναι ανάµεσα στους «top performers» σε κριτήρια ESG, σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη της Τράπεζας Πειραιώς.

Ωστόσο, στη χώρα µας, ο τοµέας της αγροδιατροφής καλείται να υπερκεράσει σοβαρά εµπόδια, όπως το χαµηλό επίπεδο γεωργικής εκπαίδευσης, τη γήρανση του αγροτικού πληθυσµού, τη µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, και την ερηµοποίηση της υπαίθρου. Παράλληλα, απειλείται από τις επιπτώσεις της κλιµατικής κρίσης, όπως ακραία καιρικά φαινόµενα (Ianos, Daniel) και καταστροφικές πυρκαγιές.  Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τοµέα είναι ζωτικής σηµασίας για την εθνική οικονοµία, την επιβίωση και ευηµερία των κοινοτήτων.

Η βιώσιµη ανάπτυξη των επιχειρήσεων συνδέεται άµεσα µε τη βιωσιµότητα των αγροτικών κοινοτήτων, καθώς µόνο έτσι µπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα και διαθεσιµότητα πρώτων υλών, να υποστηριχθεί µια δυναµική τοπική οικονοµία και να µειωθούν κίνδυνοι που συνδέονται µε την περιβαλλοντική υποβάθµιση και τις κοινωνικές αναταραχές. Είναι αναγκαίο λοιπόν, µε την υποστήριξη των επιχειρήσεων, οι αγροτικές κοινότητες να καταστούν πιο ελκυστικές, ενώ χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου αγροτικού δυναµικού για την εφαρµογή βιώσιµων γεωργικών πρακτικών και νέων τεχνολογιών, στην ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας και καινοτοµίας και στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας.

*Ο µη κερδοσκοπικός οργανισµός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά στοχεύει στη δηµιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε µε πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράµµατος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

*Development Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία