BACK TO
TOP
Γνώμες

Η δαιμονοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

Το 2014, ο Στίβεν Χόκινγκ εξέφρασε σοβαρές προειδοποιήσεις σχετικά µε τις απειλές της Τεχνητής Νοηµοσύνης. Ωστόσο, οι ανησυχίες του δεν βασίζονταν σε κάποια αναµενόµενη κακή πρόθεση. Αντίθετα, ήταν από την ιδέα της Τεχνητής Νοηµοσύνης που θα επιτύχει τη «µοναδικότητα». Αυτό αναφέρεται στο σηµείο κατά το οποίο η τεχνητή νοηµοσύνη ξεπερνά την ανθρώπινη νοηµοσύνη και επιτυγχάνει την ικανότητα να εξελίσσεται πέρα από τον αρχικό της προγραµµατισµό, καθιστώντας την ανεξέλεγκτη.

billy_stratton_2

Billy J. Stratton

10
0

Του Billy J. Stratton*

Με τις ραγδαίες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, οι ηγέτες της βιοµηχανίας και οι επιστήµονες έχουν εκφράσει παρόµοιες επιφυλάξεις για την ασφάλεια. Ένας συχνά εκφραζόµενος φόβος, όπως απεικονίζεται στη σειρά «Ο Εξολοθρευτής», είναι το σενάριο της ΤΝ να αποκτήσει τον έλεγχο των στρατιωτικών συστηµάτων και να υποκινήσει έναν πυρηνικό πόλεµο για να εξαλείψει την ανθρωπότητα. Λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά καταστροφικό σε ατοµικό επίπεδο, είναι το ενδεχόµενο η τεχνητή νοηµοσύνη να µας αντικαταστήσει στις δουλειές µας.

Ως µελετητής που διερευνά τον µετα-ανθρωπισµό, ένα φιλοσοφικό κίνηµα που ασχολείται µε τη συγχώνευση του ανθρώπου και της τεχνολογίας, αναρωτιέµαι αν οι κριτικοί έχουν επηρεαστεί αδικαιολόγητα από τη λαϊκή κουλτούρα και αν οι ανησυχίες τους είναι άστοχες. Αλλά κατά την άποψή µου, ο τρόµος που προκαλεί η Τεχνητή Νοηµοσύνη αποσπά την προσοχή από την πιο ανησυχητική εξέταση της σκοτεινής φύσης της ανθρωπότητας. Σκεφτείτε τις εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιες τεχνολογίες, ή τους µεγιστάνες της τεχνολογίας που καθοδηγούνται από τη δίψα για εξουσία. Αυτές οι εταιρείες και τα άτοµα έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα από την κατάχρηση της ΤΝ.

Ένα θέµα που απασχολεί συχνά τις ειδήσεις τον τελευταίο καιρό είναι η µη εξουσιοδοτηµένη χρήση της τέχνης και η µαζική εξόρυξη βιβλίων και άρθρων, αγνοώντας τα πνευµατικά δικαιώµατα των συγγραφέων, για την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοηµοσύνης. Οι εξελίξεις αυτές δίνουν νέα σηµασία στις ανησυχίες που εξέφρασε ο επιστήµονας πληροφορικής Illah Nourbakhsh στο βιβλίο του «Robot Futures» το 2015, δηλώνοντας ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη «παράγει ένα σύστηµα µε το οποίο οι ίδιες οι επιθυµίες µας χειραγωγούνται και στη συνέχεια πωλούνται πίσω σε εµάς».

*Καθηγητή Αγγλικών και Λογοτεχνικών Τεχνών, Πανεπιστήµιο του Ντένβερ

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία